Nakon jednogodišnje pauze vraća se Glastonbury. Evo nekoliko zanimljivosti

Nakon jednogodišnje stanke ponovno se vraća jedan od najpoznatijih festivala, Glastonbury. Organizatori su dali godinu dana zemljištu da se ‘odmori’, a i ove će godine tisuće ljubitelja glazbe na jugozapadu Engleske punih pet dana uživati u glazbi i slušati koncerte velikih imena svijeta glazbe.

Među najpoznatijim izvođačima svakako su The Killers i The Cure (koji baš danas nastupaju na agrebačkom INmusic festivalu na Jarunu). The Cure će, inače, izjednačiti rekord Coldplayja i na festivalu nastupiti četvrti put.

Zabrana prodaje jednokratne plastike

No, ova godina donosi i neke zanimljive promjene. Primjerice, do sada je nakon završeta festivala organizatorima ostajala planina vreća za smeće o procjenama više od tisuću tona plastike i ostalih proizvoda za reciklažu. Ove je godine tako festival zabranio upotrebu jednokratnih plastičnih boca i ostale plastike. Umjesto toga, više od 200 tisuća posjetitelja vodu će dobivati iz 850 fontana za piće, a bit će postavljeni i deseci kioska na kojem će biti postavljeni spremnici za vodu.

Pastične boce neće se moći naći niti u VIP šatorima, kao ni u backstageu. Iako posjtiteljima neće biti zabranjeno donositi vlastite plastične boce, one se neće moći kupiti nigdje unutar područja gdje se održava festival. Ova odluka donesena je nakon problema s kojima su se organizatori susretali u prošlosti. Tako je festival prije tri godina novčano kažnjen jer su posjetitelji zagadili obližnju rijeku, u kojoj je pomrlo više od 40 riba.

Prvi festival privukao jedva 1500 ljudi

Festival je, inače, osnovao Michael Eavis, koji je bio inspiriran jednim koncertom Led Zeppelina na blues festivalu u britanskom gradiću Bathu. Prvi Glastonbury održan je 1970. godine, a privukao je jedva tisuću i pol ljudi.

Ulaznicu su platili jednu funtu, a dobili su i besplatnu čašu mlijeka s farme. Danas cijene sežu sve do 250 funti.

Slavna Pyramid pozornica izgorjela 1994.

Danas slavna Pyramid pozornica 1971. godine bila je obična štala. Porasla je u tih 41 godinu u ogromnu glavnu pozornicu inspiriranu piramidama u Gizi. 1994. godine, samo nekoliko dana prije početka festivala, ta je pozornica izgorjela. Ipak, festival se održao bez problema, jer su organizatori uspjeli sagraditi privremenu glavnu pozornicu.

Izvođači imaju ‘policijski sat’

Festival je poznat po brojnim poznatim izvođačima koji dolaze sa svih strana svijeta. Ali, postoje pravila koliko dugo mogu svirati. Gradsko vijeće nekoliko se puta umiješalo jer je količina buke nepodnošljiva za lokalno stanovništvo. Jednom prilikom ‘policijski sat’ premašio je veliki Paul McCartney, čija se svirka odužila do iza 00:30 sati, pa su organizatori dobili ‘čestitku’ od gradskog vijeća.

U Guinessovoj knjigi rekorda zbog – žongliranja

Zanimljivo, festival se našao i u Guinessovoj knjizi rekorda, i to zbog, potpuno neočekivano, žongliranja. Naime, 26. lipnja 1984. godine 826 osoba žongliralo je s najmanje tri predmeta.

2017. godine 15 tisuća ljudi okupilo se oko slavnog kamenog kruga Glastonburyja i formiralo najveći ljudski znak mira na svijetu.

Komentiraj