‘NE SMIJEMO ZATVARATI VRATA’ Čović očekuje da će s partnerima nadići krizu u BiH i nastaviti put k EU

Autor:

16.02.2024., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Na 2. hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine delegati su jednoglasno izglasali Zakon o sprjecavanju pranja novca i finansiranja teroristickih aktivnosti, koji je jedan od tri uslova za otvaranje pregovora s EU u martu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović izrazio je u ponedjeljak očekivanje da će s partnerima u državnoj vlasti, probošnjačkim i srpskim strankama uspjeti nadići krizu i nastaviti s provođenjem reformi kako bi zemlja nastavila s europskim integracijama.

“Ne smijemo zatvarati otvorena europska vrata”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru nakon sjednice stranačkoga vodstva. Pojasnio je kako nije izgubio optimizam u pogledu mogućnosti nadilaženja krize nastale nakon nametanja izmjena Izbornog zakona zemlje i poteza vlasti Republike Srpske.

Najavio je kako će hrvatska strana posredovati kako se ne bi produbila kriza u zemlji, te nastaviti reforme prema EU, što su i obećali europskim dužnosnicima prigodom nedavne odluke o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

“To je šansa za nas da ispunimo ono što smo obećali. Inzistirat ćemo na usvajanju Izbornog zakona, Zakona o sudu u Vijeću ministara”, dodao je Čović.

Najavio je da će tijekom održavanja Sajma gospodarstva u Mostaru, koji započinje sutra, razgovarati s čelnicima vodećih bošnjačkih i srpskih stranaka kako otkloniti posljednju krizu. Čović je uvjeren kako je moguće mijenjati dijelove Izbornoga zakona koji se tiče izbora članova Predsjedništva, uloge Središnjeg izbornog povjerenstva i tehničkih izmjena koje nije nedavno mijenjao visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt.

Upitan oko inicijative da Ujedinjeni narodi na općoj skupštini 2. svibnja usvoje Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Čović je istaknuo kako hrvatska strana smatra da je tamo počinjen genocid.

“Ja osobno i politika koju predstavljam imamo jasan stav o Srebrenici. Kada sam se otišao pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici tada sam rekao svoj stav i ne vidim zašto opet o tome razgovarati”, rekao je Čović. Dodao je kako rezolucija o Srebrenici dolazi u kontekstu “odnosa u svijetu”, ne pojašnjavajući pri tome što misli.

Njemačka kao glavni sponzor potaknula je donošenje Rezolucije UN-a o Srebrenici čiji je glavni cilj proglasiti međunarodni dan sjećanja na ovaj slučaj genocida te potaknuti niz akcija kako bi se upozorilo na ovaj najteži ratni zločin počinjen na tlu Europske nakon II. svjetskog rata.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.