Najveći animator na svijetu izlazi iz mirovine i snima film

Hayao Miyazaki ima 80 godina, tri njegova dugometražna animirana filma bila su nominirana za Oscara, da bi 2915. godine osvojio Oscara za životno djelo. Bilo je to dvije godine nakon što je objavio da odlazi u mirovinu. No, u razgovoru za The New York Times Hayao Miyazaki potvrdio je da se vraća stvaranju dugometražnih animiranih filmova i to projektu s naslovom „How Do You Live?“ koji se temelji na knjizi iz 1937. godine koju je napisao Genzaburo Yoshino.

Miyazaki inače ne daje intervjue, posljednji je dao 2014. godine, a sada ga je dao za The New York Time koji je u uvodu naveo da se radi o najvećem animatoru svih vremena. Na kraju dugačkog teksta novinar New York Timesa ga je pitao „Naslov vašeg slijedećeg filma je ‘Kako živite?’. Hoćete li nam dati odgovor?“ Miyazaki se nasmijao i odgovorio „Radim na tom filmu jer nemam odgovor“.  Odghovor u njegovom stilu, kada ga je nedavno novinar Timesa pitao zašto će snimati novi film odgovorio je „Hoće mi se“.

Iako  se umirovio 2013. godine, Miyazaki se prvo vratio s kratkim filmom koji je napravio za svop 54-godišnjeg sina Goroa koji također režira dugometražne animirane filmove, posljednji mu je „Earwig And The Witch“. Goro je potvrdio očev povratak filmu objašnjavajući to njegovom potrebom za stvaranjem jer bez toga ne može živjeti.

Komentiraj