Nakit Napoleonove kćeri prodan na aukciji za 1,4 milijun eura

Screenshot YouTube

Nakit Napoleonove posvojene kćeri prodan je u srijedu na dražbi u Ženevi za 1,5 milijun švicarskih franaka ili 1,4 milijuna eura, čime je znatno premašio procjenu kuće Christie’s.

Nakit se čuvao u istoj obitelji otkako ga je Napoleonova posvojena kći Stéphanie de Beauharnais dobila kao svadbeni dar u palači Tuileries 1806. godine. Na dražbi je bio ponuđen u prigodi obilježavanja 200. godišnjice Napoleonove smrti.

Devet komada nakita – dijadema, ogrlica, par naušnica, dva privjeska i broševi te prsten i narukvica, ukrašeni su safirima i dijamantima. Dijadema, prodana za dvostruko veću cijenu od oglašene, urešena s 38 safira iz Cejlona (današnja Šri Lanka) izrađena je početkom 1800-ih.

Među povijesnim komadima nakita u srijedu se našla i kruna portugalske kraljice Marije II. (19. stoljeće) s velikim safirom iz Burme (današnji Mjanmar) koja je prodana za 1,61 milijun eura.

Spektakularnu cijenu od 10 milijuna dolara postigao je bijeli četvrtasti dijamant od 100,94 karata, koji se naziva “Spektakl”, izbrušen iz dijamanta pronađenog 2016. u Jakutiji u Sibiru.

Komentiraj