NAJGORI BIRAČI Hrvatska definitivno na dnu ljestvice izlaznosti na europske izbore

Autor:

Europski izbori u Zagrebu

Marko Prpic/PIXSELL

Dok su mnoge članice Europske unije na ovim izborima za Europski parlament zabilježile rekordnu izlaznost glasača na birališta, Hrvatska je debelo podbacila.

Naime, sa samo 21,34 posto birača koji su iskoristili svoje pravo glasa, Hrvatska je sramotni rekorder u Uniji po podbačaju u izlasku na europske izbore, ocjenjuje N1.

Usporedivi s Litvom i Bugarskom, ali i tamo je izlaznost bila veća

Jedina članica čiji je odaziv usporedivo nizak, ispod 30 posto, je Litva u kojoj je na birališta izašlo 29,94 posto građana.

Sljedeća po malom odazivu je Bugarska. No, ona je ipak preskočila izlaznost od 30 posto – odaziv je bio 31,80 posto.

Najveća izlaznost u Belgiji, Luksemburgu i Malti

S druge strane, rekorder u dobrom odazivu je, tradicionalno, Belgija, koja je u ovom izbornom ciklusu zabilježila odaziv od 89,23 posto. Ipak, treba napomenuti da je u Belgiji izlazak na izbore obvezan.

Dobrim odazivom mogu se pohvaliti još i Luksemburg, s 82,29 posto birača koji su izašli na izbore, te Malta, sa 72,82 posto.

Velika izlaznost u Njemačkoj, Francuskoj i Mađarskoj

Povijesno visoke odazive bilježe i vodeće članice EU.

Tako, primjerice, Njemačka s odazivom od 64,77 posto ima najbolji rezultat u odazivu još od prvih izbora za EU parlament 1979.godine. Samo tada, te davne 1979., odaziv je u Njemačkoj bio bolji nego na ovim europskim izborima.

DOBITNICI I GUBITNICI: HDZ pobijedio, Hrvatska izgubila

Francuska ima najbolji odaziv u posljednjih četvrt stoljeća, 51,50 posto. Povijesni skok i apsolutni nacionalni rekord u odazivu na EU izbore bilježi Mađarska s odazivom od 58,54 posto, ističe N1.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.