Nakon pada, azijske burze stagniraju. Dolar stabilan, funta nadoknadila dio gubitaka

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak blago porasle, što se ponajviše zahvaljuje korekciji nakon višednevnog pada, dok se tečaj britanske funte prema dolaru stabilizirao.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto i kreće se oko najniže razine u dvije godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Australiji porasle oko 0,3 posto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,5 i 1 posto.

Azijske se burze pokušavaju stabilizirati, nakon što su danima bile pod snažnim pritiskom. No, trguje se nesigurno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok središnje banke podižu kamatne stope, a rast gospodarstva usporava.

„Gospodarstva su se već prije počela usporavati, a zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti njihov oporavak”, kaže Yuting Shao, strateginja u tvrtki State Street Global Markets.

Na Wall Streetu su, pak, u ponedjeljak burzovni indeksi pali peti trgovinski dan zaredom. Dow Jones skliznuo je 1,11 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,03, a Nasdaq indeks 0,60 posto.

Nakon što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks zaronili u područje ‘medvjeda’, 20 posto ispod svoje rekordne razine, jučer im se u tom području pridružio i Dow Jones.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

No, Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Stoga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u povijesti gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Na tržištu se ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

„Ulagači su upravo bacili ručnik u ring. Velika je nesigurnost po pitanju koliko će još Fed povećati kamate? Do 4,6 ili čak 5 posto? Kada će u 2023. godini taj proces završiti?”, objašnjava situaciju na tržištu Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Dolar stabilan, funta nadoknadila dio gubitaka

A na valutnom se tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta i dalje kreće blizu najviših razina u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 113,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,73 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 143,95 na 144,45 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 0,9640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0,9655 dolara.

No, dolar je izgubio dio dobitaka prema funti. Od petka, kada je ekonomski plan nove britanske vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti javnih financija, funta je do jučer pala više od 5 posto.

No, nakon jučerašnje poruke britanske središnje banke da pažljivo prati situaciju i da je spremna promijeniti kamate ako zatreba, funta se stabilizirala.

Trenutno se njezin tečaj kreće oko 1,0770 dolara, dok je jučer u jednom trenutku zaronio na rekordno niskih 1,0327 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon što su jučer zaronile na najniže razine od siječnja.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je 0,64 posto, na 84,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,60 posto, na 77,15 dolara.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner