Nakon tri godine rovovske bitke napokon počinje obnova Muzeja za umjetnost i obrt

Autor:

02.12.2022., Zagreb - Predaja kljuceva zgrade Muzeja za umjetnost i obrt izvodjacima radova i otvaranje gradilista Muzeja za umjetnost i obrt. Dogadjanje je zappocelo spustanjem bannera o obnovi na procelje zgrade Muzeja. Zamjenik gradonacelnika Zagreba Luka Korlaet Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Simboličnom predajom ključeva zgrade Muzeja za umjetnost i obrt izvođačima radova u petak je svečano obilježen početak obnove tog u potresu 2020. godine teško stradalog zagrebačkog muzeja.

Nakon tri godine rovovske bitke počinje obnova, što će zasigurno biti jedan od najvećih izazova grada Zagreba i Hrvatske jer se radi o najvećem umjetničkom muzeju i jednom od temelja hrvatske kulture, rekao je ravnatelj MUO Miroslav Gašparović.

Po njegovim riječima, prva faza koštat će oko pet do šest milijuna eura, a očekuje se da će ukupna cifra biti između 30 i 40 milijuna eura. “Ako uspijemo sve završiti do 2030. bit će to jako dobro”, rekao je ravnatelj, podsjetivši da je MUO sagrađen za nepune dvije godine, od 1888 do 1890. godine.

Predstavnicima Ministarstva kulture, Grada Zagreba i izvođačima (Veselčić d.o.o) Gašparović je darovao ‘Bolléove cigle’, kako bi im bile podsjetnik na to da se Muzej što prije obnovi i da ih tada vrate za ponovnu ugradnju u obnovljenu zgradu.

Posebno je zahvalio djelatnicima muzeja koji su radili u pripremama za obnovu i danonoćno radili na preseljenju ogromnog fundusa.

Ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Tomislav Petrinec, rekao je kako je priprema za radove trajala dugo i bila vrlo opsežna. “Djelatnici Muzeja svojim su trudom omogućili da se realizira prvi dio kako bi se moglo početi s konstrukcijskom i cjelovitom obnovom da MUO ponovno zasja u svom sjaju”, dodao je.

Luka Korlaet, zamjenik i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, istaknuo je kako je to prva kapitalna obnova zgrade u kulturi, ako se ne računa kazalište Gavella i Hrvatski prirodoslovni muzej, koji su djelomičn obnova, a djelomično rekonstrukcija i dogradnja.

“Ova je zgrada bila izuzetno zahtjevna za projektiranje, a bit će i za izvođenje. Naime, ona je pojedinačno zaštićeno kulturno dobro koje mora biti obnovljena uz pomalo kontradiktorne uvjete – mora što više sličiti izvornoj, ali i biti potresno ojačana kako bi posjetitelji bili maksimalno sigurni”, rekao je.

Korlaet je najavio da se uskoro kreće s radovima konstrukcijske obnove na Umjetničkom paviljonu, kreće rekonstrukcija crkve Krista Kralja, mirogojskih arkada i zgrada Gradske uprave koje su zaštićena kulturna dobra..

“Sve su to izuzetno zahtjevni procesi, kao i MUO čija konstruktivna obnova vrijedi 38 milijuna kuna. Radovi kreću danas i do 30. lipnja iduće godine većinu tih sredstava mislimo većinu povratiti iz Fonda solidarnosti”, dodao je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.