Ne ispunjava uvjete po FIFA-inu statutu: Borna Sosa ipak neće zaigrati za ‘Elf’, očekuje se službeno priopćenje

Bivšem hrvatskom nogometašu Borni Sosi propada transfer u njemačku reprezentaciju jer je stariji od 21 godine zaigrao za Hrvatsku u kvalifikacijama za U-21 protiv Škotske. U toj je utakmici imao 22 godine i 10 mjeseci.

Kako doznaju Sportske novosti, Njemački nogometni savez sutra će poslati priopćenje i javno poručiti da ipak ne žele Sosu.

“Sosa neće igrati za Njemačku jer ne ispunjava uvjete po FIFA-inu statutu. U srijedu će DFB imati sjednicu vezanu za reprezentacije kojom će predsjedati Oliver Bierhoff, tehnički direktor. Na njoj će Sosa biti jedna od točki dnevnog reda. Englisch mi je rekao da će potom objaviti priopćenje u kojem će konstatirati kako taj igrač ne ispunjava uvjete da bi stekao pravo igranja za Njemačku i s time zatvoriti priču koja se provlači po medijima”, rekao je za Sportske novosti Frano Vranjković, menadžer koji godinama radi u Njemačkoj.

“Englisch mi je to otkrio u povjerenju, prijateljski i zamolio me da ne idem s tim van dok se ne objavi službeno, ali rekao samu mu da ću vam prenijeti, što god on mislio o tome. Citirao mi je točno članak i stavke statuta zbog kojih Sosa nema pravo promijeniti nogometni savez i smije igrati samo za Hrvatsku. Upravo su Nijemci inzistirali kod FIFA-e da se te odredbe unesu u statut zbog brojnih igrača u njihovim mlađim uzrastima koji su djeca doseljenika. Da se radi o nekom svjetskom asu kojeg bi mogli privoljeti, možda bi išli i rušiti FIFA-in statut ili tražiti rupe, ali nije im to u interesu jer on zapravo štiti njih, a Sosa je iznimka u kojoj je protiv njih”, dodao je.

Glavni pravnik HNS-a Vlado Iveta za Index je komentirao slučaj i čudio se situaciji u koju se doveo njemački savez.

“Ne mogu vjerovati da bi DFB u ovu priču ušao ako ne zna što radi. Cijenim njemački savez i ne mogu odgovoriti hoće li Sosa zaigrati za Njemačku, ali prema onome što piše u Statutu FIFA-e, Sosa na to nema pravo. Da je kao dijete imao njemačko državljanstvo, prije nastupa za mlade reprezentacije Hrvatske, to bi bilo moguće. Nije važno je li Sosa imao uvjete za dobivanje državljanstva kao dijete, već je važno kada je to službeno napravio. Ne vidim drugi način da zaigra za Njemačku”, kazao je za Iveta.

Podsjetimo, Svjetska nogometna organizacija (FIFA) je u rujnu prošle godine predstavila nova pravila koja vrijede za igrače željne promjene nogometnog državljanstva.

Po njima igrač koji do sada nije imao državljanstvo zemlje za koju želi u budućnosti nastupati nije smio igrati za bilo koji uzrast dosadašnje reprezentacije nakon što je navršio 21 godinu starosti. Kako je 23-godišnji lijevi bočni njemačko državljanstvo dobio tek u ožujku ove godine, a za U21 vrstu Vatrenih je posljednji put nastupao u studenom prošle godine protiv Škotske kada je imao 22 godine, 9 mjeseci i 22 dana po propisima FIFA-e on više nema mogućnost promjene nogometnog državljanstva.

Sosa zbog propisa FIFA-e ne može igrati za Njemačku?

Sosa: “Izabrao sam igrati za Njemačku”

Komentiraj