Arhiva ZOD, Dubrovačke ljetne igre

Nakon razgovora s Kristianom Novakom i Tomislavom Zajecom, očekuje vas nastup Folkornog ansambla Linđo

Razgovor s autorom romana ‘Črna mati zemla’, Kristianom Novakom i autorom dramatizacije istoimene predstave Tomislavom Zajecom održao se na taraci palače u ulici Braće Andrijića, u sklopu programa Ključevi od grada 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Razgovor je moderirao Saša Božić, event je donio niz zanimljivosti o romanu i stvaranju predstave. Prema Zajecu, pitanje Črne mati zemle kao kulturnog fenomena je vrlo kompleksno. Redateljica Dora Ruždjak Podolski već je predstavu vidjela na sceni u glavi dok ju je čitala, na taj je način birala i suradnike i uspjeh se rodio iz njenog povjerenja i energije.

“Čini mi se da smo zato svi uložili maksimum i da se to vidi“, istaknuo je Zajec i objasnio da je najvažnije, ali i najteže, bilo naći ono što je srž priče. “Najveći problem na početku rada na dramatizaciji je bilo upravo pitanje fokusa, pitanje o čemu je zapravo taj roman. Kao temeljno očište uzeli smo krivnju. I to je istovremeno punilo materijal i čistilo ga suvišnog“, kazao je Zajec.

Moderator Saša Božić spomenuo je da se uspjeh Črne mati zemle najviše očitava u povratku povjerenja u narativ, povratku publike u kazalište, kao i povratku suvremenim hrvatskim autorima. Kristian Novak, kao autor nagrađivanog romana, istaknuo je kako je smatrao da je najbolje što se može dogoditi da roman bude odskočna daska za novo umjetničko djelo, za predstavu. “Prvi put sam na probu došao deset dana prije premijere i dogodilo se to da me pogodila u onu istu emotivnu točku iz koje je i izašla Črna mati zemla“, kazao je Novak.

Publika Dubrovačkih ljetnih igara imat će priliku višestruko nagrađivanu predstavu ‘Črna mati zemla’ gledati večeras na otoku Lokrumu s početkom u 21.30 sati. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45 sati, a uoči toga, Kristian Novak će, u društvu redateljice predstave Dore Ruždjak Podolski i autora dramatizacije Tomislava Zajeca, u novoj knjižari Algebra na dnu Straduna potpisivati svoja izdanja s početkom u 20 sati.

Saša Božić, Tomislav Zajec i Kristian Novak

Tradicionalni nastupi Folklornog ansambla Linđo na Dubrovačkim ljetnim igrama počinju u utorak (17. srpnja) s početkom u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Uz ovaj, Linđo će imati još tri nastupa na 69. Igrama, i to 4., 13. i 20. kolovoza kada će se opet iznova okupiti veliki broj kako gostiju, tako i Dubrovčana koji iz godine u godinu s velikim žarom prate njihove nastupe bez kojih se Igre ne mogu zamisliti.

Za ovogodišnje festivalske nastupe, Linđo je pripremio novu koreografiju koja će u utorak biti premijerno izvedena. ‘Podravske svate’ u koreografiji umjetničkog voditelja Lada dr. Ivana Ivančana, Linđo je u sklopu EU projekta Lazareti – kreativna četvrt počeo pripremati još u travnju. Ta točka plesom, pjesmom, svirkom i nošnjom prikazuje tri skice iz podravskog svatovskog običaja: mladoj pletu vijenac, ona se oprašta od roditeljskog doma, a zatim svatovi polaze na vodu. U kući mladoženje završava svatovsko veselje. Dolaze maškare, pleše se s maramicama, razvijačima za tijesto. S Linđovim orkestrom radi autor glazbe i aranžer Marijan Makar. Uz ovu premijernu koreografiju, na programu su i brojne druge festivalskoj publici omiljene glazbene i plesne točke poput neizostavne poskočice Linđo po kojoj je ansambl i dobio ime, zatim Bunjevački plesovi, Vrličko kolo i druge.

Ansambl je osnovan 1964. godine, a danas je ustanova u kulturi Grada Dubrovnika koja fenomenima tradicijske kulture kao svojevrsnim simbolima identiteta posvećuje posebnu pozornost, ispunjavajući tako svoju zadaću prikupljanja, umjetničkog obrađivanja i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene plesne baštine, nastojeći u svakom segmentu biti što bliži autentičnom narodnom izričaju. Uspješni rad ansambla prate i brojke koje uključuju preko 3 500 koncerata s više od 2 milijuna gledatelja na preko 200 domaćih i inozemnih gostovanja. Linđo je okupljao (a čini to i danas!) mnogobrojne generacije Dubrovčana te je preko 3 000 članova plesom, pjesmom i svirkom prošlo kroz ansambl. Vrijedno je istaknuti i fundus od 1 500 originalnih narodnih nošnji neprocjenjive vrijednosti.

Ulaznice za Linđove nastupe mogu se kupiti preko internetskih stranica www.dubrovnik-festival.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 09 do 21.30 sati.

Folklorni ansambl Linđo

Komentiraj