‘Naš proračun za 2024. poseban je jer smo ga donijeli u suradnji s građanima’

Autor:

Grad Dubrovnik

Povodom titule šampiona hrvatskog turizma koju je osvojio Dubrovnik, gradonačelnik i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom Saboru Mato Franković govori o rezultatima održivog upravljana destinacijom i rekordnom proračunu

U svjetlu osvajanja prestižnog priznanja “Turističke destinacije godine – šampiona hrvatskog turizma”, gradonačelnik Dubrovnika i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru Mato Franković za B&B govori o rezultatima održivog upravljanja destinacijom, rekordnom dubrovačkom proračunu i važnosti participacije građana.

Dubrovniku je na Danima hrvatskog turizma dodijeljeno priznanje Šampiona hrvatskog turizma, odnosno turističke destinacije godine. Što Vama znači ova, najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj?

Ta titula, ma koliko laskava, rezultat je kontinuiranog rada čitavog sustava, javnog i privatnog, svakog pojedinca i građanina Dubrovnika jer svi su doprinijeli stvaranju destinacije izvrsnosti, a duboko vjerujem da to Dubrovnik i jest. Ono je i potvrda uloženih napora Grada Dubrovnika i partnera u održivom i odgovornom upravljanju, te je dokaz uspješnog provođenja mjera i aktivnosti definiranih našim strateškim projektom Poštujmo Grad, ali i prvim hrvatskim Planom upravljanja zaštićenim povijesnim cjelinama. Kad spominjem partnere, ne mislim pritom samo na lokalne dionike u turizmu, nego i na Vladu Republike Hrvatske, a presudna je i podrška međunarodnih institucija poput CLIA-e (Cruise Lines International Association) i Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC) s kojima uspješno surađujemo još od 2017. godine, kada je Dubrovnik napravio zaokret u upravljanju. Zato nam je važna ova nagrada.

‘Građani su on-line odabrali najbolje projekte koji će se realizirati u 2024., a od 1. siječnja oslobađaju se prireza’

Nedavno ste u javnosti progovorili o neodrživoj i štetnoj apartmanizaciji Dubrovnika i najavili poteze koji bi trebali obuzdati trend otvaranja novih jedinica, što je podiglo dosta prašine u javnosti. Jeste li u međuvremenu ublažili svoje stavove?

Dubrovnik ima više kreveta nego stanovnika i počeo je gubiti svoj identitet jer određene stambene zone u užem dijelu grada postaju apartmanske zone. Naš osnovni cilj je omogućiti priuštivo stanovanje jer prazni apartmani sigurno ne predstavljaju budućnost nijednog grada, a s druge strane naši mladi pri rješavaju stambenog pitanja gube bitku s kapitalom. Rješenje vidimo u novom Zakonu o turizmu jer će biti alat koji će jedinicama lokalne samouprave pružiti zakonsku podlogu da upravljaju svojim destinacijama, a što uključuje i regulaciju privatnog smještaja kroz rekategorizaciju i studije nosivog kapaciteta.

Godina se bliži kraju pa je logično pitati vas po čemu ćete je pamtiti, odnosno što biste iz perspektive prvog čovjeka grada izdvojili kao najvažnije projekte ili događaje koji su obilježili 2023. godinu?

Otvaranje nove osnovne škole u povijesnoj jezgri grada u obnovljenoj i uređenoj palači tik pod zidinama je svakako među njima. Proveli smo cjelovitu rekonstrukciju sustava javne rasvjete čime su noćne vizure Dubrovnika dobile posve novi izgled, a postigli smo i značajne uštede na troškovima sustava. Nastavljamo koristiti europske fondove i bespovratna sredstva za podizanje kvalitete života građana. Izvodi se 117 milijuna eura vrijedan EU projekt Aglomeracije koji širem području Dubrovnika donosi novi vodno-komunalni standard. Izgradili smo prvi gradski azil za nezbrinute životinje i uspješno priveli kraju postupak zbrinjavanja napuštenih pasa iz nelegalnog azila na Žarkovici koji je zatvoren. Razvijamo brojne programe i mjere te Smart City alate kojima Dubrovnik primičemo idealu trajne održivosti. Digitalna turistička kartica DU Pass u 2023. ostvarila je rekordne rezultate, a važna je kao alat za upravljanje i disperziju ponude. Najveća kapitalna investicija u 2023. je bila izgradnja nove Lapadske obale koja je pri samom kraju, a u cijelosti je financirana sredstvima iz EU fondova i drugih van proračunskih izvora.

‘Ovo je i potvrda uloženih napora Grada Dubrovnika i partnera u održivom i odgovornom upravljanju’

Prošlogodišnji proračun Grada Dubrovnika donio je oporavak gradskih financija, dok je proračun za 2024. godinu najveći do sada. Što to znači za Dubrovnik i njegove građane?

Ako stavimo brojke po strani, onda treba reći da je u kreiranju proračuna sudjelovalo preko tisuću građana Dubrovnika i tu se krije njegova posebnost. Naime, nakon provedenog postupka participativnog budžetiranja građani su putem naše on-line platforme Vox Populi i prijavom kroz e-Građani odabrali najbolje projekte, njih 25, po jedan za svaki gradski kotar i mjesni odbor, a koji će se realizirati u 2024. sredstvima Proračuna. Novost od 1. siječnja je i da se građani oslobađaju prireza što će prosječnoj dubrovačkoj obitelji omogućiti dodatnih 680 eura godišnje. Uvodimo i besplatni javni gradski prijevoz za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, a u primjenu će i nove mjere u sklopu našeg jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje. Povećamo sredstva za obrazovanje, kulturu i sport. Jedan od najvažnijih kapitalnih projekata čiju realizaciju počinjemo u 2024. je izgradnja Centra za starije osobe koji će biti smješten ispod Opće bolnice Dubrovnik, a za koji smo osigurali sufinanciranje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Članak je realiziran u suradnji s Gradom Dubrovnikom

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.