Najstariji atletski rekord je dobio izazivačicu, Athing Mu je u Tokiju najavila velike stvari

U ženskoj atletici postoje tri rekorda za koje se do nedavno smatralo da su neoborivi. Dva su u vlasništvu Florence Griffith-Joyner, na 100 i 200 metara, te onaj najdugovječniji, 1:53.28 Jarmile Kratochvilove na 800 metara koji datira iz davne 1983. godine. Super-brza Jamajčanka Elaine Thompson-Herah je prošle godine ipak pokazala da rekordi Griffith-Joyner nisu neoborivi, približila im se na 5 stotinki na 100 odnosno 19 stotinki sekunde na 200 metara. Na 800 metara se nitko nije Kratochvilovoj tako približio, ali pojavila se jedna vrlo mlada i vrlo perspektivna atletičarka koja bi u budućnosti mogla ugroziti taj „nemogući“ rekord na dva kruga.

Amerikanka Athing Mu (8. lipnja 2002.) je osvojila zlato na Olimpijskim igrama prošle godine u Tokiju na 800 metara s 1:55.21, što je novi američki rekord, da bi malo zatim na mitingu u Eugeneu s 1:55.04 poboljšala nacionalni rekord i došla na osmo mjesto svih vremena. Potencijal je definitivno najavila u veljači prošle godine kad je postavila svjetski dvoranski u-20 rekord s 1:58.40. Sjajna je Mu na 800, ali slično je dobra i na 400 metara: s 49.57 imala je osmo najbrže vrijeme u svijetu prošle godine, u vlasništvu joj je i svjetski u-20 rekord s 49.47 a osvojila je i olimpijsko zlato u štafeti 4×400 metara.

Athing Mu je rođena u Trentonu, New Jersey, kao druga najmlađa od sedmero braće i sestara, a najmlađa rođena u Sjedinjenim državama. Roditelji su joj imigranti iz Sudana i nisu živjeli u izobilju. „Nismo imali puno novaca, ali sjećam se da smo kao obitelj bili jako povezani, svugdje smo išli zajedno“. Atletiku je počela trenirati već s šest godina a njen brat Deng prisjeća se kako je sve počelo. „Par prijatelja i ja smo se utrkivali u Trenton Track klubu, a Athing nas je pratila, trčala za nama iako ni sama nije znala što radi. Klupski trener ju je vidio, prišao mom bratu i pitao – tko je ta djevojčica, želim je odmah u mojem timu“.

Pravu pažnju na sebe Athing je skrenula kad je kao 16-godišnjakinja, u ožujku 2019. s 1:23.57 postavila novi američki dvoranski rekord i drugo najbolje svjetsko vrijeme na 600 metara. Međutim, pandemija je uskoro sve zatvorila i Athing se našla u krizi. „Nisam mogla trenirati sa svojim trenerom i izgledalo mi je kao da je sve nestalo. Pitala sam se želim li uopće nastaviti s trčanjem“. Stvar je spasila jedna od sestara koja ju je u svibnju pozvala kod sebe u Sjevernu Dakotu. „Bila sam tamo s ljudima koje volim i koji mene vole. Uzela sam si vrijeme za razmišljanje, resetirala se i opet zaželjela treninga i natjecanja“.

Na sreću, je Athing je nakon toga „eksplodirala“. Kroz početak 2021. u dvorani je najavila ono što je na ljeto prošle godine realizirala. U lipnju je potpisala ugovor s Nikeom, procjene kažu da se radi o 500 do 750 tisuća dolara godišnje. Njen agent je Wes Felix, brat legendarne Allyson s kojom je Athing u Tokiju ovog ljeta osvojila zlato na 4×400 metara.

Toliko je već postigla s 19 godina, a za svjetski rekord definitivno ima i vremena i talenta.

Komentiraj