Nakon suficita u svibnju, ruski proračunski deficit smanjen na 42 milijarde dolara

Autor:

epa10674865 Russian President Vladimir Putin (C) meets with Transport Minister Vitaly Savelyev (L) and Russian Railways CEO Oleg Belozerov (R) at the Kremlin, in Moscow, Russia, 05 June 2023. The airport of Mariupol may start functioning in 2024-2025, the airports of Donetsk, Luhansk, Kherson and Zaporozhye will be activated a little later due to the destruction, the head of the Ministry of Transport Vitaly Savelyev said at a meeting with Russian President Vladimir Putin.  EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK

Rusija je u svibnju zabilježila blagi proračunski suficit, što joj je omogućilo smanjenje deficita u prvih pet mjeseci ove godine na 3,41 bilijun rubalja (41,9 milijardi dolara), dok je mjesečna potrošnja usporila, objavilo je u utorak rusko ministarstvo financija. 

U razdoblju od siječnja do svibnja 2022. godine, Rusija je zabilježila suficit od 1,59 bilijuna rubalja, ali potrošnja na njezinu vojnu kampanju u Ukrajini i zapadne sankcije na njezin izvoz nafte i plina otad su iscrpili državnu blagajnu. Ovogodišnji deficit već iznosi 117 posto godišnjeg plana.

Rastuća potrošnja za obranu održala je ruski industrijski sektor i potaknula prognoze gospodarskog rasta u ovoj godini, što omogućava Moskvi da nastavi s ratom u Ukrajini.

Ministarstvo financija prestalo je objavljivati ​​pojedinačna mjesečna izvješća o izvršenju proračuna, ali prema podacima u utorak, Rusija je u svibnju zabilježila suficit od 13 milijardi rubalja. Za usporedbu, u travnju je zabilježila deficit od bilijun rubalja.

Mjesečna potrošnja u svibnju bila je na najnižoj razini ove godine s 1,1 bilijun rubalja manje nego u travnju.

Prihodi koji nisu povezani s naftom i plinom za razdoblje od siječnja do svibnja bili su 9,1 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

No ključni prihodi Moskve od nafte i plina bili su 49,6 posto niži na godišnjoj razini u prvih pet mjeseci, što je ministarstvo financija pripisalo nižim cijenama sirove nafte Urals i nižim količinama izvoza prirodnog plina.

Rusija je ove godine potrošila gotovo 440 milijardi rubalja na pokrivanje deficita iz ruskog Nacionalnog fonda (NWF).

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.