Nakon dvotjednog prekida nuklearna elektrana Zaporižje dobva struju iz nacionalne mreže

Autor:

epa10179685 Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Mariano Grossi attends a press conference during an IAEA Board of Governors meeting at the IAEA headquarters of the UN seat in Vienna, Austria, 12 September 2022. IAEA Director General Grossi delivered remarks on nuclear safety and security at the Zaporizhzhya nuclear power plant (NPP) in Ukraine, among other topics.  EPA/CHRISTIAN BRUNA

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ponovno dobiva struju izravno iz nacionalne mreže nakon dvotjednog prekida u opskrbi, objavila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Inženjeri su popravili jedan od četiri glavna vanjska dalekovoda koji su svi bili oštećeni u sukobima, objavila je IAEA pozivajući se na inženjere na mjestu događaja.

Vanjsko napajanje strujom tijekom dvotjednog prekida odvijalo se vodovima za izvanredne situacije, ali i to je povremeno bilo prekidano zbog borbi.

Kako se ne bi koristilo pričuvne generatore, posljednji od šest reaktora nuklearke koji je još bio u funkciji prošli je vikend isključen, ali nuklearni materijal ipak i dalje treba hlađenje.

Glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi rekao je da je situacija u nuklearki i dalje nestabilna unatoč boljoj opskrbi strujom. Nuklearka zadnjih dana nije meta granatiranja, ali u blizini se i dalje vode borbe.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.