Najbolje izdanje u 2022. godini je album ‘Zagreb – Berlin’ grupe Chui

Autor:

Marina Uzelac

Tradicionalna anketa tjednika Nacional provedena među 35 novinarki, novinara i glazbenih kritičara koji sustavno prate hrvatsku glazbenu produkciju pokazuje realno stanje na hrvatskoj glazbenoj sceni jer najbolje izdanje biraju najkompetentniji u tom poslu. Ove godine najveći broj glasova dobila je grupa Chui za svoj album „Zagreb – Berlin“. Album je sastavljen od dva dijela, prvi je „Zagreb“, svojevrsni nastavak njihova prethodnog albuma „Iz kapetanovog dnevnika“, i „Berlina“ koji je nastao kao soundtrack za nijemi dokumentarni film Waltera Ruttmanna, “Berlin simfonija velegrada” iz 1927. godine, koji su premijerno izveli na otvaranju Zagrebačkog Berlinale Specijala u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Goethe institutom, u Zagrebačkom kinu Tuškanac. To je kruna njihovih prvih deset godina djelovanja.

Kao i proteklih godina, i ove smo pozvali 35 novinarki i novinara koji kroz svoj posao putem radijskih emisija, novinskih tekstova ili internetskih portala sustavno prate domaću glazbenu produkciju, u veliku godišnju anketu Nacionala, da odaberu najbolje domaće glazbeno izdanje u 2022. Bez želje da namećemo stroga pravila izbora, zamolili smo sudionike ankete da slože svoju listu najboljih 10 izdanja objavljenih u Hrvatskoj tijekom 2022.

Prvo mjesto sa 141 osvojenim bodom tako je pripalo albumu „Zagreb – Berlin grupe Chui, gotovo miljenicima hrvatskih glazbenih kritičara jer su njihovi albumi zadnjih sedam godina, koliko Nacional provodi ovu anketu, već više puta dospjeli na prvo mjesto ili bili među tri najbolja albuma te godine. Tako su 2015. osvojili prvo mjesto s albumom „Third Sun From the Stone“, 2017. drugo mjesto s albumom „Chui ovu glazbu“ koji su snimili s jazz orkestrom HRT-a i 2019. drugo mjesto s albumom „Iz kapetanovog dnevnika“.

Album ‘Zagreb – Berlin’ grupa Chui premijerno je izvela na otvaranju Zagrebačkog Berlinale Specijala, a sve to dogodilo se kao kruna njihovih prvih deset godina djelovanja na glazbenoj sceni

Drugo mjesto s tri boda manje pripalo je albumu „Altur Mur“ MIMIKA Orchestra pod vodstvom Maka Murtića, za kojega je glazbeni kritičar Vladimir Horvat Horvi s portala Terapija.net napisao da je u pitanju „veličanstveni non-pop/ethno/world music album jer je neodoljiv u glazbeno-lirskoj čari s najbogatijim intervencijama kolaža, spajajući motive prošlosti i sadašnjosti kroz fuziju jazza, popa i klasične glazbe i da oduševljava nadahnutim pjesmama, bogatim krajolicima naše hrvatske ostavštine, kompleksnim substraktima starog i novog te fantastičnom dramaturgijom Mak Murtića“. Treće mjesto s bodom manje pripalo je albumu „Apokalipstick“ Ivana Grobenskog koji je i s prethodnim albumom „Siromahi i lazari“ prije dvije godine dospio do drugog mjesta godišnje ankete Nacionala. Svojim novim, četvrtim studijskim albumom dokazao je da je jedan od najtalentiranijih autora svoje generacije, ali i jedan od najpotentnijih glazbenika u Hrvatskoj, dok je njegov album „Apocalipstick“ konceptualno napravljen i najbolji soul album ikada snimljen u Hrvatskoj. Četvrto mjesto pripalo je albumu “Off The Grid” trija LHD, čiji su članovi Lada, Hrvoje i Dinko, nekadašnji glazbenici grupa The Bambi Molesters i The Strange, za koji je glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš napisao da to „nije samo surf nego višeslojni instrumentalni album benda koji vješto zalazi u garage-rock, soul, psihodeliju, exotica-lounge, mediteranske i afričke sfere“. Album „Naizust“ grupe Seine smjestio se na peto mjesto. Novo glazbeno ostvarenje Ivana Šćapeca glazbeni kritičar Marko Podrug s portala Ravnododna.com opisao je kao „album atmosfere, album iznenađenja, album promišljanja, album koji se ne može slušati uvijek i album koji će se slušati zauvijek“.

Šesto mjesto pripalo je grupi Šumski i njihovom albumu „Kolobari“, za koji je glavni urednik Radio Studenta Ivan Vlašić napisao: „Nakon 31 godinu rada, što je rijetkost među bendovima koji ne spadaju u mainstream glazbene žanrove, Šumski i dalje spaja kombinaciju svog kraut rocka, ethno glazbe i eksperimentalnog rocka, dostigavši renome u kojem prestaju biti definirani kao ‘novi Haustor’, već dovoljno prepoznatljivi da žanrovski obilježe vlastiti glazbeni stil.“ Osmo mjesto pripalo je grupi Sleepyheads s albumom „We’re OK“ koji je glazbeni kritičar Tportala Bojan Stilin stavio na prvo mjesto svoje liste te napisao: „Sleepyheads zaslužuju prvo mjesto zbog originalnog pristupa koji odražava ljubav prema glazbi, impresivnu sviračku zrelost, ali prije svega snažan autorski pečat Vedrana Šuvaka i ekipe na pola puta između slavonske ravnice i globalnih indie-rock pašnjaka.“

Na deveto mjesto smjestila se Nikol Ćaćić s glazbenim projektom Ether i albumom „Bitka na makovim poljima“, za koji je glazbena kritičarka portala Ziher.hr Helena Kezerić napisala: „Nikol Ćaćić kao Ether ponudila je predivno konceptualno izdanje na materinjem jeziku prožeto mistikom, dramatičnošću i emocijama. ‘Bitke na makovim poljima’ ugostile su šarolike folklorne utjecaje, a zanimljivi aranžmani i jedinstveni vokal kroz 11 skladbi pričaju priču koju bi svatko, tko imalo drži do glazbe, trebao poslušati.“ Na desetom mjestu se našao Edo Maajka sa svojim albumom „Moćno“, o kojem je glazbeni kritičar portala Glazba.hr Igor Jurilj napisao: „Ni dvadeset godina od prodornog prvijenca poetika Ede Maajke ne blijedi: Edo je maestralan autokritičar i kroničar društva čije anomalije vješto kanalizira u zazorne i zabavne stihove. Oni odgovaraju na duh vremena, ali ne priklanjaju mu se u sveprisutnoj težnji za popularnošću, čime Maajka suptilno legitimira najveću svoju kvalitetu koju previše njih tek hini – autentičnost. A kad se u studiju umiješa vječno svježi Koolade, moćno izdanje je zajamčeno!“.


Top 10 hrvatskih izdanja 2022.

1. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Record) 141
2. Mimika Orkestar „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart) 138
3. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music) 137
4. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label) 118
5. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija) 93
6. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records) 81
7. Stillness! „Kocka je okrugla“ (Stillness!/Mudri brk) 74
8. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records) 73
9. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough) 66
10. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records) 65


Toni Starešinić: ‘Prvo mjesto stvarno nas je iznenadilo’

Toni Starešinić, vođa grupe Chui povodom proglašenja albuma „Zagreb – Berlin“ najboljim izdanjem 2022. u anketi tjednika Nacional, rekao je:

„Govorim u ime cijelog benda kad kažem da nas je prvo mjesto na Nacionalovoj anketi stvarno iznenadilo, album nam je izašao još prije ljeta, a nakon toga se desilo još nekoliko valova odlične nove glazbe na sceni i već smo pomislili da je ‘Zagreb – Berlin’ lagano u zoni zaborava, s obzirom na to kako se brzo danas stvari dešavaju i dan za danom stižu nove pjesme i albumi i fokus je stalno na nečem novom. Jako smo sretni da vam se ‘Zagreb – Berlin’ tako svidio i da ga još slušate, mi smo se stvarno potrudili da ga zakucamo na najvišem nivou do sad, mislim da ćete to itekako osjetiti s vinilnim izdanjem albuma kojeg krasi naslovnica Igora Kordeja. Hvala svima koji nas slušaju i glasaju za nas i čestitke svim ovogodišnjim odličnim albumima i njihovim kreatorima.“


Ivan Laić (Ravnodona.com)

Chui je na “Zagreb – Berlin” postigao određenu razinu kojoj su već dugo težili. Produkcijski gledano ova ploča zvuči doista moćno, s dovoljno prostora za svaki od instrumenata i prateću elektroniku. Ali osim tehničke izvrsnosti, ova “priča o dva grada” izdvaja se i zbog autorske zrelosti i raznovrsnosti pokazane na drugoj ploči i otkriva mnogo potencijalno zanimljivih smjerova u kojima bi Chui mogao nastaviti ganjati svoju muzu.

1. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

2. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

3. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

4. She Brought Me Gasoline „There Were Times“ (Vlastito online izdanje)

5. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

6. Revirgin „Simulations“ (Vlastito online izdanje)

7. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

8. Ukleti dukat „Odavno s druma“ (Vlastito online izdanje)

9. Hram „Bijes“ (Hram Records)

10. Filip Pavić „Labyrinth Songs“ (Croatia Records)

Igor Jurilj (Glazba.hr/HR 1)

Ni dvadeset godina od prodornog prvijenca poetika Ede Maajke ne blijedi: Edo je maestralan autokritičar i kroničar društva čije anomalije vješto kanalizira u zazorne i zabavne stihove. Oni odgovaraju na duh vremena, ali ne priklanjaju mu se u sveprisutnoj težnji za popularnošću, čime Maajka suptilno legitimira najveću svoju kvalitetu koju previše njih tek hini – autentičnost. A kad se u studiju umiješa vječno svježi Koolade, moćno izdanje je zajamčeno!

1. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

2. Mimika Orkestar „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

3. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

4. Ministranti „Rock je mrtav“ (Mudri brk/Izvanredni diskograf)

5. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

6. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

7. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

8. Kickass „Zbirka zadataka“

9. Ukleti dukat „Odavno sa druma“

10. Barbara Munjas „Right Place & Right Time“ (Aquarius Records)

Darko Jerković (Glas Slavonije)

Možda nekome zvuči nevjerojatno, ali “Zagreb – Berlin” već je šesti album u karijeri benda koja uključuje i desetogodišnju diskografsku aktivnost u konstantnom napretku i razvoju od neformalnog side-projekta do sadašnjeg uglednog statusa ne samo na hrvatskoj, nego i na europskoj pa i svjetskoj glazbenoj sceni. Drugim riječima, Chui je fenomenalna grupa s još jednim inovativnim, nadahnutim i izazovnom longplayem.

1. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

2. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

3. Revirgin „Simulations“ (Vlastito online izdanje)

4. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

5. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough!)

6. Balkan Zoo &Nina Ćorić „Recycle“ (Croatia Records)

7. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

8. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

9. Rokambol „Paraliza“ (Mast produkcija)

10. Damir Avdić „Mainstream Horror“ (Kapital Rekord)

Marko Podrug (Ravno do dna)

Album atmosfere, album iznenađenja, album promišljanja. Album koji se ne može slušati uvijek i album koji će se slušati zauvijek.

1. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

2. Hram „Bijes“ (Hram Records)

3. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

4. Skotni vrag „Skotni vrag“ (Vlastito online izdanje)

5. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

6. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

7. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

8. SfumatoKNAUF’ (Jeboton)

9. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

10. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

Na deveto mjesto top ljestvice smjestila se Nikol Ćaćić s glazbenim projektom Ether. FOTO: Basic&Rough

Aleksandar Dragaš (Jutarnji list)

“Off The Grid” trija LHD kojeg tvore Lada, Hrvoje i Dinko (ex-The Bambi Molesters, The Strange) nije samo surf, nego višeslojni instrumentalni album benda koji vješto zalazi u garage-rock, soul, psihodeliju, exotica-lounge, mediteranske i afričke sfere. Dobrodošlo mjerilo vrhunskog glazbenog ukusa i coola troje glazbenih entuzijasta koje volim i cijenim. I kao bend i kao ljude. (Ne)komercijalnost je u ovom slučaju nebitna.

1. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

2. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

3. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

4. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

5. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

6. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

7. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

8. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

9. Elis Lovrić „Kanata od mora“ (Akcent Studio)

10. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

Goran Čelig (Radio Vinkovci/Novosti.hr)

Odlična priča i neka vrsta maštovitog, filmskog narativa. Album je koncipiran poput ploče; A strana donosi bazičan garažno-blueserski proto-punk izričaj, dodatno pojačan saksofonima, dok su na B strani prisutne raskošne i bogate melodije. Da ne spominjemo diskografsku redovitost: ovo je već peto izdanje Rust Red Romance od svibnja 2020. godine.

1. Rust Red Romance „Legendary Merman Jack“ (Dirty Mojo Records)

2. Ministranti „Rock je mrtav“ (Mudri brk/Izvanredni diskograf)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

5. Thee Melomen „Turn The Page“ (Martin’s Garage Records)

6. Phaneron „Sfinga“ (Greenwood Studio)

7. Detroit Groove Gang „Extended Single“ (Expensive Shit Records)

8. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

9. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

10. B. Confidential & The Secret Four „Down the Subway/Cuttin’ Out“ (Martin’s Garage Records)

Robert Urlić (Hrvatski radio)

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

3. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

4. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

5. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

6. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

7. Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO „Untamed“ (Croatia Records)

8. Ministranti „Rock je mrtav“ (Mudri brk/Izvanredni diskograf)

9. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

10. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough!)

Zlatko Gall (Mixer.hr)

John Raven (J.R.) August iliti Nikola Vranić je to uradio još jednom: snimio sjajan album koji se kao i prethodnici otima bilo kakvoj kategorizaciji i okvirima domaće produkcije. Jer nazvali „Still Waters“ čudesnim „nabožnim“ pasijskim projektom koji u zapećak gura sve one tra-la-la pseudoreligijske pjesmuljke koji se najuže vežu uz žanr „duhovne pjesme“ ili naprosto albumom koji i bez etikete stoji kao savršeno realiziran glazbeni projekt, „Still Waters“ može dobiti samo jednu ocjenu: savršeno!

1. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

2. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

3. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

4. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

5. Leut Magnetik „Celuloza“ (Mudri brk)

6. Lu Jakelić „Šesto čulo“ (Croatia Records)

7. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough!)

8. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

9. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

10. Turisti „Apneja“ (Dallas Records)

Drugo mjesto u Nacionalovoj anketi pripalo je albumu ‘Altur Mur’ MIMIKA Orchestra pod vodstvom Maka Murtića, kojeg hvale kao odličan world music album

Maja Trstenjak (Glazba.hr)

Debitantski album Hiljsona Mandele nadmašio je sva očekivanja. Izvrsne produkcije s potpisom Mihovila Šoštarića Lockrooma, ove godine ga je doveo na sam vrh domaće trap scene te osigurao da njegov veliki solistički koncert u Tvornici kulture bude rasprodan mjesecima unaprijed i Hiljsonu osigura status regionalne zvijezde.

1. Hiljson Mandela „Mandela Effect“ (Vlastito online izdanje)

2. TTM „Džungla“ (Yem)

3. Miach „Između nas“ (Aquarius Records)

4. Bore BalboaIVAN“ (Fallo da Solo)

5. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

6. SilenteIV“ (LAA)

7. Fran Vasilić „The Very Last Thoughts on Earth“ (Vlastito online izdanje)

8. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

9. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

10. Hram „Bijes“ (Hram Records)

Branko Vurušić (Hrvatski radio)

U Koprivnici se, a to znamo odavno, sa srcem kuha, ali se sa srcem i još ponekim organom i svira. Ivan Grobenski je magičnom mješavinom začina savršeno sljubio bogat menu od devet stilski raznolikih sljedova i isporučio glazbenu gozbu godine 2022.

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough!)

5. Revirgin „Simulations“ (Vlastito online izdanje)

6. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

7. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

8. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

9. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

10. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

Predrag Brlek (Terapija.net)

Indie pop na hrvatskom kakav je u posljednjih 30 godina nedostajao sceni. Debi album kakvog se ne bi posramili ni mnogi koji su tu puno duže od ovog benda, koji je točno prije godinu dana imao svoj prvi koncert.

1. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

2. Panda Rei „Save Your Souls You Fucking Monsters“ (Geenger Records)

3. ### „Nasilno“ (Vlastito online izdanje)

4. Kranks „Take One Under Ground“ (Vlastito online izdanje)

5. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

6. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

7. Neon Iglu „Stranput“ (Geenger Records)

8. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

9. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

10. Ukleti dukat „Odavno s druma“ (Vlastito online izdanje)

Toni Matošin (SoundGuardian / Bitno.net)

Od same potpisnice opisan kao put traganja na kojem su prikupljeni fragmenti jednog perioda, samostalni prvijenac Barbare Munjas usprkos toj svojoj kapilarnoj dimenziji ne povlači slušatelja za rukav niti ga zamara bilo kakvom konceptualnošću. Tvrdoglavim je to i drskim autorskim rukopisom ispunjen notes – šarolik, ali ne i neuredan; nepredvidljiv, ali ne i napadan; kaloričan, ali ne i prezasićen; prije razigran nego eklektičan. Pretenciozan taman toliko da bude izazovan i zabavan taman toliko da zapravo bude iznad svega sjajan (indie)pop album. „Right Place & Right Time“ u konačnici nije samo nagrada svome slušatelju, već je samouručena nagrada za trud, rad i strpljenje, kao prije svega plod talenta sposobnog i letjeti i puzati, odnosno jasno razlikovati kad je za što pravo mjesto i pravo vrijeme.

1. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

2. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Borna Šercar’s Jazziana Croatica i Ansambl LADO „Untamed“ (Croatia Records)

5. Elis Lovrić „Kanata od mora“ (Akcent Studio)

6. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

7. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

8. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

9. Sun U „Beton“ (Aquarius Records)

10. Lu Jakelić „Šesto čulo“ (Croatia Records)

Četvrto mjesto pripalo je instrumentalnom albumu ‘Off The Grid’ trija LHD kojeg tvore Lada, Hrvoje i Dinko, nekadašnji članovi grupa The Bambi Molesters i The Strange

Maja Milin (HR – Radio Zadar)

Albumom prvijencem kantautorica Anna Moor zabljesnula je na domaćoj glazbenoj sceni kao pravi dragulj. Svidjela mi se stilska razigranost, elektronika koja je savršeno isprepletena s organskim zvukom i atmosfera albuma koja nerijetko slušatelja, u ovom slučaju mene, vodi na daleki put sve do Azije. Album je prava zvučna poslastica.

1. Anna Moor „Plavi avioni“ (Intek Music)

2. Sun U „Beton“ (Aquarius Records)

3. Aklea Neon „Dođi na Joji“ (Vlastito online izdanje)

4. The Black Room „Motel Monaco“ (Dallas Records)

5. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

6. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

7. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

8. Orvel „Priča o putovanjima i stajanju na mjestu“ (Croatia Records)

9. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

10. Kampanari „Kampanari II“ (Vlastito online izdanje)

Hrvoje Horvat (Večernji list)

Nakon prošlog albuma “Siromahi i lazari”, “Apocalipstick” je povratak engleštini, ali i neočekivanim žanrovima od funka do soula i postindustrijskog rhythm’n’bluesa koji kod Grobenskog nude više duše i ritma od većine domaćih imena komercijalne pop scene koja spomenute žanrove tumače bez duše i ritma. No postoji twist u tumačenju i žanrova i odabrane tematike kod zajedljivog intelektualca sklonog ironičnim propitkivanjima besmisla života kakve danas vodimo. “Apocalipstick” je poput selfija uperenog na potrošačku pozadinu i prijeteću prazninu iza nas. No ovakav proboj kod nas znači samo jedno, tj. dvoje: panegirike kritičara i nezainteresiranost šire publike. Dakle, predviđena apokalipsa bez poljupca.

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

4. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

5. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

6. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

7. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

8. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

9. Meritas „Pričaj mi“ (Menart)

10. Aklea Neon „Dođi na Joji“ (Vlastito online izdanje)

Bojan Stilin (Tportal.hr)

Sleepyheads zaslužuju prvo mjesto zbog originalnog pristupa koji odražava ljubav prema glazbi, impresivnu sviračku zrelost, ali prije svega snažan autorski pečat Vedrana Šuvaka i ekipe na pola puta između slavonske ravnice i globalnih indie-rock pašnjaka.

1. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

4. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

5. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

6. Ukleti dukat „Odavno s druma“ (Vlastito online izdanje)

7. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

8. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

9. Rokambol „Paraliza“ (MAST Produkcija)

10. Dunjaluk „Dunjaluk“ (Cantus)

Ivan Vlašić (Radio Student)

Šumski pratim od samog početka njihove karijere, još od početka devedesetih, kad je bendova sličnog zvuka bilo posvuda, no oni su jedini preživjeli i ostali dosljedni svom karakterističnom zvuku te ga vremenom unaprijedili i ispolirali. Četiri godine nakon objave izvrsnog albuma „Ostrvo Ledenog kita“, Šumski su u istoj postavi izuzetnih glazbenika objavili album „Kolobari“. Nakon 31 godinu rada, što je rijetkost među bendovima koji ne spadaju u mainstream glazbene žanrove, Šumski i dalje spaja kombinaciju svog kraut rocka, ethno glazbe i eksperimentalnog rocka, dostigavši renome u kojem prestaju biti definirani kao „novi Haustor“, već dovoljno prepoznatljivi da žanrovski obilježe vlastiti glazbeni stil.

1. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

2. ### „Nasilno“ (Vlastito online izdanje)

3. Neon Iglu „Stranput“ (Geenger Records)

4. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

5. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

6. Trophy Jump „Feels“ JeboTon / We’re Trying Records/ Nasty Cut Records / Horn & Hood Records

7. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

8. Panda Rei „Save Your Souls You Fucking Monsters“ (Geenger Records)

9. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

10. Paul The Walrus „Sunset Clause“ (Vlastito online izdanje)

Četvrto mjesto nacionalove top ljestvice pripalo je albumu ‘Off The Grid’ trija LHD. FOTO: LHD Press

Vedran Harča (Ravnododna.com)

Još od vremena Boška Petrovića i legendarne „With Pain I Was Born“, nitko na ovim prostorima nije tako uspješno spojio jazz s etnom, točnije s tradicijskom glazbom svih, čak i najudaljenijih dijelova Mediterana.

1. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

2. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

3. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

4. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

5. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

6. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

7. ### „Nasilno“ (Vlastito online izdanje)

8. Rokambol „Paraliza“ (MAST Produkcija)

9. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

10. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

Karlo Rafaneli (Novosti, Music-Box)

“Zagreb – Berlin” je potvrdio zagrebački kvartet Chui ne samo kao odličan jazz rock bend, nego i kao polivalentan instrumentalni stroj koji itekako voli izlaziti daleko izvan žanrovskih okvira. Chui pokazuju kako se neprekidno mijenjati bez gubitka identiteta, a berlinska polovica albuma nagovješćuje i potencijalnu novu fazu u evoluciji benda.

1. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

2. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

5. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

6. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

7. Pavle Miljenović Quartet „Arrival“ (Croatia Records)

8. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

9. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

10. Trophy Jump „Feels“ JeboTon / We’re Trying Records/ Nasty Cut Records / Horn & Hood Records

Filip Bušić (Sound-Report.com)

Paul The Walrus je posljednjih par godina probijanja na sceni zaokružio punokrvnim albumom prvijencem, koji je došao baš u pravo vrijeme da razbije hladno zimsko sivilo odličnim i toplim ljetnim indie pop melodijama.

1. Paul the Walrus „Sunset Clause“ (Vlastito online izdanje)

2. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

5. BluVinil „Zna li itko tajnu srca?“ (LAA)

6. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

7. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

8. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough!)

9. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

10. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

Samir Mila (Večernji list)

Taman kada sam pomislio da mladi više ne slušaju hip hop, a pogotovo old school, nego su se svi prebacili u trap vode, pojavio se šibenski HRAM. Beskompromisni, s odličnim tekstovima i produkcijom, momci su nam vratili vjeru u hip hop, ali i glazbu općenito.

1. Hram „Bijes“ (Hram Records)

2. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

3. Eliot Alma „Aliot Alma“ (LAA)

4. Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a „Za vašu poslijepodnevnu razonodu“ (Menart)

5. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

6. Balkan Zoo & Nina Ćorić „Recycle“ (Croatia Records)

7. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

8. BluVinil „Zna li itko tajnu srca“ (LAA)

9. Vještice „…Su to bili topovi ili lupa moga srca…“ (Dallas Records)

10. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

Treće mjesto pripalo je albumu ‘Apokalipstick’ Ivana Grobenskog koji je i s prethodnim albumom ‘Siromahi i lazari’ prije dvije godine dospio do drugog mjesta godišnje ankete

Zoran Tučkar (Ravnododna.com)

Ova muzika mi je izazvala neodoljivo dnevno sanjanje dok sam se mučio odlučiti hoću li napisati da je ovaj album etno-psihodelija, sevdah-trip ili istarski blues. Davno je Lennon rekao da treba slušati u boji svoga sna, pa onda opjevao polja s jagodama. Ovdje su u igri polja s makovima, a snovi su veličanstveni.

1. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

2. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

5. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

6. Lu Jakelić „Šesto čulo“ (Croatia Records)

7. BluVinil „Zna li itko tajnu srca“ (LAA)

8. Sjeverozapad „Pomrčina“ (PDV Records)

9. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

10. Fire In Cairo „High Degrees“ ((LAA/Basic & Rough)

Bojan Mušćet (Glazba.hr)

Nakon dva izvrsna albuma realizirana u suradnji s ansamblom LADO, Boris Harfman i Hrvoje Crnić Boxer u elektroničko ruho odjenuli su napjeve gradišćanskih Hrvata u suradnji s Folklornim ansamblom Slavuj iz Beča. Napravivši novi organski spoj tradicije i elektronike, LADO Electro se vješto transformirao u Folklorelektro realiziravši još jedan autentičan i snažan album bez roka trajanja i sa svjetskom percepcijom. Kako bi se reklo – World Music.

1. Folklorelektro „Kolectrified“ (Menart)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. Black Room „Motel Monaco“ (Dallas Records)

4. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

5. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

6. Ministranti „Rock je mrtav“ (Mudri brk/Izvanredni diskograf)

7. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

8. Mokosh „Cabaret Folklorico“ (Menart)

9. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

10. J.R. August „Still Waters“ (Croatia Records)

Sven Popović (HiFi media)

Kameleonski radoholičar Grobenski nastavlja istraživati nove glazbene i žanrovske krajolike svakim svojim autorskim izdanjem. Na izvrsnom albumu „Apocalipstick“ poseže za soul i funk grooveom, a pritom britkim i sardoničnim stihovima savršeno secira današnje društvo i nanovo potvrđuje svoju poziciju kao jedan od najoriginalnijih glazbenika mlađe generacije.

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

3. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

4. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

5. Skotni vrag „Skotni vrag“ (Dostava zvuka)

6. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

7. Damir Avdić „Mainstream Horror“ (Kapital Records)

8. Thee Melomen „Turn the Page“ (Martin’s Garage Records)

9. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

10. Filip Pavić „Labyrinth Songs“ (Croatia Records)

Siniša Miklaužić (muzika.hr/beehy.pe)

Odlična godina s nizom izvrsnih izdanja.

1. ### „Nasilno“ (Vlastito online izdanje)

2. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

3. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

4. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

5. Kranks „Take One under Ground“ (Vlastito online izdanje)

6. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

7. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

8. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

9. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

10. Sjeverozapad „Pomrčina“ (PDV Records)

Treće mjesto u anketi nacionala pripalo je albumu ‘Apokalipstick’ Ivana Grobenskog. FOTO: Mario Grobenski

Helena Kezeric (Ziher.hr)

Nikol Ćaćić kao ETHER ponudila je predivno konceptualno izdanje na materinjem jeziku prožeto mistikom, dramatičnošću i emocijama. “Bitke na makovim poljima” ugostile su šarolike folklorne utjecaje, a zanimljivi aranžmani i jedinstveni vokal kroz 11 skladbi pričaju priču koju bi svatko, tko imalo drži do glazbe, trebao poslušati.

1. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. Zagušljivi Dim “Dolina kralja Viktora” (WV Sorcerer Productions)

4. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

5. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

6. Fire in Cairo – “High Degrees” (LAA),

7. Pitaj klince – “Stvari za sad” (više manje zauvijek)

8. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

9. Anna Moor – “plavi avioni” (Intek Music)

10. čuvarkuća – “Curino cvijeće” (Purpurne bašte)

Vladimir Horvat – Horvi (Terapija.net)

Prednost sam dao veličanstvenom non-pop/ethno/world music albumu sjajnog projekta MIMIKA Orchestra jer je neodoljiv u glazbeno-lirskoj čari s najbogatijim intervencijama kolaža, spajajući motive prošlosti i sadašnjosti kroz fuziju jazza, popa i klasične glazbe. Oduševljava nadahnutim pjesmama, bogatim krajolicima naše hrvatske ostavštine, kompleksnim substraktima starog i novog te fantastičnom dramaturgijom Maka Murtića s čak dvadesetak mlađih glazbenika u produkciji velikog Luke Čabe s Graberja.

1. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

2. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

3. King Ubu „Galaxies“ (Vlastito online izdanje)

4. Elena „Kaos u vremenu kojeg nemam“ (Vlastito online izdanje)

5. Sick Crap „Total Fuckin Mess“ (Vlastito online izdanje)

6. She Brought Me Gasoline „There Were Times“ (Vlastito online izdanje)

7. Kranks „Take One under Ground“ (Vlastito online izdanje)

8. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

9. Accident „Obstacles“ (Vlastito online izdanje)

10. Slanci „Iza ugla“ (Vlastito online izdanje)

Ante Marković (Radio KLFM)

Hrabra preobrazba po principu ‘’manje je više’’ izrodila je vrlo ujednačen, atmosferičan i upečatljiv album koji se opetovano sluša.

1. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

2. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

3. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

4. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

5. Leut Magnetik „Celuloza“ (Mudri Brk)

6. Pitaj klince “Stvari za sad” (više manje zauvijek)

7. Panda Rhei „Save Your Souls You Fucking Monsters“ (Geenger Records)

8. Iv/An „Razmišljajmo o nečem drugom“ (Vlastito online izdanje)

9. Aklea Neon „Dođi na joji“ (Vlastito online izdanje)

10. Fire In Cairo „High Degrees“ ( LAA / Bacic & rough)

Edo Plovanić (Muzika.hr)

“Altur Mur”, četvrti album Mimike Orchestra, gdje bend na čelu s Makom Murtićem spaja danas gotovo izumrli jazz s prepjevima na izumrlom jeziku. I time ne samo da ih oživljava, već ih čini svježim i značajnim. U vrijeme brze konzumacije, napravili su suprotnost. Napravili su ostavštinu.

1. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

2. čuvarkuća – “Curino cvijeće” (Purpurne bašte)

3. Hram „Bijes“ (Hram Records)

4. Hiljson Mandela „Mandela Effect“ (Vlastito online izdanje)

5. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

6. Sjeverozapad „Pomrčina“ (PDV Records)

7. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

8. Ukleti dukat „Odavno s druma“ (Vlastito online izdanje)

9. Veja „Škura ura“ (Vlastito online izdanje)

10. Boris Štok „3“ (Aquarius Records)

Na desetom mjestu se našao Edo Maajka sa svojim albumom ‘Moćno’. FOTO: Saša Zinaja/NFOTO

Ilko Čulić

1. Sun U „Beton „ (Aquarius Records)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

4. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

5. Aklea Neon „Dođi na joji“ (Vlastito online izdanje)

6. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

7. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

8. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

9. Hiljson Mandela „Mandela Effect“ (Vlastito online izdanje)

10. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

Goran Komerički (Airplay Radio Chart/HR2)

Album ‘’Mandela Effect’’ ogledan je primjer popularnog u 2022. godini, a Hiljson Mandela primjer na kojemu je moguće pripremiti sociološku, medijsku i industrijsku analizu. Izrazito zanimljiva osobnost koje izrazito povremeno ima u tiražnim medijima govori puno o odnosu domaćeg medijskog mainstreama prema glazbenoj i pop kulturi.

1. Hiljson Mandela „Mandela Effect“ (Vlastito online izdanje)

2. Tina Vukov „Što me čini sretnom“ (Croatia Records)

3. Ahmed Burić feat. Damir Imamović „Sin pustinje“ (Dallas Records)

4. Sun U „Beton„ (Aquarius Records)

5. Ether „Bitke na makovim poljima“ (Basic & Rough)

6. Meritas „Pričaj mi“ (Menart)

7. Lu Jakelić „Šesto čulo“ (Croatia Records)

8. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

9. Mokosh „Cabaret Folklorico“ (Menart)

10. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

Zoran Stajčić (Ravnododna.com)

S ovim albumom talent Ivana Grobenskog je u punom cvatu. „Apocalipstick“ je album koji je ovog časa razumljiv svakome u svijetu u svim dimenzijama i u potpunosti shvaćam zašto ga je morao snimiti ovakvog kakvog jest, jer nebitna je umjetnost koja ne stremi prema zvijezdama, prema nemogućem.

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

3. Zmaj Orko Star „Escape“

4. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

5. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

6. Fire In Cairo „High Degrees“ ( LAA / Bacic & rough)

7. Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone ‘4 Days’ (Kopaton Records)

8. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

9. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

10. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

Marinko Krmpotić (Novi list)

Od ideje do realizacije gitaristički alt rock realiziran je na razini koja po svemu poštuje sve svjetske standarde. Uvjerljivo, moćno, dojmljivo.

1. Black Room „Motel Monaco“ (Dallas Records)

2. Ministranti „Rock je mrtav“ (Mudri brk/Izvanredni diskograf)

3. Turisti „Apneja“ (Dallas Records)

4. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

5. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

6. Vili & Debili „No. 1“ (Dallas Records)

7. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

8. Sandro Bastiančić „Šlager sezone“ (Dallas Records)

9. Slanci „Iza ugla“ (Vlastito online izdanje)

10. Mel Camino „Hrčkov krug“ (Croatia Records)

‘Edo Maajka je maestralan autokritičar i kroničar društva čije anomalije vješto kanalizira u zazorne i zabavne stihove’, kaže glazbeni kritičar Igor Jurilj za Edin novi album

Martina Vazdar (Yammat.fm)

Čekalo ih se dugo, ali novim albumom nastavljaju gdje su stali ili još bolje ponovno se rađaju. Odlično uglazbljena kritika sustava i svijeta koji nas okružuje.

1. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

2. Ida Prester „Luda – remixes“ (PDV Records)

3. Eliot Alma „Unchained“ (LAA)

4. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

5. Boris Štok „3“ (Aquarius Records)

6. Darko Rundek i Jazz orkestar HRT-a „Za poslijepodnevnu razonodu“ (Menart/HRT)

7. Ana Moor „Plavi avioni“ (Intek Music)

8. Koolade „Lover’s Lane“ (Koolinout records)

9. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

10. Beti „Već smo bili tu“ (Aquarius Records)

Daniel Berdais (Radio Tvornica)

1. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

2. Boris Štok „3“ (Aquarius Records)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Veja „Škura ura“ (Vlastito online izdanje)

5. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

6. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

7. Leut Magnetik „Celuloza“ (Mudri Brk)

8. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

9. Ukleti dukat „Odavno s druma“ (Vlastito online izdanje)

10. Rokambol „Paraliza“ (MAST Produkcija)

Denis Murković (Radio Nacional)

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Chui „Zagreb-Berlin“ (Dancing Bear Records)

3. LHD „Off the Grid“ (Dirty Old Label)

4. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

5. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

6. Paul the Walrus „Sunset Clause“ (Vlastito online izdanje)

7. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

8. She Brought Me Gasoline „There Were Times“ (Vlastito online izdanje)

9. Mimika Orchestra „Altur Mur“ (Rika Muzika/Menart)

10. Šumski „Kolobari“ (Geenger Records/Zvuk Močvare/Pop Depresija/Trottel Records)

Dubravko Jagatić (Nacional)

Ivan Grobenski svojim novim, četvrtim studijskim albumom dokazao je da je jedan od najtalentiranijih autora svoje generacije, ali i jedan od najpotentnijih glazbenika u Hrvatskoj. „Apocalipstick“ je konceptualno napravljen i uvjerljivo najbolji soul album ikada snimljen u Hrvatskoj. Točno se vidi koliko je naslušan i koliko je dobro shvatio kako funkcioniraju pojedini glazbeni žanrovi, ne kopirajući nikoga posebno, ali koristeći formule dobrog soul groovea.

1. Ivan Grobenski „Apocalipstick“ (Intek Music)

2. Slypeeheads „We’re OK“ (Geenger Records)

3. Edo Maajka „Moćno“ (Dallas Records)

4. Aklea Neon „Dođi na Joji“ (Vlastito online izdanje)

5. Folklorelektro „Kolectrified“ (Menart)

6. Seine „Naizust“ (Moonlee Record/VOX Project/Agencija Konkurencija)

7. Barbara Munjas “Right Place & Right Time” (Aquarius Records)

8. Stillness! „Kocka je okrugla“ (ST!LLNESS & Mudri Brk)

9. Djeca „Kad čuješ ovaj zvuk“ (Yem)

10. Tidal Pull „Uvod u promatranje cvijeća pri punoj brzini“ (Mudri Brk)

OZNAKE: najbolji album

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.