Festival europske kratke priče uključuje brojne razgovore s autorima

Autor:

FEKP

Colum McCann, jedan od najznačajnijih irskih književnika i autor proslavljenih romana ‘Neka se veliki svijet vrti’ i ‘Transatlantik’, gostovao je na Festivalu europske kratke priče u sklopu programa u Rijeci.

Pisac je u razgovoru s Mimom Simić govorio o pravu na priču, pitanju političke korektnosti u književnosti i o stanju empatije u društvu. Istovremeno je u Omladinskom Kulturnom Centru Palach predstavljen projekt ‘Vozim ti priču’ koji je organiziran u suradnji s EPK Rijeka 2020. U riječkim taksi pričama sudjelovali su Dunja Matić, Željka Horvat Čeč, Davor Mandić, Tea Tulić i Milan Zagorac, a publike je napunila kultni klub.

Na kasnijem, večernjem čitanju u Zagrebu nastupio je niz domaćih pisaca, dok je riječka publika imala priliku uživati u pričama snažne “međunarodne spisateljske reprezentacije”: Alan Titley (Irska), Elvis Malaj (Albanija/Italija), Eley Williams (Velika Britanija), Antonio Ortuno (Meksiko), Goran Saamardžić (Bosna i Hercegovina).

Danas nas u Zagrebu čekaju književne poslastice: u 18 sati smo u klubu Booksa na strip razgovoru Helene Janečić i Irene Jukić Pranjić, u 19 u Kaptol Boutique Cinema gostuje jedan od najznačajnijih svjetskih suvremenih pisaca László Krasznahorkai, a u 20:30 u Vinylu na pjesničkim pričama pod budnim perom Miroslava Mićanovića.

Colum McCann i Mima Simić

 

U Rijeci program počinje u 19 sati razgovorom Andresa Neumana i Antonia Ortuna pod temom ‘Pisci i migracije’, a večernje čitanje u 20:30 donosi još jedan niz izuzetnih pisaca – Colum McCann (Irska), Andres Neuman (Argentina/Španjolska), Adania Shibli (Argentina/Španjolska), Dunja Matić (Hrvatska), a pridružit će im se i Eliša Papić, ovogodišnji pobjednik FEKP-ovog natječaja za najbolju kratku priču.

Priča ‘Pogreb za dvoje’ riječkog pisca i liječnika Eliše Papića proglašena je u utorak u Zagrebu najboljom na natječaju za kratku priču 18. Festivala europske kratke priče (FEKP), dok su priče ‘U dosluhu’ Ive Kara-Pešića i ‘Fraktal+ Adija Tufeka osvojile drugo i treće mjesto. Na ovogodišnji, šesti po redu, natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom “Trebaš čuti ovu priču”.

Kulturno događanje se održava do 7. lipnja u Zagrebu i Rijeci na središnju temu “Homo Narrans” o potrebi čovjeka za pričanjem priča.

Festival europske kratke priče manifestacija je koji se uz pomoć Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu grada Zagreba te kulturnih instituta i veleposlanstava zemalja koji djeluju u Hrvatskoj održava već osamnaest godina, u organizaciji Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.