Najbolji album 2021. godine je ‘Let Me Panic’ Bad Daughter

Autor:

Martin Peranović

U tradicionalnoj anketi Nacionala četrdesetak novinara i glazbenih kritičara koji prate hrvatsku glazbenu produkciju svojim su glasovima odlučili da je najbolji album 2021. snimila Dunja Ercegović umjetničkog imena Bad Daughter

Kao i proteklih par godina, i ove godine smo pozvali 40-ak novinara koji u radijskim emisijama, tekstovima u tiskanim medijima ili na internetskim portalima sustavno prate domaću glazbenu produkciju da u velikoj godišnjoj anketi Nacionala odaberu najbolje domaće glazbeno izdanje 2021. godine.

Bez želje da namećemo stroga pravila izbora, zamolili smo sudionike ankete da slože svoju listu najboljih 10 izdanja objavljenih u Hrvatskoj tijekom 2021. godine. Namjerno smo napisali izdanja ne želeći se ograničavati na albume, dopuštajući da šansu dobije i EP izdanje.

Izdanja nisu striktno vezana ni za diskografske kuće jer je sve više vlastitih online izdanja objavljenih na nekoj internetskoj platformi za predstavljanje i distribuciju glazbe. Također nismo inzistirali na datumu objave izdanja jer je riječ o izboru za 2021., no neki su glasači uzeli u obzir izdanja koja su objavljena u prosincu 2020.

Prvo mjesto je s uvjerljiva 184 boda osvojila Dunja Ercegović koja je nakon dosadašnje karijere pod pseudonimom Lovely Quinces u potpunosti promijenila glazbeni stil i uzela novi pseudonim Bad Daughter te snimila sjajan indie pop album ‘’Let Me Panic’’. Drugo mjesto pripalo je veteranima hrvatske pop rock scene grupi Mayales i njihovu albumu ‘’Domovina’’ s kojim su osvojili 152 boda. Na trećem se mjestu sa 125 boda našao album “Southbound” Josipa Radića i njegove grupe Kensington Lima koji je objavio u vlastitoj online produkciji i oduševio brojne glazbene kritičare. Četvrto mjesto sa 121 bodom pripalo je trećem albumu grupe Porto Morto ‘’Portopop’’ kojim su ponovo napravili korak naprijed u svojoj karijeri. Na petom mjestu sa 115 bodova smjestio se Marko Lucijan Hrašćanec koji nastupa pod pseudonimom The Gentleman i koji je ove godine objavio odličan drugi album ‘’Hide & Seek’’. Album ‘’Lipanj, srpanj, kolovoz’’ Urbana&4 osvojio je 105 bodova i zauzeo šesto mjesto u tradicionalnoj anketi Nacionala. Sedmo mjesto sa 62 boda zauzela je mlada i vrlo hvaljena garage rock grupe Šiza s debitantskim albumom ‘’Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’’, dok je osmo pripalo odličnom drugom albumu grupe Tus Nua ‘’Nothing personal’’ koji je korak naprijed u njihovoj kratkoj, ali uspješnoj karijeri. Sara Renar je za svoj album ‘’Šuti i pjevaj’’ osvojila 51 bod i također ušla među 10 najboljih izdanja u 2021. godini kao i splitski reper Grgo Šipek – Grše koji je za svoj album ‘’Platinum’’ prikupio 47 bodova.

 

‘Po prirodi sam sumnjičava pa sam uvjerena da se dogodila greška. Molim vas, prebrojite ponovno glasove. Neizmjerno sam zahvalna’, kaže Dunja Ercegović

 

Dunja Ercegović povodom proglašenja albuma ‘’Let Me Panic’’ najboljim izdanjem 2021. godine u velikoj anketi tjednika Nacional je rekla:

„Poziv o ovom suludom uspjehu sam dobila dok sam bila na poslu, uz pitanje iz redakcije Nacionala kako komentiram ovaj uspjeh povodom podatka da je album ‘Let Me Panic’ hrvatski album godine. Teško, skoro pa nikako. Moja narav je po prirodi sumnjičava tako da sam ja i dalje uvjerena da se dogodila greška. Molim vas, prebrojite ponovo glasove. Ne vjerujem u proces rangiranja glazbe. Ali neizmjerno sam zahvalna jer me ova vijest ošamarila i podsjetila da apsolutno trebam vjerovati vlastitom instinktu, ne kočiti samu sebe zbog nebitnih stvari i paničariti s vremena na vrijeme jer očito iz toga može nešto izaći. Nisam solo igrač tako da zasluge apsolutno idu i mom prijatelju te producentu Leonardu Klaiću s kojim sam tri godine radila na ovom albumu i LAA-ju što me gura već skoro desetljeće.“


Top 10 hrvatskih izdanja 2021.

1. Bad Daughter ‘’Let me Panic’’ (LAA, LP)

2. Mayales ‘’Domovina’’ (Aquarius Records, LP)

3. Kensington Lima “Southbound” (Vlastito online izdanje)

4. Porto Morto ‘’Portopop’’ (Jeboton, LP)

5. The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

6. Urban&4 ‘’Lipanj, srpanj, kolovoz’’ (Croatia Records, LP)

7. Šiza ‘’Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’’ (Dostava zvuka, LP)

8. Tus Nua „Nothing personal“ (Rock Svirke)

9. Sara Renar ‘’Šuti i pjevaj’’ (Croatia Records, LP)

10. Grše „Platinum“ (Yem, LP


Zoran Stajčić (Ravnododna.com)

O albumu ‘’Portopop’’: godina iza nas je godina izuzetnih izdanja. Žao mi je što sam stao za potrebe ove liste na njih 10. Svi navedeni imaju izdanja koja treba poslušati, a u mom slučaju odlučile su nijanse po sistemu: „tko je najviše riskirao i u tome uspio“. Porto Morto su zato prvi. Odlučili su ne ponoviti iskustvo „Portofona“, albuma kojim su se probili. Cijeli taj mnogoljudni bend je stoga stao na veliki sapun i otklizao u svoju riskantnu glazbenu budućnost. Rezultat je da nisu samo izmislili portopop, već i hrvatski pop dvadesetih godina 21. stoljeća.

1. Porto Morto ‘Portopop’ (Jeboton, LP)

2. The Chweger ‘Berge Istra’ (Tondak, LP)

3. Mayales ‘Domovina’ (Aquarius Records, LP)

4. Kali Fat Dub ‘Životinjska karma’ (PDV Records)

5. Urban&4 ‘Lipanj, srpanj, kolovoz’ (Croatia Records, LP)

6. „Zagreb Calling“ (Menart Records, LP)

7. Sara Renar ‘Šuti i pjevaj’ (Croatia Records, LP)

8. Bad Daughter ‘Let me Panic’ (LAA, LP)

9. Šiza ‘Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’ (Dostava zvuka, LP)

10. marisol ‘Žene mape’ (LAA, LP)

Vladimir Horvat (Terapija.net)

Najjači i najbrutalniji ovogodišnji hardcore-punk s tekstovima na hrvatskom jeziku izbjegava diskurz o kurentnoj situaciju prebacujući priču u fikcijske sfere SF distopije bez ikakvih egzistencijalno/socijalnih prispodobi. Samo 10 minuta nevjerojatne energije u čak 8 pjesama dostojno je veličanstvu Napalm Death i nikad službeno priznatim Patarenima koji su odavno morali dobiti spomenik i čast da uđu u muzej hrvatskog rocka koji još nije osnovan.

Planeta užasa „Planeta užasa“ (Geenger Records, EP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Marinada „Hladno prešano“ (Slušaj najglasnije)

Dakiborovo granje „Hainin“ (Dostava zvuka)

Accident „Hasten Through Decay“ (Vlastito online izdanje)

Branko Galoić „Danse De La Liberté“ (SuperPitch Artist Series)

Dunja Knebl feat. Roko Margeta „Songbook Songs“ (Geenger Records)

Cryoptahic Thanatology „Untold Stories of the Morgue“ (Vlastito online izdanje, EP)

Los Kozmos „Zlatna serija“ (Vlastito online izdanje, EP)

Kanal B „Post-destruktivizam“ (Slušaj najglasnije, LP)

Toni Matošin (SoundGuardian.com/Bitno.net)

Objavljen na samom izmaku sada već prastare 2020., “Ennui” je pobjegao mom lanjskom izboru na ovom istom mjestu. Zato je ovo svojevrstan mi dug, kao nezaobilazan favorit koji je ne samo album svoje pa i susjedne joj godine, već i više ljeta unatrag. Trijumf autorskog rukopisa Aljoše Šerića u zbirci velikih, prelijepih pjesama i melodija.

Pavel “Ennui” (Dallas Records)

Kensington Lima “Southbound” (Vlastito online izdanje)

Urban & 4 “Lipanj, srpanj, kolovoz” (Croatia Records)

Mayales “Domovina” (Aquarius Records)

Billie Joan “Selfless” (Aquarius Records / DOP Records)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA)

Willow Avenue “Come What May” (LAA)

Bruno Krajcar “Sve će biti dobro” (Aquarius Records)

Zvonimir Varga “Muzika” (Spona)

Marisol “Žene mape” (LAA)

 

Slagale su se liste najboljih izdanja objavljenih u Hrvatskoj tijekom 2021. Glasači se nisu željeli ograničavati na albume, dopuštajući da šansu dobije i EP izdanje

 

Karlo Rafaneli (Novosti, Music-Box)

Na što zaista mislimo kad kažemo ‘’domaća glazba’’ ako znamo u kakvom globaliziranom svijetu živimo? Nemeček su se na svom drugom albumu odlučili uhvatiti u koštac s tim pitanjem iskočivši iz početnog relativno konvencionalnog noise rock formata u neočekivanu kombinaciju folklornih motiva, ambijentalne glazbe i zida buke koji priziva neku kućnu inačicu Godspeed You! Black Emperor.

1. Nemeček „Prokletije“ (Vlastito online izdanje, LP

2. Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP

3. Koi Koi „Pozivi u stranu“ (Moonlee Records, LP)

4. Grše „Platinum“ (Yem, LP

5. Mayles „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

6. Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LPx2)

7. Toni Starešinić „Survival kit“ (Menart)

8. Tus Nua „Nothing personal“ (Rock Svirke)

9.  Bad Daughter „Let me panic“ (LAA)

10. Coco Mosquito „L’after life“ (PDV Records)

Dino Milić (Yammat FM)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Marisol „Žene Mape“ (LAA, LP)

Tus Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke, LP)

Diskodelija „Sveluzija“ (Dancing Bear, LP)

Coco Mosquito „L’after Life“ (PDV Records, LP)

Šiza „Pristojnost Iz Malog Prsta Izgubila Se U Srednjem“ (Dostava Zvuka, LP)

Pocket Palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Kozmodrum „Kozmodrum“ (Rika Muzika, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Branko Vurušić (Hrvatski radio)

Nisam ljubitelj rangiranja umjetnosti pa ću reći da je prvijenac Bad Daughter prvi među jednakima, a prvi je samo zato što su svi na ovoj listi prvi pa bi bio prvi i da je posljednji. Odličan album!

1. Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

2. Urban & 4 “Lipanj, srpanj, kolovoz” (Croatia Records, LPx2)

3. Doringo “Budem budem” (Hitchtone Music & Promotion, LP)

4. The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

5. Mayales “Domovina” (Aquarius Records, LP)

6. Willow Avenue “Come What May” (LAA)

7. Kensington Lima “Southbound” (Vlastito online izdanje)

8. Miriiam “Call Me Up” (Bacis & Rough/ Mudri brk, LP)

9. Porto Morto “Portopop” (Jeboton, LP)

10. Med “Med” (Vlastito online izdanje, LP)

Darko Jerković (Glas Slavonije)

Tko bi znao, valjda je korona kriva za ovakav moj izbor ako ne najboljeg onda svakako domaćeg albuma koji sam vjerojatno slušao najviše proteklih 12 mjeseci. Možda zbog tzv. novog normalnog, možda zbog razorne energije, možda zbog niza visokoenergetskih singlova ili, konačno, možda zbog svega pobrojanog, eksplozivni only bass&drum tandem Šiza “zaorao” mi je “duboku brazdu” u sjećanjima na glazbu još jedne pandemijske godine.

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava Zvuka, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Coco Mosquito „L’after Life“ (PDV Records, LP)

Kensington Lima “Southbound” (Vlastito online izdanje)

Porto Morto “Portopop” (Jeboton, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Rebel Star „Početak i kraj“ (Pop Depresija/Geenger Records)

Doringo “Budem budem” (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Urban & 4 “Lipanj, srpanj, kolovoz” (Croatia Records, LPx2)

Tus Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke, LP)

 

Izdanja u anketi nisu striktno vezana za diskografske kuće jer je sve više vlastitih online izdanja objavljenih na nekoj internetskoj platformi za predstavljanje i distribuciju glazbe

 

Vedran Harča(DOP Magazin/Ravnoddodna.com)

Cokijev samostalni prvijenac zvuči kao da je u studiju okupio Jaca Pastoriusa, Headhunterse Herbieja Hancocka i puhačku sekciju Slyja Stonea. Fuzija jazza i funka kakve se ne bi posramili ni najveći maheri šezdesetih i sedamdesetih!

Coco Mosquito „L’after Life“ (PDV Records, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Doringo „Budem Budem“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Marisol „Žene mape“ (LAA, LP)

Robert Urlić (Hrvatski radio)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Rundek & Ekipa “Brisani prostor“ (Menart, EPx2)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Gibonni „U po’ ure“ (Dallas Records, EP)

Benston „Sad sam tu“ (Spona Music/Croatia Records)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough/Mudri Brk, LP)

Edo Plovanić (Muzika.hr)

Domaći album koji mi je bio na repeatu i koji sam nakon prvog preslušavanja označio albumom godine jer je teško nadmašiti ovakvo ulaganje sebe u jedan rad. Iako zbog žanra ostaje underground, dignuo je letvicu.

Grše „Platinum“ (Blockstar, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Pocket Palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

Marisol „Žene mape“ (LAA, LP)

Willow Avenue “Come What May” (LAA, LP)

Krankšvester “V” (Yem, LP

Diskodelija “Sveluzija” (Dancing Bear, LP)

Predrag Brlek (Terapija.net)

Na drugom albumu, prepunom nostalgičnih alt-pop himni, Kensington Lima ponovo pokazuju da mogu snimiti savršenih (ovaj put) jedanaest pjesama i slušatelja, na isteku četrdeset i šeste minute, ostaviti bez teksta.

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Tus Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke, LP)

Marinada „Mir junaka“ (Vlastito online izdanje)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Nemeček „Prokletije“ (Vlastito online izdanje, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Šarena pojava „Ravnoteža“ (Geenger Records, LP)

Rust Red Romance „Songs Of Mr. Child“ (Vlastito online izdanje)

Aleksandar Dragaš (Jutarnji list)

Logično podijeljene na koherentni art-rock album s bendom na tragu Davida Bowieja i Scotta Walkera i jednako lijep chamber-pop album Urbanove pjesme/zapisi su pjesme čarobne; bilo da su dječji vesele ili starački depresivne, radosne ili turobne, apokaliptične ili pastoralne, utješne ili beznadežne. U rukama manje kapacitiranih pjevača i svirača kojima je okružen dio njih ispao bi pretencioznima i afektiranima. Kad ih piše i pjeva Urban, one su veličanstvena umjetnost i utjeha za izmučene duše.   

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Edi East Trance Blues „35’61’’“ (Caminada, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Kozmodrum „Kozmodrum“ (Rika Muzika, LP)

Šimun Matišić Quintet „Tribute To B.P.“ (Croatia Records, LP)

Brain Holidays „Jamaican Connection“ (Dallas Records, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Ivan Laić (Ravnododna.com)

Kojeg god žanra se Toni Starešinić ulovi – od jazz fusiona s Chui do popa Mangroovea – rezultati su sjajni, no elektronika koju potpisuje imenom i prezimenom posebno oduševljava. Nakon soundtracka za dokuseriju  “Nesreća” to je dokazao i samostojećim studijskim albumom ‘’Survival Kit’’ na kojemu retro zvukove kombinira sa suvremenima stvarajući atmosferu koja na trenutke podsjeća na Vangelisov soundtrack za “Istrebljivača” Ridleyja Scotta.
Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Miroslav Tadić & Yvette Holzwarth „Luka“ (Croatia Records, LP)

Vladimir & Kalafat „El Shat“ (PDV Records, LP)

Namećek „Prokletije“ (Vlastito online izdanje, LP)

Doringo „Budem, budem“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough/Mudri brk, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

 

Sedmo mjesto sa 62 boda zauzela je mlada i vrlo hvaljena garage rock grupe Šiza s debitantskim albumom ‘Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem’ te su jedini debitanti

 

Maja Trstenjak (Glazba.hr)

Grše je drugim studijskim albumom nadmašio sva očekivanja i postavio novi standard na regionalnoj hip hop sceni. Od hitoidnih uspješnica do kompleksnijih spojeva raznih žanrova (od metala do srednjovjekovnih napjeva), uz nevjerojatno dobru interpretaciju i uvjerljivu energiju, ovo je zasigurno album godine.

Grše „Platinum“ (Yem, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (VLstito online izdanje, LP)

Podočnjaci „Ispod očiju“ (Yem, LP)

TTM „Lipi litnji EP“ (Blockstar Digital, EP)

Tus Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke, LP)

Pocket Palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

Matija Cvek „Izbirljivo i slučajno“ (Menart, LP)

Maja Milin (Hrvatski radio Zadar/Urbofon)

Ovaj album je pravo uzbuđenje. Dunjine pjesme u spoju s produkcijskim umijećem Lea Klaića daju potpuno novi užitak otkrivanja njenog glasa i izričaja. Iz pjesme u pjesmu jednostavno želiš još.

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Magul „Magul 2“ (PDV Records, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Matej Milošev „U prolazu“ (Dallas Records, LP)

Lunapark „Crtež“ (Vlastito online izdanje, LP)

The Gentleman “Hide & Seek” (Intek Music, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough/Mudri brk, LP)

Marisol „Žene mape“ (LAA, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Ante Marković (KLFM.org)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

New Gondoliers „Escape Town“ (Prime Render, LP)

Willow Avenue “Come What May” (LAA, LP)

ROLO „Ponte Rosso“ (Vlastito online izdanje, LP)

Doringo „Budem, budem“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Tus Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke, LP)

Špurijus „Išijas“ (Dallas Records, LP)

Ilko Čulić (Radio 808/Europavox)

Zašto „Portopop“? U pripremi najambicioznije, u realizaciji najbolje izdanje Porto Morta. Siguran adut za postpandemijski transfer na velike pozornice.

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Grše „Platinum“ (Yem, LP)

Coco Mosquito „l’after life“ (PDV Records, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Kozmodrum „Kozmodrum“ (Rika Muzika, LP)

FreeKind „Not Good Enough“ (Vlastito online izdanje, EP)

Marisol „Žene mape“ (LAA, LP)

Banana zvuk „Roba“ (Aquarius Records, LP)

Marinko Krmpotić (Novi list)

„Lipanj, srpanj, kolovoz“ možda i vrhunac dugogodišnje izvrsne karijere jednog od najznačajnijih rock autora ovih prostora. Sjajna kombinacija rock žestine i artističkog pristupa glazbi.

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Japanski premijeri & Vava „New Green Cabaret“ (Dallas Records, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough/Mudri brk, LP)

Mrave brojim „kamenog bizona“ (Dallas Records, LP)

Bad Daughter “Let Me Panic” (LAA, LP)

Atmospheric „Skrivena duga“ (Dallas Records, LP)

Rust Red Romance „Songs Of Mr. Child“ (Vlastito online izdanje)

Whiteheads „Whiteheads“ (Croatia Records, LP)

Banana zvuk „Roba“ (Aquarius Records, LP)

Siniša Miklaužić (muzika.hr/beehy.pe)

Najvažniji trend u 2021. na našoj sceni je bio izdati album u studenom, ali niti to nije previše diglo ispodprosječnu glazbenu godinu. Kensington Lima i Bad Daughter su mi nekako najviše iskočili i u njima sam najviše uživao.

1. Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

2. Bad Daughter „Le me panic“ (LAA, LP)

3. Rubrik „Habits“ (Vlastito online izdanje, LP)

4. The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

5. Maja Posavec „Bye Bye Saturn“ (Aquarius Records, LP)

6. Diskodelija „Sveluzija“ (Dancing Bear, LP)

7. Benston „Sad sam tu“ (Spona Music/Croatia Records, LP)

8. Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke Records, LP)

9. Billie Joan „Selfless“ (Aquarius Records, LP)

10. Šarena pojava „Ravnoteža“ (Geenger records, LP)

 

Nekoliko je drugih albuma u anketi – grupa Kensington Lima i Tus Nua, Marka Lucijana Hrašćaneca koji nastupa kao The Gentleman i repera Grge Šipeka – Grše

 

Samir Mila (Večernji list)

Marko Lucijan je i svojim albumom prvijencem pokazao da po mnogočemu odskače na našoj glazbenoj sceni, a drugim albumom “Hide & Seek” pokazao je da može napraviti i album na svjetskoj razini. Praćen vrhunskim glazbenicima The Gentleman nam je donio širok dijapazon tema – od onih inspiriranih Nickom Caveom, pa do soula i čak cabareta. Šteta je samo što za ovako talentirane glazbenike ne zna širi krug ljudi pa imaju jako malo pregleda na YouTubeu.

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA, LP)

Matija Cvek „Izbirljivo i slučajno“ (Menart, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia records, LPx2)

Grše „Platinum“ (Yem, LP)

Lili gee „Ispod kože“ (Croatia Records, LP)

Magul „Magul 2“ (PDV Records, LP)

Ana Hotko (Mala truba blog)

Dunja Ercegović predstavila nam je svoj drugi alter ego, lošu kći koja radi prokleto dobru glazbu, za koji god se žanr odlučila. Ona i producent Leonard Klaić vješto su složili savršeno tečan alt-pop album koji bi komotno mogao biti soundtrack akcijskog filma o kakvoj superjunakinji.

1. Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA, LP)

2. freekind. „not good enough„ (Vlastito online izdanje, EP)

3. Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

4. The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

5. Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

6. Razni izvođači „PjesmaRIca“ (Dallas Records)

7. Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LPx2)

8. Eric „I Am Eric“ (Universal Music Hrvatska, LP)

9. Pocket palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

10. Tina Vukov „Što me čini sretnom“ (Croatia Records, LP)

Goran Komerički (Hrvatski radio)

Novi album grupe Mayales će vas prenuti, istrgnuti iz nehaja i odmaknuti iz rutine. Jer je zvukom raskošan i sadržajem bogat, stihovima slojevit i temama začudan. Nudi perspektivu prolaznosti, otkriva svakodnevnu brigu zaboravljenih slika i donosi detalje. Mnoštvo detalja spremnih za istraživanje. Gdje idemo, zašto smo to što jesmo, što su nam napravili i kako ćemo to riješiti. Intiman je, koliko i javan. Hermetičan je, a opet jasno zaokružen i predano oblikovan. Umjetnički koncept uokviren naslovom ‘Domovina’ – riječju čija se uzvišenost izgubila u desetljećima buke i niskih strasti – toliko je poseban da ćete ga otkrivati mjesecima i uvijek iznova nalaziti nove trenutke koji će vas zaokupljati. U okrilju brit-popa devedesetih i progresivnog rocka sedamdesetih, art popa post-moderne, folka američkih daljina i indie zvuka novoga doba nalazi se estetika koja kompletnoj pripovijesti pridaje uzvišenost. Umjetničku, životnu i svaku drugu.

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Pavel „Ennui“ (Dallas Records, LP)

Grše „Platinum“ (Yem, LP)

Gibonni „U po’ ure“ (Dallas Records, EP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LPx2)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough, LP)

Krankšvester „Krankšvester V“ (Yem, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP)

Damir Kukuruzović Django Group „Smile“ (Menart, LP)

Hrvoje Horvat (Večernji list)

Nakon uvodne “Body or Soul” s natruhama elektronike, već druga “You Always Came in Flowers” zvuči kao da je iz najboljeg dijela opusa Leonarda Cohena. Iduća “The Way You Love The Most” – sa jazzy ugođajem, orkestracijom i croonerskim glasom – pokazuje melankoliju koja kaplje i nastavlja se s “Loneliness”, sve do završne “Purple Street” koja je posljednji iskaz samoće i čežnje koje dominiraju i “pritišću” albumom.

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Razni izvođači „Zagreb Calling“ (Menart, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LPx2)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough, LP)

Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA, LP)

Matija Cvek „Izbirljivo i slučajno“ (Menart, LP)

Matej Milošev „U prolazu“ (Dallas Records, LP)

Ivan Kolar (Radio Student)

Tus Nua je na krilima dobro prihvaćenog prvijenca i europske turneje izbacila drugi album koji je sve osim nothing personal. Intimniji tekstovi te ubrzavanje tempa na pojedinim pjesmama pokazala se kao dobitna kombinacija koja će ih, nadam se, staviti na europski radar bendova čije karijere moramo pomno pratiti.

Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke Records, LP)

Trophy Jump „Yellow House“ (Vlastito online izdanje, LP)

Kozmodrum, „Kozmodrum“ (Rika Muzika, LP)

Razni izvođači „Zagreb Calling“ (Menart, LP)

ReVirgin „The Round In A Large Room“ (Vlastito online izdanje, LP)

Plastic Knives „We Used To Do It – Live“ (Vlastito online izdanje, LP)

Doringo „Budem, budem“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Eewek „Toys“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Filip Bušić (Sound-Report.com)

Svojim novim albumom, Porto Morto je nanovo pokazao kako kida sve granice, odbacuje tradicionalno i njeguje neuobičajeno. ‘’Portopop’’ je svježi, drugačiji, na trenutke neurotičan, ali apsolutno fantastičan uradak.

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

ROLO „Ponte Rosso“ (Basic & Rough, LP)

Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje, LP)

Rundek & Ekipa „Brisani prostor“ (Menart, EPx2)

Miriiam „Call Me Up“ (Basic & Rough, LP)

Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke Records, LP)

Pocket palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

Helena Kezerić (Ziher.hr)

Album koji se povukao ispod radara prvi je dio trilogije i dramatično ostvarenje koje vješto isprepliće noise i psihodeliju s atmosferičnim elementima narodne, tradicionalne, glazbe. “Prokletije” inspiraciju crpe iz baštine i neka prošla, gotovo zaboravljena vremena naslanjaju na ono što nam je poznato, stvarajući tako mračno i surovo, ali zanimljivo izdanje čije nastavke jedva čekamo čuti. 

Nemeček „Prokletije“ (Vlastito online izdanje, LP)

Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA, LP)

Pridjevi „Drugi korijen“ (Vlastito online izdanje, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Pocket palma „Atomi“ (Aquarius Records, LP)

Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Šiza „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem“ (Dostava zvuka, LP)

Doringo „Budem, budem“ (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Achachak „High Mountain“ (Dostava zvuka, LP)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Bojan Mušćet ( glazba.hr/Cantus / tportal )

Dunja Ercegović kao vječita nada hrvatske suvremene glazbene scene napokon je realizirala prvi pravi album. Premda je svojim EP-jima po pseudonimom i kasnijim imenom benda Lovely Quinces pokupila hvalospjeve kritike, pomak prema suvremenome pop-izričaju pod imenom Bad Daughter rezultirao je snažnim i uvjerljivim albumom posve kompatibilnim sa svjetskim trendovima. Njezin pop-noir s visokim udjelom elektronike u prvi plan iznosi njezin ogroman talent a realizacija je potvrđuje kao ime koje ove godine prednjači u korpusu hrvatske pop-scene.

Bad Daughter „Let me Panic“ (LAA, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

MrLee & IvaneSky „I’m Alive“ (Dallas Records, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Nemeček „Prokletije“ (Vlastito online izdanje, LP)

Japanski premijeri & Vava „New Green Cabaret“ (Dallas Records, LP)

Mrave brojim „Zemlja kamenog bizona“ (Dallas Records, LP)

Rust Red Romance „Songs of Mr. Child“ (Vlastito online izdanje, LP)

Zoran Tučkar (Ravnododna.com)

Netko tko ništa ne zna o njemu i tko prvi put čuje album “Southbound” Josipa Radića alias Kensingtona Lime, mogao bi postaviti pitanje: “kako je moguće da su jednom izvođaču pjesme pisali Paul McCartney, Graham Nash i Elton John?”. Radić se sa svojim uzorima ne natječe, ali ih dostiže, u smislu da je melodije i aranžmane “Southbounda” lako zamijeniti s nekim razvikanijim albumom. “Southbound” je bolji album Eltona Johna od ovogodišnjeg albuma Eltona Johna i još je napucan autentičnim autorskim nervom.

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Rebel Star „Početak i kraj“ (Pop depresija/Geenger Records, LP)

Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke Records, LP)

Zrinka Posavec „Pjesme o ljubavi i tijelu“ (Croatia Records)

Toni Starešinić „Survival Kit“ (Menart, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Rust Red Romance „Songs of Mr. Child“ (Vlastito online izdanje, LP)

Benston „Sad sam tu“ (Spona/Croatia Records, LP)

Sara Renar „Šuti i pjevaj (Croatia Records, LP)

Ivan Slijepčević (Radio Rojc)

“Portopop”, novi album zagrebačkog benda Porto Morto, zaslužuje atribut najboljeg domaćeg izdanja protekle godine. Koliko je udoban, toliko je i neugodan; koliko je inovativan i stran, toliko je uhu poznat. Drži za dosta ambiciozan projekt čijim je željama i zahtjevima bend itekako dorastao. Najbolje položen ispit zrelosti u 2021.

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Bad Daughter „Let me Panic“ (LAA, LP)

Povraccio di Colteo „Samodopadni prilozi za utopiju Vol. 2: Moda pod bubrege” (Vlastito online izdanje, LP)

The Strange “Not Now, Not Ever” (Dancing Bear, LP)

Pridjevi “Drugi korijen” (Vlastito online izdanje, LP)

Sara Renar “Šuti i pjevaj” (Croatia Records, LP)

Leo Beslać “Geile Tanznummern No. 1 (Vlastito online izdanje)

Podočnjaci “Ispod očiju” (Yem, LP)

Doringo “Budem, budem” (Hitchtone Music & Promotion, LP)

Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock Svirke Records, LP)

Igor Jurilj (Glazba.hr)

Dekada rada zagrebačkog kolektiva Porto Morto koncentrirana je u trećem albumu „Portopop“ neusporedivim s ičim u hrvatskoj glazbenoj produkciji, čime će kao vrsni mladi muzičari biti oni koje se slijedi, a ne koji slijede. Jedno od stilski najšarenijih izdanja povezano je u kompaktnu i koherentnu cjelinu je ne sais quoi kvalitetom, a proizašlom iz simbioze i međusobne kompatibilnosti benda i artističke vizije kojoj sada samo valja dati da zaživi na pozornicama.

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Bad Daughter „Let me Panic“ (LAA, LP)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Pridjevi “Drugi korijen” (Vlastito online izdanje, LP)

Podočnjaci “Ispod očiju” (Yem, LP)

Krankšvester “Krankšvester V” (Yem, LP)

Pocket palma “Atomi” (Aquarius Records, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Kali Fat Dub „Životinjska karma“ (PDV Records, LP)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Dinko Komadina (Hrvatski radio)

Duo Pocket Palma već me “kupio” svojim odličnim prvijencem. U međuvremenu su još “narasli” pa su me svojim drugim albumom “Atomi” potpuno “omađijali”! Preporučujem ih svima koji su u osamdesetima voljeli grupu Denis&Denis. Anja Papa i Luka Vidović su Perazićka i Tolja u ovom stoljeću.

Pocket palma “Atomi” (Aquarius Records, LP)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton, LP)

Sara Renar “Šuti i pjevaj” (Croatia Records, LP)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music, LP)

Urban & 4 „Lipanj, srpanj, kolovoz“ (Croatia Records, LP)

Bad Daughter „Let me Panic“ (LAA, LP)

Eric „I Am Eric“ (Universal Music Hrvatska, LP)

Kensington Lima „Southbound“ (Vlastito online izdanje)

Mayales „Domovina“ (Aquarius Records, LP)

Matej Milošev „U prolazu“ (Dallas Records, LP)

Dubravko Jagatić (Nacional)

„Let Me Panic“ je jedan od najboljih indie pop albuma snimljenih u Hrvatskoj posljednjih godina i ima sve predispozicije da najozbiljnije dopre do europske publike zahvaljujući moćnoj produkciji Leonarda Klaića i sjajnim autorskim pjesmama Dunje Ercegović koje su na razini aktualne svjetske pop produkcije, pa čak i korak naprijed.

Bad Daughter „Let Me Panic“ (LAA)

The Gentleman „Hide & Seek“ (Intek Music)

Porto Morto „Portopop“ (Jeboton)

Kensington Lima „Southbound“ (vlastito online izdanje)

Nemeček „Prokletije“ (Vlastito online izdanje)

Freekind „Not Good Enough“ (Vlastito online izdanje)

Kozmodrum „Kozmodrum“ (Rika Muzika)

Tús Nua „Nothing Personal“ (Rock svirke Records)

Sara Renar „Šuti i pjevaj“ (Croatia Records)

The Screaming Wheels „Istramental“ (Rock Svirke Records)

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.