Negativni demografski trendovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji: Trebaju nam bolja zdravstvena zaštita i prometna povezanost

Autor:

11.01.2022., Bjelovar - Potpisan ugovor vrijedan 200.000 kuna o sufinanciranju troskova javnog zeljeznickog prijevoza redovnih studenata, umirovljenika i osoba starijih od 60 godina s podrucja Bjelovarsko-bilogorske zupanije cije je polaziste ili odrediste na relaciji Banova Jaruga - Daruvar - Virovitica, za 2022. godinu. Ugovor su potpisali zupan Marko Marusic i  ZŽeljko Ukic, direktor HZ Putnickog prijevoza d.o.o. Istaknuti su i problemi vezani uz spomenutu prugu jer malom dnevnom prometu putnika, njih 20 zasigurno kumuje brzina prometovanja vlaka od samo 30 km/h      Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Negativni demografski trendovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji mogli bi se ublažiti kvalitetnijom prometnom povezanošću i većom dostupnošću primarne zdravstvene zaštite, rečeno je u utorak na konferenciji o demografskoj obnovi u toj županiji, održanoj u Štefanju.

U organizaciji Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade i Općine Štefanja u utorak je održana je konferencija “Doprinos jedinica lokalne i područne/regionalne samouprave (JLPRS) demografskoj revitalizaciji Bjelovarsko-bilogorske županije“.

Prema posljednjem popisu stanovništva, sve općine u toj županiji bilježe pad broja stanovnika u odnosu prema popisu iz 2011., a županija bilježi pad broja stanovnika od 14,6 posto. Zbog nepovoljnog prirodnog prirasta i migracija, Bjelovarsko-bilogorska županija u posljednjih deset godina izgubila je 17.500 stanovnika.

Zamjenik državne tajnice Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić istaknuo je da taj ured cijeni i podupire osviještenost lokalnih i regionalnih vlasti za demografsku obnovu svojeg područja.

„Koliko se na tom polju radi, vidljivo je iz podataka o demografskim mjerama jedinica lokalne i područne samouprave, koje je Ured i ove godine prikupio i objedinio na nacionalnoj razini kako bi informirao građane. Analiza tih podataka upućuje na pozitivan trend i povećanje ulaganja županija, gradova i općina u obitelji i mlade”, rekao je zamjenik državne tajnice Babić.

Najavio je uskoro izmjene i dopune Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojima će se zaposlene i samozaposlene očeve potaknuti na veću uključenost u ranu skrb o djeci uvođenjem očinskog dopusta te olakšati financijski aspekt roditeljstva povećanjem maksimalnog iznosa naknade plaće za vrijeme roditeljskog dopusta na 7.500 kuna.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u uvodnom govoru upozorio je na zabrinjavajuće demografske trendove u toj županiji te je istaknuo potrebu za boljom prometnom povezanošću i pokrivenošću primarnom zdravstvenom zaštitom.

Načelnik općine Štefanja istaknuo je da su jedinice lokalne samouprave, prema načelu supsidijarnosti, prve koje moraju inicirati važne promjene na svojem području, tako i one koje se odnose na demografiju.

„Želimo mijenjati percepciju da su demografske mjere isključivo vezane za direktne financijske potpore građanima. Demografske mjere uključuju i stvaranje uvjeta za kvalitetan život u lokalnoj zajednici“, poručio je načelnik Štefović.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.