Nakon 29 godina, njemačka policija i mediji reaktualizirali ubojstvo devetogodišnje Hrvatice

Autor:

08.05.2022., Zagreb - Dan nakon teske prometne nesrece u Ogulincu, na samom mjestu dogadaja osvanule su svijece i igracke za djecu. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Slaven Branislav Babic, Pixsell

Policija iz njemačkog grada Essena objavila je u ponedjeljak najavu za emisiju na ZDF-u u srijedu u 20.15 sati u kojoj će predstaviti slučaj ubojstva hrvatske devetogodišnje djevojčice iz 1993. i slučaj teškog seksualnog i fizičkog zlostavljanja jedne njezine njemačke vršnjakinje godinu ranije, javio je RTL.

U slučaju iz 1993. riječ je o djevojčici koja se zvala Marijana Krajina, koja je sa svojih četvero braće i sestara živjela u Hrvatskoj. Tog ljeta Marijana je s majkom otputovala ocu u posjet koji je radio kao gastarbajter na cestarskim poslovima. Rano navečer 31. kolovoza 1993. Marijana je izašla iz očevog stana kako bi otišla do obližnjeg “Woolwortha” gdje je bila njena majka. U međuvremenu je i majka krenula nazad prema očevom stanu, ali nije naišla na svoju kćer. Više ju nikada nije vidjela živu.

Tri dana kasnije, 3. rujna 1993., par koji se parkirao svojim automobilom na parkiralištu na saveznoj cesti B75 između Bremena i Hamburga, naišao je na tijelo ubijene djevojčice iz Hrvatske. Riječ je o jednom od najozloglašenijih nerazjašnjenih civilnih zločina u Njemačkoj. “Obdukcijom su otkriveni znakovi teškog seksualnog zlostavljanja”, konstatirala je policija u priopćenju od ponedjeljka, u kojem se indikativno navodi da se policija nada da će doći do novih dokaza “o počinitelju” u ovom i u slučaju iz 1992. koji je u mjestu tapkao punih 30 godina.

Tada je bila riječ o 9-godišnjoj djevojčici koju je na povratku s rođendana rođaka 6. veljače 1992. presreo nepoznati muškarac u bijelom kombiju koji ju je zgrabio, uvukao u vozilo i oteo. Pronađena je desetak sati poslije bez svijesti u četvrti Düsseldorf-Kaiserswerth, 30 kilometara od Essena. Na lokalnoj cesti pronašla ju mlađa vozačica koja je ugledala djevojčicu kako se puzeći dovukla do ceste. U bolnici su utvrdili da je djevojčica uslijed teškog seksualnog zlostavljanja pretrpjela ozljede opasne po život.

Kratko nakon objave policije iz Essena, WAZ je na svojim stranicama objavio da su kriminalistički istražitelji iz Essena sve bliže definitivnoj konstataciji da je u oba slučaja bila riječ o istom zločincu. U oba slučaja bila je riječ o žrtvama istog spola, iste dobi, otmice i zlostavljanja izvedenih na isti način…

Ono ključno novinar WAZ-a doznaje iz odgovora državne odvjetnice Elke Hinterberg koja je potvrdila da su DNK dokazi, koje su istražitelji uspjeli sada puno modernijim metodama nego onima od prije tri desetljeća izuzeti s mjesta zločina, pokazali da se u oba slučaja DNK osumnjičenog počinitelja zločina “u najmanju ruku djelomično preklapa”.

Policija, međutim, iz rekonstrukcije zločina u srijedu na ZDF-u najavljuje da se nada dobiti nove informaci

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.