Naftna kompanija Equinor 2022. godinu zaključila najvećim dobitkom do sada

Noveški Equinor izvijestio je u srijedu da je 2022. godinu zaključio s najvećom dobiti otkada je osnovan, pridruživši se nizu kompanija koje su izvijestile o rekordnim rezultatima zahvaljujući snažnom rastu cijena plina i nafte.

Equinorova neto dobit iznosila je u prošloj godini 28,7 milijardi dolara i bila je trostruko veća nego u 2021. i najviša otkada je kompanija osnovana. Prilagođena operativna dobit udvostručena je u usporedbi s godinom ranije, poskočivši na rekordnih 74,9 milijardi dolara. Prethodni rekord iz 2008. godine iznosio je 36,2 milijarde dolara, a proizišao je iz rekordne cijene nafte iz Sjevernog mora.

Kompanija u većinskom vlasništvu norveške države istisnula je prošle godine ruski Gazprom s pozicije vodećeg opskrbljivača Europe prirodnim plinom u uvjetima oštećenih plinovoda i zapadnih sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Equinor je prošle godine proizveo dva posto manje nafte i plina nego u 2021., ukupno 2,04 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, ali u ovoj godini očekuje povećanje proizvodnje za tri posto. Proizvodnja plina na poljima u matičnoj Norveškoj porasla je lani osam posto dok se proizvodnja nafte smanjila za šest posto, pokazuje Equinorovo poslovno izvješće.

Kompanija većinu dobiti ostvaruje u Norveškoj gdje naftne kompanije plaćaju porez po stopi od 78 posto. Napominju da će za 2022. platiti rekordnih 49,9 milijardi dolara poreza. U 2023. Equinor očekuje kapitalnu potrošnju u rasponu od 10 do 11 milijardi dolara, više-manje u skladu s dosadašnjim planom. Podigli su pak procjenu potrošnje u sljedeće tri godine, s 12 milijardi na 13 milijardi dolara godišnje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]