Najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva: Obilježava se 16. obljetnica stradavanja na Kornatima

Autor:

Deset godina je proslo od pogibije dvanaestorice vatrogasaca na Kornatima. Uzrok te tragedije niti danas nije nedvojbeno utvrdjen.  r30.08.2015., Kornati - Na otoku Kornatu obiljezena je 8. obljetnica stradanja 12 vatrogasaca iz Sibenika, Vodica i Tisnog. rPhoto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Šesnaest je godina prošlo od kobnog 30. kolovoza 2007. kada je gašenje požara na otoku Kornat postalo najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva u kojoj je smrtno stradalo 12 vatrogasaca.

Šestorica njih preminula su odmah na mjestu nesreće: Gabrijel Skočić (20) iz Vodica, Marko Stančić (17) iz Šibenika, Hrvoje Strikoman (19) iz Vodica, Dino Klarić (33) iz Šibenika, Ivan Marinović (33) iz Grebaštice, Ivica Crvelin (42) iz Tisnog, a za ostale nastradale organiziran je bio prihvat u Općoj bolnici Zadar.

Vijesti i fotografije prevoženja stradalih vatrogasaca te večeri potresle su javnost, a informacije narednih dana bile su sve tragičnije jer je od sedam vatrogasaca njih šest preminulo u bolnici: Tomislav Crvelin (23), Josip Lučić (19) i Ante Crvelin (23) iz Tisnog,  Ante Juričev Mikulin (22), Karlo Ševerdija (17) iz Vodica i Marinko Knežević (52) iz Boraje.

Jedini koji je preživio tragediju je Frane Lučić, koji i danas nosi teške posljedice zbog zadobivenih opeklina.

Dražen Slavica, županijski vatrogasni zapovjednik, bio je jedini optužen za kornatsku tragediju, ali je nakon višegodišnjeg suđenja oslobođen.

Banožić: “Sjećanje na poginule nikada ne smije izblijediti”

“I nakon 16 godina, nosimo istu veliku bol i tugu kada se prisjetimo prerano izgubljenih 12 života hrabrih hrvatskih vatrogasaca”, poručio je u srijedu ministar obrane Mario Banožić.

Poginuli vatrogasci, istaknuo je, predano i časno obavljali su svoju zadaću i zato sjećanje na njih nikada ne smije izblijediti.

“Hrvatska će zauvijek čuvati uspomenu na najveću tragediju koja je pogodila hrvatsko vatrogastvo i hrvatsku državu nakon Domovinskoga rata“, poručio je Banožić, a priopćilo Ministarstvo obrane.

Kozlevac o tragediji na Kornatima: “Svjetski vještaci su rekli što se dogodilo, slažem se s njima”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.