Needcompany gostuje u HNK Ivana pl. Zajca

Autor:

Needcompany  (Maarten Vanden Abeele)

Svjetski glasovita kazališna skupina Needcompany stiže u nedjelju 24. ožujka u HNK Ivana pl. Zajca sa svojom nagrađivanom predstavom ‘The Blind Poet/Slijepi pjesnik’.

Ovu višejezičnu, vizualno atraktivnu i emocionalnu predstavu koja je dio predprograma Rijeka EPK 2020, prate titlovi na hrvatskom jeziku, a po završetku predstave će u foyeru kazališta biti upriličen susret i razgovor publike s ovim vrhunskim umjetnicima impresivnih karijera.

‘Slijepi pjesnik’ predstava je autora, redatelja, scenografa i jednog od izvođača Jana Lauwersa, nastala u suradnji sa skladateljem Maartenom Seghersom, a premijerno je izvedena 2015. godine u sklopu Kunstenfestivaldesarts.

Autor gradi dramu istražujući obiteljska stabla izvođača na sceni, članova Needcompany ansambla. Pregledom sedam zanimljivih obiteljskih stabala nastaje priča čija napetost proizlazi iz različitih jezika kojima umjetnici govore, nacionalnosti kojima pripadaju te kulturnih miljea iz kojih potječu. Naime, nakon uspjeha predstave ‘Isabella’s room/Isabellina soba’ o vlastitoj obiteljskoj povijesti, a koja je oduševila Zagreb prigodom gostovanja na Festivalu svjetskog kazališta, Jan Lauwers se ovaj put bavi precima, odnosno obiteljskom poviješću.

FOTO: Maarten Vanden Abeele

Djelo je inspirirano poezijom Ala al-Ma’arra, arapskog slijepog pjesnika koji je djelovao između 10. i 11. stoljeća i Wallada bint al-Mustakfija, andaluzijskog pjesnika iz 11. stoljeća, koji su svjedočili manje poznatu povijest, vrijeme kada su žene bile na pozicijama moći, ateizam uobičajena pojava, Pariz tek provincija, a nepismeni Karlo Veliki bio slavan.

“Zašto nam povijest uvijek laže i zavarava nas? Povijest pišu pobjednici. Muškarci. Nekoliko njih koji usmjeravaju mase što činiti“, tvrdi Jan Lauwers te postavlja pitanje: „Koliko je povijest koju poznamo određena lažima, slučajnim susretima i usputnim događajima?“

Needcompany je međunarodna, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey 1986. godine u Bruxellesu. Maarten Seghers pridružuje se družini 2001. godine te su oni otada srž i umjetničko vodstvo skupine. Opus Needcompany obuhvaća različita područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene umjetnosti, vizualne umjetnosti, književnost. Njihov je rad svjetski prepoznat i priznat, a njihovi su uradci prikazivani na najpoznatijim svjetskim lokacijama, festivalima, muzejima i kazalištima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.