‘Naredba za ponovno hitno uključenje struje rizničaru HDZ-a stigla je od Komena, a on ju je dobio od Barbarića’

Autor:

Emica Elvedji, Patrik Macek/PIXSELL

Nacional otkriva dodatne kontroverze oko slučaja krađe struje u koji je involviran rizničar zagrebačkog HDZ-a Vladimir Iviček, jer su se sada javili svjedoci iz HEP-a koji tvrde da su na brojilu s kojeg se krala struja bile spojene škrinje i zamrzivači koje je koristio obližnji restoran

Rizničar zagrebačkog HDZ-a Vladimir Iviček, jedan od najbližih suradnika predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Frane Barbarića koji je i njegov zamjenik u zagrebačkoj gradskoj skupštini, ne samo da je krao struju za svoju nekretninu na otoku Cresu i pritom izbjegao sankcije zahvaljujući zataškavanju koje su naredili visokopozicionirani zaposlenici HEP-a, što je u prošlom broju otkrio Nacional, nego mu je suprotno svim internim pravilima i procedurama vikendica spojena na električnu mrežu u roku manjem od dva sata. Po svemu sudeći, između ostalog i zato što je upravo u toj kući bilo smješteno više škrinja i zamrzivača za potrebe restorana koji se nalazi u neposrednom susjedstvu. Ovu informaciju za Nacional je potvrdilo više zaposlenika HEP-a s riječkog područja koji su imali neposredan uvid u ovaj slučaj. U samom HEP-u odbili su odgovoriti na službeno postavljena pitanja o postupanju oko Ivičekove vikendice na Cresu, a on sam također je odbio komunikaciju s novinarima Nacionala.

‘’Od trenutka kada je ulovljen ‘in flagranti’ u krađi do ponovnog ukopčanja prošlo je od jedan do dva sata, što ne postoji u praksi i nikada se ne čini dok se ne ispune uvjeti iz zapisnika kojim je utvrđena neovlaštena potrošnja. U ovom slučaju trebalo je izmjestiti mjerno mjesto iz kuće na ogradni zid, što je zahtijevalo opsežne građevinske i elektromontažne radove. Dakle, od glavne razvodne ploče s osiguračima do ogradnog zida trebalo je napraviti iskop za novi kabel, ugraditi novi mjerni ormarić u ogradni zid i položiti novi kabel. Tada se anulira postojeći kabel, a potom slijede elektromontažni radovi: ugradnja novog brojila, plombiranje i atest ispravnosti nove instalacije. To naprosto nije moguće obaviti u kratkom roku, obično traje najmanje tjedan dana. Tvrdimo da je naredba za ponovno uključenje stigla od direktora Elektroprimorja Vitomira Komena, a on ju je dobio izravno od Barbarića’’, otkrivaju Nacionalovi izvori iz HEP-a koji su prošlog tjedna anonimnim putem uputili javnosti i otvoreno pismo o ovom skandalu.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u bliskim je prijateljskim odnosima s Vladimirom Ivičekom. FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

‘’Koliko je vremena proteklo od isključenja do uključenja ovog objekta na električnu mrežu?’’ glasilo je jedno od pitanja Nacionala na koje je HEP odbio odgovoriti. Tjedan dana ranije, kada smo prvi put pisali o ovom slučaju, potvrdili su da je ‘’redovnom kontrolom 2018. godine utvrđena neovlaštena potrošnja električne energije od strane ovlaštenog kontrolora te se postupilo prema proceduri koja je uključivala izrađen obračun neovlaštene potrošnje za koji je izdan pripadajući račun koji je podmiren’’. Kazali su i da je mjerno mjesto premješteno na ogradni zid te je dostavljena dokumentacija ispravnosti glavnog voda i ispravnosti instalacije, no nisu otkrili detalje postupanja.

Vladimir Iviček, dužnosnik HDZ-a koji se na prošlim parlamentarnim izborima našao na stranačkoj listi u šestoj izbornoj jedinici, prošlog je tjedna o ovoj temi ipak dao izjavu za dnevnik 24 sata i kazao da ‘’ne zna kako je do svega došlo jer se u struju ne razumije’’.

‘’Nazvali su me i rekli da je moja kuća spojena i na susjedovu fazu, tako nešto. Otišao sam dolje, otvorio im kuću, oni su sve uklonili te meni napisali rješenje i kaznu koju sam platio, iako sam je isprva mislio osporavati jer nisam kriv. Plaćam iste račune prije i poslije toga i stvarno ne znam je li se to dogodilo slučajno ili namjerno. Kuću sam kupio još 90-ih i ništa nisam dirao. Nema tu govora o krađi struje, a još manje da me netko išao zaštititi. Kuću je izgradio Stanograd, pa je prodana jednoj slovenskoj tvrtki i na kraju sam je ja kupio. Dobivao sam račune za struju i uredno ih podmirivao i prije nego što je utvrđeno da nešto nije u redu. Potrošnja je i prije i poslije apsolutno ista. Plaćamo paušal, a onda za mjesec dana, kad smo dolje, računi su nešto viši’’, rekao je Iviček.

‘Od trenutka kada je ulovljen in flagranti u krađi do ponovnog ukopčanja prošla su od jednog do dva sata, što ne postoji u praksi i nikada se ne čini dok se ne ispune uvjeti iz zapisnika’

Nacionalovi sugovornici iz HEP-a tvrde da se i ovdje radi o, u najmanju ruku, dvojbenim tvrdnjama. ‘’On tvrdi da je stanje naslijedio kupnjom nekretnine još u devedesetima, a rok redovne zamjene brojila ovisno o njegovoj vrsti je od dvanaest do šesnaest godina. Dakle, dok je on bio u vlasništvu nekretnine, moralo bi mu biti zamijenjeno barem jedanput tijekom redovnog servisa i nije moguće da HEP nije ništa znao, odnosno da Iviček nije poduzeo akciju na svoju ruku i odlučio krasti struju. Moguće i zato što je njegova vikendica služila za smještaj više škrinja i restorana s mesom i ribom za obližnju gostionicu, odnosno kao njeno skladište i rashladna komora’’, kaže ovaj sugovornik.

Nacional je od HEP-a zatražio i podatke o brojilu na Ivičekovoj kući na adresi Zaglav 34 u naselju Martinšćica na Cresu, odnosno o servisima koji su na njemu eventualno objavljeni. Ova državna tvrtka potpuno se oglušila na upit.

Rizničar zagrebačkog HDZ-a Vladimir Iviček, jedan od najbližih suradnika šefa HEP-a Frane Barbarića i njegov zamjenik u zagrebačkoj Skupštini. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.