Nafta se zadržala ispod razine od 90 dolara

Autor:

23.08.2022., Rijeka - Investicije INA-e u rafineriji nafte Rijeka, novinarima su predstavili djelatnici INA-e Vedrana Janjic i Goran Plese. Podizanjem opreme novog postrojenja za obradu teskih ostataka zavrsen je vazan dio projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.
 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 90 dolara budući da su jaki dolar i slabi izgledi za gospodarstvo neutralizirali nagovještaje da bi vodeći proizvođači mogli smanjiti opskrbu.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu u ugovorima s rokovima za isporuke u studenome bila viša za 26 centi nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 89,58 dolara.

Aktivnije se trgovalo barelima s rokom isporuke u prosincu, čija je cijena bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 87,92 dolara.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom s rokom isporuke u studenome trgovalo po 82,07 dolara.

Trgovci pozorno prate pripreme Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika za sastanak na kojem će se razgovarati o proizvodnoj politici. Sastanak je zakazan 5. listopada.

Vodeći proizvođači razgovaraju o mogućem smanjenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora u OPEC-u.

Jedan izvor rekao je da će vjerojatno donijeti odluku o smanjenju, ali nije naznačio u kojem opsegu.

Reuters je ovoga tjedna izvijestio da će Rusija vjerojatno predložiti da OPEC+ smanji proizvodnju nafte za oko milijun barela dnevno (bpd).

Potporu cijenama pružio je i uragan Ian, zbog obustave proizvodnje u Meksičkom zaljevu oko 157.706 barela nafte dnevno od srijede, prema Uredu za sigurnost i zaštitu okoliša.

Uteg cijenama bio je pak jači dolar, koji je prigušio sklonost ulagača riziku i potaknuo strah od recesije.

Tržišta brinu i procjene da bi putovanja u Kini tijekom nadolazećeg jednotjednog nacionalnog praznika mogla dosegnuti najnižu razinu u nekoliko godina zbog strogih propisa suzbijanja covida u Pekingu i slabije potrošnje u razdoblju ekonomskih nedaća.

Ekonomisti Citija snizili su procjenu rasta kineskog BDP-a u četvrtom tromjesečju s pet na 4,6-posto.

“Izglede rasta i dalje prigušuju stroge mjere nulte tolerancije na covid i slabi sektor nekretnina”, napisali su analitičari Citija u srijedu.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 46 centi, na 90,27 dolara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.