“Nama nisu bitni traktori, nama je bitna masa ljudi”, svinjogojci najavili prosvjede

Autor:

Tomislav Pokrovac screenshot Nova TV

Svinjogojci nezadovoljni mjerama kojima se suzbija afrička svinjska kuga, Vladi su postavili ultimatum i zaprijetili prosvjedima.

Među ostalim, traže da se odmah prekine s eutanazijama zdravih svinja, a žele i sastanak s premijerom. Rok za odgovor je 15 dana. Na sastanku Stožera za obranu hrvatskog sela u Retkovcima, bio je i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, koji je zahtjeve ocijenio nerealnima i najavio da od prosinca u Hrvatskoj više neće biti svinja na gospodarstvima ispod treće kategorije.

“Danas je stupila i nova naredba na snagu, jučer usuglašena da se do kraja desetog mjeseca, dakle do 31. 10., sve svinje s područja ograničenja i područja visokog rizika, kao i područja zaraze, uklone dakle, sve svinje, kategorije koje ne udovoljavaju visokim biosigurnosnim mjerama, a do kraja 11. mjeseca svinje na području cijele Hrvatske koje nisu u kategoriji tri”, rekao je Mladen Pavić, državni tajnik ministarstva poljoprivrede.

“Vjerujte mi, ne šalimo se. Nama nisu bitni traktori, nama je bitna masa ljudi, jer ljudi su nezadovoljni. Zove me Dalmacija, zovu me svi okolo”, kaže Tomislav Pokrovac iz Stožera za obranu hrvatskog sela, javlja Dnevnik.hr.

Ministrica Vučković o novim mjerama

Kako javlja Hina, ministrica Vučković je pojasnila nove mjere.

 Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je u Banskim dvorima, odgovarajući na upit novinara, pojasnila zašto je uvedena nova naredba za suzbijanje afričke svinjske kuge (ASK) te poručila da će biti isplaćena odšteta svim gospodarstvima koja su u odgovarajućim registrima.

Ministrica je nakon užeg kabineta Vlade ponovila da je afrička svinjska kuga (ASK) visoko zarazna bolest, koja nema javnozdravstvenih efekata na ljudsko zdravlje, ali uzrokuje gotovo 100-postotnu smrtnost svinja. Istaknula je i da Hrvatska ima veliku specifičnost, koja se ogleda u tome da je njezino svinjogojstvo koncentrirano u dvije županije, Osječko-baranjsku i  Vukovarsko-srijemsku. Potonja, pak, ima još jednu veliku specifičnost, a to je tradicija da se uzgaja mali broj svinja u gotovo svakom dvorištu.  

Po riječima Vučković, poštuje se tradicija, no podsjetila je da pravila vezana za biosigurnost vrijedne od 2009. godine. – Godinama kategoriziramo, bez kategorizacije danas ne bismo imali ništa… To nam pomaže da se bolje nosimo s tom bolešću”, rekla je ministrica.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novu naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje ASK, kojom je među ostalim propisano da je držanje svinja u zonama ograničenja  (Vukovarsko-srijemska županija) nakon 31. listopada dozvoljeno isključivo u objektima kategorije 3 i 4, a u objektima nižih kategorija one se moraju dati na klanje te u tim objektima nije dozvoljeno držanje svinja najmanje 12 mjeseci.

Radi sprječavanja širenja te bolesti na područjima županija visokog rizika – Osječko-baranjske i Brodsko-posavske, pak, određeno je da svinje iz objekata koji su kategorizirani s 0,1 i 2 moraju biti upućene na klanje do 30. studenoga. Pritom se objektima koji udovoljavaju uvjete za kategoriju 3 i 4 te uvjete biosigurnosti dozvoljava rekategorizacija do 31. listopada, jer se nakon tog datuma držanje svinja i u tim županijama dozvoljava samo u objektima kategorije 3 i 4.

Zašto nova naredba?

Ministrica je pojasnila zašto je izdana ta nova naredba. “Iako ASK po broju slučajeva stagnira zadnjih 10-ak dana, tek treba vidjeti hoće li to biti trajno, međutim ona se ipak probija selo po selo. U posljednje vrijeme, upravo proučavajući nove slučajeve, primijetili smo neka postupanja koja u blažem slučaju govore o grubom nehaju, a u nekim slučajevima i nečim što se ne može nazvati grubim nehajem. Postoje zapisnici, postoje postupanja koja slijede u takvim slučajevima. Takva postupanja mogu zaraziti cijelo selo koje je dva mjeseca bilo čisto od te bolesti. Mi to ne možemo prepustiti, jer nam se time ugrožava sinjogojstvo. Učinit ćemo sve da ljudima pomognemo, svjesni što za njih znači ubrzavanje procesa popisivanja svinja i kategorizacije, ali to je ispravan put a veterinarska služba je u tome nepodijeljna” navela je Vučković

Osvrnuvši se na socio-ekonomske posljedice koje uzrokuje ta bolest na mala gospodarstva, Vučković je kazala da će se o njima itekako voditi računa. “Više od 400 gospodarstva isplaćeno je što se tiče direktne štete od ASK-a... Želimo te gospodarstvenike imati i dalje na tim područjima uz podizanje biosigurnosti. Radimo najbrže što možemo, sva gospodarstva koja su u odgovarajućim registrima bit će isplaćena”, kazala je ministrica.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.