NE STIŠAVA SE BURA Trump izjavom zaprepastio svijet, stigao odgovor europskih čelnika

Autor:

epa11143428 Former President Donald J. Trump speaks during the 'Get Out The Vote' rally and campaign event at Coastal Carolina University in Conway, South Carolina, USA, 10 February 2024. South Carolina is holding its Republican presidential primary on 24 February 2024 and voters will be choosing between Trump and former South Carolina Governor Nikki Haley.  EPA/RANDALL HILL

EPA/RANDALL HILL

Europski čelnici s nevjericom su reagirali na subotnje komentare bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da će “ohrabriti” Rusiju da napadne svaku članicu NATO-a koja ne plaća dovoljno za obranu.

“Svaka sugestija da saveznici neće braniti jedni druge potkopava našu sigurnost”, rekao je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za norveški TV kanal TV2.

“Očekujem da će SAD ostati snažan i odan saveznik NATO-a, tko god pobijedi na predsjedničkim izborima”, rekao je.

Trump je na predizbornom skupu u Južnoj Karolini u subotu rekao da je, dok je bio predsjednik, čelnicima NATO-a rekao da će “ohrabriti Rusiju da radi što god želi” saveznicima koji su bili “delinkventni” u ispunjavanju ciljeva obrambene potrošnje skupine, prenosi N1.

“Nepromišljene izjave o sigurnosti NATO-a i solidarnosti prema članku 5 služe samo Putinovim interesima”, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. “Oni ne donose više sigurnosti ili mira svijetu”, napisao je na X-u, dodajući da “ponovno naglašavaju potrebu da EU hitno mora dodatno razviti svoju stratešku autonomiju i ulagati u svoju obranu kako bi Savez ostao jak”.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također se oglasio, rekavši za francuski TV kanal TF1: “Ne možemo se kockati svojom sigurnošću svake četiri godine. … Američka demokracija je bolesna.”

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na Trumpove komentare objavom na X-u: “Jedan za sve i svi za jednog” s hashtagom #jačizajedno.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Paweł Zalewski nazvao je Trumpove komentare “vrlo zabrinjavajućim”.

“On ispravno poziva zemlje članice da troše više na obranu, ali također poziva Rusiju da napadne”, rekao je Zalewski.

“Ovo je potpuno neshvatljivo”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Marijan

prije 2 tjedna

Mislim da je Europska demokracija isto tako bolesna.