Napadač na Rushdieja: “Poštujem ajatolaha. Mislim da je on odlična osoba”

Autor:

epa10117603 Frame grab from a video released via Twitter user @HoratioGates3 and used with permission, showing Salman Rushdie being loaded into a MedEvac helicopter after he and an interviewer were attacked while on stage at an event in Chautauqua, New York State, USA, 12 August 2022. The suspect was taken into custody, New York State police said. Rushdie, who was reportedly stabbed in the neck, was transported to a hospital.  EPA/@HoratioGates3 EDITORIAL USE ONLY, NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/@HoratioGates3

Napadač na slavnog književnika Salmana Rushdieja rekao je kako poštuje ajatolaha Homeinija, no nije htio reći je li ga na napad inspirirala fetva koju je taj bivši iranski vrhovni vođa izrekao protiv pisca. 

Napadač Hadi Matar je u razgovoru za američki New York Post, objavljen u srijedu, rekao kako je „pročitao nekoliko stranica“ Rushdiejevog romana „Sotonski stihovi“ te da je ideju o napadu dobio nakon što je na Twitteru vidio da će pisac gostovati u Chautauquai u New Yorku.

Upravo zbog te knjige je Homeini 1988. proglasio fetvu i pozvao muslimane da ubiju Rushdieja. Teheran je za to ponudio 3 milijuna dolara nagrade.

Rushdie je prošli petak trebao održati predavanje u Chautauquai o umjetničkoj slobodi, no 24-godišnji Matar napao ga je nožem.

Iako je stanje 75-godišnjeg pisca rođenog u Indiji i dalje teško, on je skinut s aparata te je počeo razgovarati.

„Poštujem ajatolaha. Mislim da je on odlična osoba. Reći ću samo toliko o tome“, prenosi Post Matarove riječi.

„Njega ne volim toliko“, rekao je pak za Rushdieja.

„On je netko tko je napao islam, napao je njegova vjerovanja i vjerski sustav“, naglasio je napadač i dodao da je gledao snimke Rushdieja na YouTubeu.

Odbacio je tvrdnje da je u kontaktu s iranskom Revolucionarnom gardom.

Matarova obitelj u SAD je stigla iz Libanona, smjestivši se prvo u Kaliforniju, prije razvoda roditelja. Otac se vratio u Libanon, a majka se preselila u New Jersey, piše New York Times.

Matarova majka rekla je da se on 2018. vratio s putovanja na Bliski istok kao promijenjen čovjek, te da je postao sve povučeniji te posvećen islamu. Nakon napada na Rushdieja majka se odrekla svog sina te je rekla da nije razgovarala s njim od tog događaja.

„Gotova sam s njim“, rekla je za Times.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.