pixabay

NAKON GODINU DANA PRIPREMA Počeo petodnevni pogreb tajlandskog kralja Bumibola

Tajland je u srijedu obilježio početak petodnevnog pogreba svog kralja Bumibola Aduljadeja budističkom vjerskom ceremonijom kojoj su nazočili članovi kraljevske obitelji.

Tajland je godinu dana žalovao za kraljem. Kralj Bumibol preminuo je prošlog listopada u 88. godini, nakon čega je njegovo tijelo položeno u zlatnu dvoranu Kraljevske palače, a bit će kremiran u četvrtak na ceremoniji na kojoj se očekuje oko 250.000 ljudi.

U četvrtak će posmrtni ostaci monarha, preminulog prije godinu dana, biti prevezeni uz veliku pompu iz palače prema raskošnom pozlaćenom krematoriju.

Majstori ondje rade mjesecima rezbareći drvo i likove iz hinduističke i budističke mitologije. Ukupno više od 500 likova i životinja okružuje to mjesto zamišljeno da predstavlja brdo Meru, središte univerzuma za budiste i hinduiste.

Kralj Bumibol je na Tajlandu obožavan, smatran očinskom figurom i u desetljećima političkih turbulencija obilježenih pučevima, krvavim uličnim prosvjedima i financijskom krizom regije 1997. i 1998. godine na njega se gledalo kao na moralni kompas.

U prosincu je Bhumibola naslijedio njegov jedini sin, kralj Maha Vajiralongkorn, poznatiji kao Rama X., koji si je od tada dao veće ovlasti. Postao je deseti kralj u 234 godina vladavine dinastije Chakri koja je počela s kraljem Ramom I.

Komentiraj