Napola popušena i sažvakana cigara Winstona Churchilla ide na dražbu

Autor:

British Government/Wikimedia Commons/Public Domain

Ljubitelji povijesti imat će priliku nadmetati se za memorabilije dvojice bivših britanskih premijera na dražbi ovog mjeseca.

Napola popušena cigara Winstona Churchilla i lula Harolda Wilsona prodavat će se na dražbi Catherine Southon Auctioneers & Valuers 19. srpnja.

U napola popušenoj i napola sažvakanoj cigari Churchill je uživao u svojoj rezidenciji u Chartwellu dok je gledao film “Ben Hur”. Poklonio ju je poslije policajcu Anthonyju Gundryju, koji je bio dio sigurnosne ekipe u njegovoj obiteljskoj kući i molio je Churchilla da mu je pokloni za uspomenu.

Božićna čestitka poslana vlasniku 1963. i pismo kojim se potvrđuje cigara s oznakom Romeo i Julija sada je na prodaju dala obitelj policajca i očekuje se da će postići cijenu u visini oko 700 do 900 eura.

U međuvremenu, Wilsonova drvena lula, za koju se zna da mu “pomaže da se opusti”, također je potvrđena službenim pismom samog bivšeg premijera sadašnjem vlasniku koji ju je kupio na dobrotvornoj aukciji 1979. Očekivana cijena je između 349 i 580 eura.

Catherine Southon, iz dražbovne kuće Catherine Southon, izjavila je: “Drago mi je što ćemo na dražbu staviti dva ikonična komada koja pripadaju političkim memorabilijama dvojice poznatih premijera u tako važnom razdoblju naše političke povijesti”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.