Ne znate što je USKOK ni koji je glavni grad Turske? Nema veze, ne znaju ni sastavljači pitanja za maturu!

Autor:

24.06.2022., Zagreb - Ilustracija za pripreme i polaganje ispita drzavne mature. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

U Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) kojim ravna Vinko Filipović ove godine su se pošteno osramotili na nekim pitanjima odnosno odgovorima na državnoj maturi.

Tako ih je maturant zagrebačke II. gimnazije Niko Mađerić morao podučiti što je USKOK. Naime, na ispitu se pojavilo pitanje koje glasilo: “Kako se naziva ured vlade Republike Hrvatske specijaliziran za borbu protiv korupcije? NCVVO kao točan odgovor priznalo je “Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta/Uskok”.

S obzirom na to da USKOK nije Vladino tijelo te točan odgovor na ovo pitanje ne postoji Niko je uložio prigovor, ali on mu je prvo odbijen. No NCVVO je ipak na kraju priznao grešku i svima priznao točan odgovor, kojeg u biti nije ni bilo, iz politike i gospodarstva na to pitanja.

A u tijelu koji provodi državnu maturu ne znaju ni koji je glavni grad Turske. U pitanju iz hrvatskog jezika tako su na pitanje: Koja je od sljedećih rečenica napisana u skladu s pravilima o pisanju velikoga i maloga početnoga slova? Od svih ponuđenih malo i veliko slovo korišteno je ispravno samo u rečenici “Prijestolnica Istočnoga Rimskog Carstva bio je Carigrad, grad koji se danas zove Istanbul i glavni je grad Turske”.

Glavni grad Turske je Ankara. No oko tog pitanja tj. odgvora u NCVVO-u nisu popustili pa su poručili da se u takvim zadacima ne ispituje sadržaj te je posve jasno da je to jezično pitanje i koji je odgovor sa stajališta jezične norme točan.

“Dakle, u ovome zadatku sadržaj ne može utjecati na pravopisnu točnost, tj. sadržaj je sa stajališta jezične norme irelevantan”, nevjerojatno je objašnjenje NCVVO-a, piše Večernji list. 

Srušeni mu snovi: Pao maturu jer je esej napisao tiskanim slovima

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.