Nakon pucnjave u El Pasu Meksiko odbacuje “govor mržnje”

Meksiko je u srijedu poslao Sjedinjenim Državama diplomatsku notu u kojoj je izrazio svoje odbijanje “govora mržnje” i koncepta “bijele nadmoći” nakon smrtonosne pucnjave u subotu u El Pasu, gdje je napadač ustrijelio 22 osobe, uključujući osam Meksikanaca.

Meksiko je u ovom dokumentu upućenom američkom veleposlanstvu zatražio bolju razmjenu informacija o “pojedincima” ili “potencijalnim organizacijama koje zagovaraju ‘bjelačku nadmoć’ i koje bi mogle ugroziti” meksičke građane.

“Govoru mržnje nema mjesta u našim društvima. Koncept ‘bijele nadmoći’  u suprotnosti je s mirnim suživotom (…). Takve ideje vode samo do opasnog rascjepa i nasilja”, dodaje se u dokumentu.

Od subotnje pucnjave u supermarketu u El Pasu u Teksasu, protivnici američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji redovito govori o “invaziji” na Sjedinjene Države migranata iz Srednje Amerike, upiru prstom na njega, posebno zato što je napadač u manifestu objavljenom prije napada također osudio “hispansku invaziju”.
Meksička diplomacija nije se na izravan način u svojoj noti referirala na kontroverzne komentare američkog predsjednika o migrantima te je izrazila nadu se da će osuda američkog predsjednika ubojstava u El Pasu rezultirati konkretnim činjenicama.

Američki predsjednik Donald Trump susreo se u srijedu sa žrtvama oružanih napada i i spasilačkim službama koje su djelovale nakon masovnih ubojstava prošlog vikenda u Teksasu i Ohiju, gdje su ga dočekali prosvjednici koji su ga optužili da potiče napetosti protuimigrantskom i rasno nabijenom retorikom.

Komentiraj