NASTAVLJENO SUĐENJE SRNEC: Vještak: “Sve ukazuje na ozljede nanijete čekićem ili sjekirom”

Na Županijskom sudu u Varaždinu danas je nastavljeno suđenje Smiljani Srnec za ubojstvo sestre Jasmine Dominić čije je tijelo pronađeno u škrinji 19 godina nakon njezina nestanka.

Na početku suđenja sudac je pročitao iskaz sudskog vještaka, dr. Josipa Škavića od 25. ožujka ove godine. “Tijelo pronadjeno skvrčeno. Glava je bila uz stopala, a dužinu tijela nije bilo moguće odrediti. Oko oba oka uočeni su krvni podljevi, razderotine kod usta i na čelu. Tijelo se u zamrzivaču se nalazilo u neprirodnom položaju. Vidljiva su i nagnječenja lijevog čeonog uz oba oka. Stopala su skoro dodirivala desnu stranu lica. U želudcu oko 100 mililitara krvava sadržaja. Opsežne ozljede glave nastale su zbog 5-6 udaraca djelovanja sile. Sve ukazuje na ozljede nanijete čekićem ili sjekirom”, navodi se u iskazu.

Škavić je isključio mogućnost da je sredstvo ozljeđivanja bila letva. “Položaj tijela u zamrzivaču ni na koji način ne upućuje na vremenski odmak od vremena ozljeđivanja i smrti. Radilo se o ‘svježem mrtvom tijelu’ pohranjenom u zamrzivaču, ali najviše unutar 2-4 sata. Tijelo nije bilo toliko dugo izvan zamrzivača da bi se razvila mrtvačka ukočenost. Žrtva je bila živa kad je dobila jednu, barem prvu ozljedu koja je rezultirala krvarenjem u usta”, izjavio je.

Na pitanje optužbe u kakvom se položaju nalazila osoba koja je nanosila ozljede, Škavić je rekao da bi ozljede izgledale jednako da se osoba nalazila u klečećem, sjedećem ili ležećem položaju.

Na upit obrane koliko je krvi izgubila žrtva, Škavić je odgovorio: “Ne mogu se izjasniti Ozljede vlasišta krvare intenzivno i jako. Sudsko medicinski tragovi krvi ništa ne govore. Znamo da je žrtva krvarila, nakon toga se manipuliralo mrtvim tijelom”, kazao je.

Odvjetnik Smiljane Srnec je upitao sudskog vještaka i je li moguće da su bila dva sredstva, na što je Škavić izjavio da ne može govoriti o sredstvu, ali da su ozljede nastale u jednom relativno brzom slijedu, nizu. “Nije uobičajeno mijenjanje sredstava prilikom zadavanja ovakvih ozljeda. Sredstvo nikako nije šaka”, zaključio je.

Na klupu za svjedočenje sjela je i doktorica Vanja Prgomelja koja je bila u kući Srnec Dominić, ali je kao dio ekipe Hitne medicinske pomoći, prvo bila u kući Smiljaninog ujaka, Franje Sabola.

“Prvo smo dobili poziv da muškarac sredjnih godina ima bolove u prsima nakon obiteljske vijesti. Bila je tamo njegova supruga i počeli smo razgovarati. Bili su jako uznemireni i iznosili su neka imena ljudi koji su meni nepoznati. Ono što je bio zaključak njihove priče je da je pronađeno tijelo njihove nestale nećakinje. Otišli smo iz te kuće i nazvali našu jedinicu da nazovu policiju i jave što smo saznali”, rekla je liječnica.

Policajac je došao po njih da pregledaju jednu gospođu ” “Sjedila je u kuhinji, dala sam joj terapiju, uzela je tablete za smirenje. Pitala sam je kako se osjeća. Vrlo je kratko odgovarala na pitanja, koja su se odnosila na njezino zdravstveno stanje”, izjavila je doktorica.

“Prije samog pregleda policajac me zamolio da pogledam u škrinju da ne bi bila neka lažna uzbuna. Ja sam se približila škrinji i vidjela u crnoj vreći za smeće, koja je bila malo otvorena, vidjela su se koljena. Kad sam gledala, škrinja je bila otvorena”, završila je svoje svjedočenje doktorica Prgomelja.

Komentiraj