BURNA SUBOTA Europski tužitelji i dalje glavna tema, Habijan poručio: ‘Razmislimo o izjavama…’

Autor:

17.02.2024., Rijeka - Porinuce broda Algoma Endeavour u brodogradilistu 3 maj. Nazocio premijer Andrej Plenkovic i ministri Oleg Butkovic i Damir Habijan. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar gospodarstva Damir Habijan je komentirao i spomenutu nadležnost EPPO-a u slučaju Geodetskog fakulteta, koju je premijer doveo u pitanje.

“Volio bih da malo razmislimo o izjavama. Sjetimo se izjava saborskih zastupnika upućenih prema glavnoj državnoj odvjetnici, zamjeniku… Uhitit ćemo vas, procesuirat ćemo vas, itd… Nitko se nije lovio za to. Ja bih volio da malo ujednačimo te kriterije”, poručio je Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, piše HRT.

Podsjetimo, Europsko tužiteljstvo potvrdilo je za subotnji Jutarnji list da je tzv. afera Geodezija u njihovoj nadležnosti te da sve nadgleda Stalno vijeće s tri europska tužitelja iz drugih država članica.

Svaku važnu odluku u istragama Europskog ureda javnoga tužitelja (EPPO), uključujući i onu o započinjanju istrage zasnovanu na pravnoj analizi nadležnosti EPPO-a, nadgleda nadležno Stalno vijeće.

Stalna vijeća su sastavljena od po tri europska tužitelja iz drugih zemalja članica, a ne iz same zemlje koja provodi istragu. To je napravljeno da bi se osiguralo nezavisno i objektivno nadziranje svakog slučaja.

Stalno vijeće motri akcije koje se poduzimaju tijekom pojedine istrage te odlučuje kada se ide u progon, a kada se obustavlja istraga ili primjenjuje skraćena procedura – dio je odgovora koji je Jutarnji list dobio iz Ureda glavne europske tužiteljice Laure Kövesi, a nakon nastavka optužbi premijera Andreja Plenkovića da EPPO uopće nije nadležan za slučaj Ministarstva kulture, odnosno 3D snimanja zgrada nakon potresa koje je Ministarstvo kulture povjerilo zagrebačkom Geodetskom fakultetu, a EPPO osumnjičio dvojicu profesora s tog fakulteta da su dio novca pronevjerili.

Plenković: Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje EU novca

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.