Nakon više od dvije godine Hong Kong ukida karantenu za međunarodna putovanja

Autor:

FILE PHOTO: A Cathay Pacific aircraft takes off at the airport, during the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Hong Kong, China, March 31, 2022. REUTERS/Tyrone Siu/File Photo Photo: TYRONE SIU/REUTERS

Photo: TYRONE SIU/REUTERS

Vlada Hong Konga najavila je ukidanje službene karantene za međunarodne putnike nakon više od dvije i pol godine strogih mjera kontrole pandemije, javlja CNN. Prema novim pravilima koja će stupiti na snagu od 26. rujna, putnici koji dolaze morat će u samoizolaciiju tri dana po dolasku.

Vlada Hong Konga suočila se sa značajnim pritiskom poslovne zajednice i nekih službenika javnog zdravstva da oslabe ograničenja zbog posrnulog gospodarstva, odljeva stanovnika i zabrinutosti zbog zaostajanjaza ostatkkom svijeta. Jedan od vodećih ljudi Hong Konga John Lee rekao je u petak da se broj zaraženih u gradu stabilizirao, što omogućuje ukidanje karantene. “Nadamo se da ćemo dati maksimalan prostor za ponovno povezivanje Hong Konga i revitalizaciju našeg gospodarstva”, rekao je Lee.

Putnici koji dolaze moći će svoja tri dana samoizolacijie obaviti kod kuće ili na mjestu po vlastitom izboru. Za to vrijeme moći će izlaziti vani, ali će im pristup na nekim mjestima biti zabranjen. Putnici u Hong Kong više neće morati dati negativan PCR test prije ulaska u zrakoplov. Međutim, morat će dati negativan brzi antigenski test (RAT) 24 sata prije ukrcaja. Tijekom trodnevnog razdoblja praćenja, ljudima će biti dodijeljen digitalni zdravstveni kod, što će im onemogućiti ulazak na mjesta poput barova ili restorana.

Do promjene politike došlo je nakon što je Japan najavio da će ponovno otvoriti svoje granice od 11. listopada i nakon što je Tajvan rekao da namjerava ukinuti obaveznu karantenu 13. listopada. Iako su razne vlade uvele granične kontrole nakon izbijanja pandemije, većina ih je u međuvremenu ukinula mjere, uključujući Singapur, koji se  natječe s Hong Kongom u privlačenju stranih tvrtki i poslovnih ljudi. Ali za razliku od drugih globalnih središta, politika Hong Konga u vezi s Covid-19 dugo se smatrala usko povezanom s kontinentalnom Kinom, gdje Peking nastavlja održavati strogu politiku nulte tolerancije i karantenu na granici, bez znakova popuštanja.

Pozivi na slabljenje graničnih kontrola pod vodstvom Leejeve prethodnice Carrie Lam, koja je napustila dužnost 30. lipnja, bili su osujećeni protuzahtjevom  za omogućavanje putovanja bez karantene na kopno — što je prijedlog koji još uvijek nije ispunjen. Javni signal potpore Pekinga novom smjeru politike Hong Konga došao je 20. rujna, kada je zamjenik šefa Ureda za poslove Hong Konga i Macaa Huang Liuquan rekao da je vlada Hong Konga koordinirala svoje politike u skladu s lokalnom situacijom i prilagodbama.

Nove mjere Hong Konga dolaze više od 900 dana nakon što je grad prvi put uveo granična ograničenja u ožujku 2020. i gotovo dvije godine nakon što je odredio hotelsku karantenu za sve međunarodne dolaske u prosincu 2020. Najdulje razdoblje karantene proteglo se na 21 dan. Putnici koji su bili pozitivni tijekom karantene premješteni su u određene objekte, uključujući, povremeno, kampove kojima upravlja vlada. Ranije ovog ljeta, Leejeva administracija smanjila je karantenu s jednog tjedna na tri dana, plus dodatna četiri dana praćenja zdravlja, tijekom kojih dolascima nije dopušteno ići na mjesta uključujući barove, teretane i restorane.Zahtjevi za hotelsku karantenu i testiranje prije leta smatrani su preostalom značajnom preprekom za putovanje u grad, iako ostaju pitanja o tome kakvu će ulogu novi plan imati u oživljavanju nekada živahne gradske turističke industrije.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.