Nagradu Luka RItz dobili osnovnoškolka iz Našica i gimnazijalac iz Vukovara

Dorotea Horvat, učenica osmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica i Luka Prce, učenik četvrtog razreda vukovarske gimnazije ovogodišnji su dobitnici nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

Nagrade i posebna priznanja dobitnicima su u petak predale ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz.

Našičanka Dorotea Horvat, kako piše Hrvatski radio, u Malim je humanitarcima pokazala svoje nesebično zalaganje u svim aktivnostima koje promiču najvažnije ljudske vrijednosti. Humanitarci raznim aktivnostima pomažu socijalno ugroženim učenicima, ali i sumještanima.

Lani je na dodjeli Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2018./2019. dobila posebno priznanje. Školi je time priskrbila 10 tisuća kuna za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba.

Dorotea Horvat iz Našica, dobitnica nagrade Luka Ritz

Posted by Nacional News Magazin on Friday, June 12, 2020

Luka Prce je odličan učenik i životna mu je želja da upiše fakultet sestrinstva. Kaže da su ga za dobivanje nagrade nominirali profesorica Sanja Pavlović Šijanović i ravnateljica Gimnazije Vukovar Giana Marović Zeko. “Nominiran sam zbog svojeg humanitarnog rada, sudjelovanja u brojnim humanitarnim akcijama i širenja tolerantnog ponašanja”, rekao je za Večernji.

Između ostalog, kao volonter Crvenoga križa pomagao je i korisnicima smještenim u domovima za starije tijekom epidemije koronavirusa. Sudjelovao je i u akciji “72 sata bez kompromisa” u Osijeku, Zelenoj čistki u Vukovaru u okviru koje su uređivali korito Dunava, pošumljavanju Park šume Adica u Vukovaru, sadnji sadnica i drveća na vukovarskoj šetnici… Bio je i dio gimnazijskog volonterskog kluba “Vid – vidi i djeluj”.

“S ciljem izgradnje boljeg, pravednijeg i humanijeg društva, naš Luka Prce tijekom svog školovanja vodio se upravo tim vrijednostima, a kako i sam kaže: Osmijeh, lijepa riječ ili dobro djelo nikad nemaju cijenu, a mnogima puno znače, zato je najvažnije pomagati i truditi se, biti promjena koja je našem društvu potrebna”kazaoa je ravnateljica vukovarske Gimnazije Giana Marović Zeko.

Nagrada se sastoji od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1.000 kuna mjesečno za učenika, a posebno priznanje pripada i školi koju pohađa nagrađeni učenik.

Nagrada “Luka Ritz” dodjeljuje se svake godine od 2009. za postignuća učenika u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama, a u spomen na mladića, srednjoškolca na pragu života kojeg su huligani na smrt pretukli i na sve djevojke i mladiće žrtve nasilja. Dodjeljuje se jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole putem javnog poziva Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Luka Ritz, 18-godišnji maturant zagrebačke Grafičke škole, preminuo je 12. lipnja 2008. godine nakon što je brutalno pretučen 12 dana prije smrti na zagrebačkom Mostu slobode, kraj Bundeka. Nasilnici koji su ga pretukli kasnije su priznali kako su to učinili iz čiste dosade.

Godišnja nagrada Luka Ritz

Posted by Nacional News Magazin on Friday, June 12, 2020

Komentiraj