NAKON INTERVJUA U NACIONALU: U Mostaru privedeni Bašić i Stipić iz afere Vjetroelektrane

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru uhitili dvije osobe za kojima je bila raspisana međunarodna tjralica ureda Interpola u Zagrebu, javlja N1 BiH.

Vlasti Republike Hrvatske traže njihovo izručenje zbog postojanja sumnje da su počinili kazneno djelo ‘davanje mita za trgovanje utjecajem’ od početka prošle godine do kraja svibnja ove godine. Riječ je o vlasniku tvrtke Lager Milenku Bašiću i izvršnom direktoru iste tvrtke Draganu Stipiću.

“Osobe lišene slobode trenutno se nalaze u prostorijama SIPA-e i nad njima je u tijeku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predane u dalju nadležnost Sudu Bosne i Hercegovine”, navodi se u priopćenju SIPA-e.

Nacional doznaje da bi Bašić i Stipić mogli biti pušteni na slobodu čim se dokaže da su državljani Bosne i Hercegovine. Nakon toga kreće postupak u kojem će se odlučivati o njihovom eventualnom izručenju Hrvatskoj, slično kao u slučaju Zdravka Mamića.

Nacional

Podsjetimo, Nacional je u novom broju objavio razgovor s Bašićem i Stipićem, koji su poručili da nisu bjegunci i da žele USKOK-u ispričati kako su ih reketarili u Hrvatskim šumama. Govorili su o svom odnosu s Josipom Rimac i objasnili zašto postupke bivšeg ministra energetike Slavena Dobrovića nazivaju kriminalnima.

Oni su optuženi da su od Josipe Rimac tražili posredovanje radi pojedinih dozvola za svoju vjetroelektranu, tvrde da nisu bjegunci te da žele razgovarati s istražiteljima USKOK-a i objasniti da su žrtve ucjene i reketa umreženih pojedinaca iz Hrvatskih šuma, gdje je na djelu sistemska korupcija koja seže sve do predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića te da je cijeli njihov 240 milijuna eura težak projekt zamalo propao upravo zato što je Milenko Bašić odbio dati reket. Da je, kako tvrdi, dao reket umreženoj ekipi iz Hrvatskih šuma, bez problema bi dobio uporabnu dozvolu za vjetropark, ali bi time počinio kazneno djelo i prijetili bi mu kazneni progon i zatvor.

EKSKLUZIVNO: ‘Da sam platio 1,5 mil. kuna reketa Jakupčiću i ekipi iz Hrvatskih šuma, USKOK nas sad ne bi proganjao’

‘Dobrović je stopirao vjetropark zbog Etičke banke i uništio našu tvornicu’

Komentiraj