NATO pozdravio razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine

NATO je pozdravio razmjenu zatvorenika između Rusije i Ukrajine, nakon što su to u subotu učinili i SAD i Europska unija, priopćeno je u subotu iz tog saveza koji je upozorio da se i dalje ne poštuje dogovor iz Minska i da se mora doznati istina o padu malezijskog zrakoplova.

“Pozdravljamo oslobađanje ukrajinskih mornara koje je Rusija pritvorila prošlog studenog, kao i redatelja Olega Sencova. Ovo je korak u pravom smjeru. NATO i dalje poziva Rusiju da ispuni svoje obaveze preuzete sporazumom iz Minska, što uključuje oslobađanje svih zatvorenika”, stoji u priopćenju NATO saveza.

Rusija i Ukrajina u subotu su obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika čime bi se mogli poboljšati odnosi dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u zračnoj luci da je razmjena dio dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u četvrtak ocijenio da će razmjena biti “pozitivan korak prema normalizaciji odnosa”.

Među ruskim zarobljenicima koji su razmijenjeni je i muškarac osumnjičen za rušenje malezijskog zrakoplova prije pet godina, pri čemu je poginulo 298 ljudi, piše Reuters.

NATO je u priopćenju u subotu naglasio kako je “važno ustanoviti istinu i odgovornost za rušenje” tog zrakoplova.

Američki predsjednik Donald Trump razmjenu zarobljenika proglasio je “vrlo dobrom viješću” i “možda prvim divovskim korakom prema miru”.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izrazio je “olakšanje”, a novi predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli izrazio “duboku radost” zbog te vijesti.

 

Komentiraj