Nacionalova anketa: Najbolji album 2019. godine je ‘Dangerous Waters’ J. R. Augusta

Anketirajući tridesetak hrvatskih novinara koji sustavno prate domaću glazbenu produkciju, Nacional je i na kraju ove godine, što je postalo tradicija, izabrao najbolje domaće glazbeno izdanje 2019. Pobjednik je J. R. August

Kao i proteklih godina, i ove godine pozvali smo 30-ak novinara koji putem radijskih emisija, novinskih tekstova ili internetskih portala prate domaću glazbenu produkciju da u godišnjoj anketi Nacionala odaberu najbolje domaće glazbeno izdanje 2019. Bez želje da namećemo stroga pravila izbora, zamolili smo ih da slože svoju listu najboljih 10 izdanja objavljenih u Hrvatskoj tijekom ove godine. Namjerno smo napisali ‘’izdanja’’, ne želeći se ograničavati na albume dopuštajući da jednaku poziciju dobije i EP. Izdanja nisu striktno vezana za diskografske kuće jer je iz godine u godinu sve veći broj online izdanja objavljenih na nekoj internet platformi za predstavljanje i distribuciju glazbe kao što su Bandcamp, Soundcloud ili YouTube bez sudjelovanja diskografskih kuća kao glavnih nositelja izdanja ili distribucije.

Godinu je obilježio iznimno velik broj debitantskih ostvarenja, instrumentalnih albuma, originalnih djela, sjajnih jazz izdanja ali i sve veći utjecaj elektroničke glazbe na hrvatske glazbenike. Prvo mjesto (121 bod) pripalo je debitantskom albumu „Dangerous Waters“ Nikole Vranića koji nastupa pod umjetničkim imenom J. R. August i koji je svojim odličnim i prilično originalnim djelom doista obilježio godinu na izmaku i osvojio kvalitetom pjesama brojne glazbene kritičare. Jazz grupa Chui Tonija Starešinića zauzela je albumom „Iz kapetanovog dnevnika“ drugo mjesto (112 bodova) nastavljajući niz odličnih albuma. Oni su 2015. u anketi tjednika Nacional s albumom „Third Sun From the Stone“ podijelili prvo mjesto s albumom „Mostovi“ Darka Rundeka te dvije godine kasnije, 2017. drugo mjesto u anketi s albumom „Chui ovu glazbu“ koji su snimili sa jazz orkestrom HRT-a. Treće mjesto (93 boda) pripalo je mladom zagrebačkom bendu Porto Morto s njihovim drugim albumom „Portofon’’. Četvrto mjesto (79 bodova) pripalo je eksperimentalnoj grupi Šumovi protiv valova čiji debi album se očekivao s velikim nestrpljenjem nakon brojnih i vrlo hvaljenih konceptualnih nastupa. Album je opravdao sva očekivanja, što dokazuje i vrlo visoka pozicija na listi najboljih hrvatskih izdanja objavljenih 2019. I mlada glazbena i vizualna umjetnica Sanja Šiljković koja nastupa pod imenom Sun U svojim debitantskim albumom „Discover“ oduševila je brojne kritičare, ponudivši mi sjajno produciran album ispunjen suvremenom klupskom elektronikom, ali i pjesmama u kojima dominira njezin predivan glas. Zauzela je visoko peto mjesto (53 boda). Šesto mjesto (52 boda) pripalo je još jednom debitantskom albumu pod nazivom „Tarot Funk“ čiji je autor Nemanja, odnosno Luka Šipetić sa svojim bendom. I sedmo su mjesto (51 bod) zauzeli debitanti iz Rijeke The Siids sa svojim albumom „Brutalist“, ušavši u prvu ligu hrvatskih rock snaga zahvaljujući izuzetno pitkom elektro pop rock albumu. Ako ne računamo prethodno EP izdanje i grupa ABOP je debitirala dugosvirajućim albumom „Delta“ koji su mnogi stavili na vrh svoje liste najboljih izdanja objavljenih 2019. zbog specifičnog pristupa plesnoj glazbi. U godišnjoj anketi tjednika Nacional našli su se na visokom osmom mjestu (48 bodova). Deveto mjesto (39 bodova) pripalo je dugo očekivanom povratniku i pioniru novoga vala Srđanu Sacheru koji je albumom „Biseri, ambra, jantar“ mnoge podsjetio koliko je dobar i velik autor od kojega, po svemu sudeći, možemo očekivati još puno dobrih pjesama. Deseto mjesto (38 bodova) podijelile su grupe Killed A Fox i Seine. I dok su Killed A Fox isporučili vrhunski čvrsti rock album „Crown Shyness“ na kojem bi im pozavidjeli mnogi svjetski poznati rock bendovi, Seine su sjajnim indie rock albumom „22“ i impresivnim gitaristički rifovima te specifičnim vokalom Ivana Šćapeca polako otvorili vrata europskog tržišta, ali i zadivili domaće glazbene kritičare.


‘Zahvaljujem svima što su prepoznali moj potencijal’

Nikola Vranić – J. R. August povodom proglašenja njegova albuma „Dangerous Waters“ albumom 2019. u velikoj anketi tjednika Nacional.

„Moram priznati da me iznenadio ovako dobar prijem albuma među publikom i kritikom zato što je album na engleskom jeziku, konceptualan je, a prosjek trajanja pjesme na albumu je šest minuta. Hvala publici što ga kupuje i sluša, a kritičarima moram zahvaliti što novoj generaciji autora i glazbenika daju priliku i medijski prostor da pokažu što znaju. ‘Dangerous Waters’ je moj prvi dugosvirajući album i napravio sam ga točno onako kako sam htio – sa slobodnim rukama i iz čiste ljubavi prema pisanju pjesama. Veliko hvala mom zboru i bendu na prijateljstvu i podršci, Draženu Završkom što ga je tako lijepo snimio, Goranu Martincu što ga je tako lijepo masterirao i mojoj izdavačkoj kući Croatia Records što su prepoznali moj potencijal. Također, hvala mojoj obitelji i prijateljima što me podržavaju u ovome što radim otkad znam za sebe.“


Top 10 hrvatskih

izdanja 2019.

1. /121/ J.R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

2. /112/ Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

3. /93/ Porto Morto “Portofon” (LP, JeboTon)

4. /79/ Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

5. /53/ Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

6. /52/ Nemanja “Tarot Funk” (LP, vlastito online izdanje)

7. /51/ The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

8. /48/ ABOP “Delta” (LP, PDV Records)

9. /39/ Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

10. /38/ Killed A Fox “Crown Shyness“ (LP, Dostava zvuka)

10. /38/ Seine “22“ (LP, Moonlee Records)


Slavin Balen (Radio 101)

1. Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

Vrlo svježi, trendovski napravljen album kojeg prati neobičan vizualni identitet. Omot je dizajniran tehnikom „scratch-off ink“ koji pruža individualno vizualno ad hoc rješenje, uvijek različito jedno od drugog omota. Elektronički eksperimentalni izražaj je u kombinaciji plesne glazbe te tvori materijal za višekratno slušanje. Kontrapunkt između jednostavnijih pop pjesama i zahtjevnijeg drum’n’bass klupskog žanra daju čar albumu. SUN U je većinu ovog zamjetno dobrog materijala sama snimila, što upućuje na njezinu neospornu glazbenu kvalitetu.

2. Killed A Fox „Crown Shyness“ (LP, Dostava zvuka)

3. Tihomir Pop Asanović „Povratak prvoj ljubavi“ (LP, Croatia Records)

4. Krešo Bengalka „Sve najbolje“ (LP, Menart)

5. ESC Life „Born To Be Mild“ (LP, PDV)

6. Grše „Tilurium“ (Blockstar Digital)

7. J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

8. White Lies Beyond „Coup de grâce“ (vlastito online izdanje)

9. Core Sistem „Contrast“ (vlastito online izdanje)

10. Kriptidi „Kriptidi“ (LP, Slušaj najglasnije)

Siniša Miklaužić (muzika.hr / beehy.pe)

1. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

Godina 2019. ostat će mi zapamćena kao nešto slabija godina u odnosu na nekoliko prethodnih koje su razvalile cijelim nizom vrhunskih albuma. Ono što vrijedi istaknuti jest pregršt odličnih instrumentalnih albuma koji su dominirali ove godine. Između dvaju glavnih favorita, Šumovi protiv valova su mi malo uzbudljiviji i zanimljiviji album od novog izdanja Chuija, ali to su samo nijanse jer oba albuma spadaju u vrh naše diskografije posljednjih godina.

2. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

3. From Another Mother ATATOA(LP, Kapitän Platte)

4. Killed A Fox “Crown Shyness” (LP, Dostava Zvuka)

5. Ichabod “Volume 1: Psychedelic Chansons” (LP, vlastito online izdanje)

6. Trees of Maine “Twin Cities” (LP, vlastito online izdanje)

7. ESC Life “Born to be mild” (LP, PDV Records)

8. Zagušljivi dim “Kranjecovi krugovi pakla” (LP, vlastito online izdanje)

9. Nellcote – “Disturbance in a quiet summer night” (LP, Geenger Records)

10. Hana ne zna da se šali “Hana ne zna da se šali” (EP, vlastito online izdanje)

Zlatko Gall (mixer.hr)

1. J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

2. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

3. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing bear)

4. Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

5. Toni Starešinić “Nesreća” (LP, Menart / HRT)

6. Stanislav Kovačić „Punk cabaret“ (LP, Universal Hrvatska)

7. M.O.R.T. „Standing Runningman“ (LP, LAA)

8. Aljoša Šerić „Što ćemo raditi do kraja života“ (LP, Dallas Records)

9. Pavle Miljenović „Upper Structures““ (LP, Croatia Records)

10. Filip Pavić „Terra Incognita (LP, Croatia Records)

Marinko Krmpotić (Novi list)

1. Psihomodo Pop „Digitalno nebo“ (LP, Dallas Records)

Izniman retro rock albuma na kojem su Gobac i društvo sjajno obradili rock zvuk u razdoblju od sredine pedesetih pa do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

2. Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

3. J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

4. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

5. ESC Life „Born to be Mild“ (LP, PDV Records)

6. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing bear)

7. Aljoša Šerić „Što ćemo raditi do kraja života“ (LP, Dallas Records)

8. White On White „Out of Nowhere“ (LP, Dallas Records)

9. Turisti „Revolucion“ (LP, Dallas Records)

10. ABOP „Delta“ (LP, PDV Records)

Dubravko Jagatić (Nacional)

1. PEZNT „Paid In Full“ (LP, Blacksoul Music)

Tom Pasanec – Blacksoul i Dejan Marković – Mark de Line stvorili su album koji ima sve predispozicije osvojiti svijet jer su se savršeno poigrali produkcijom spojivši njihov već karakterističan deep house s funkom i klupskim gruvom. Ovi majstori plesnih ritmova napravili su album koji zvuči kao trenutno najbolji svjetski uvozni, a ne izvozni proizvod pa na neki način i ne čudi što su se okrenuli globalnom, a ne toliko lokalnom, hrvatskom tržištu.

2. Killed A Fox „Crown Shyness“ (LP, Dostava zvuka)

3. Porto Morto „Portofon“ (LP, vlastito online izdanje)

4. The Siids „Brutalist“ (LP, Dallas Records)

5. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear Records)

6. Tomec & Grabber „Deep Into Croatia“ (LP, Scardona)

7. J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

8. Kandžija „Plafon“ (LP, Zlatne Žbice)

9. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing Bear Records)

10. Fog Frog Dog “sdgvuigujheriptbnjieoang” (vlastito online izdanje)

Toni Matošin (SoundGuardian, Bitno.net)

1. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

Toni Starešinić nas je već naviknuo na izvanserijska izdanja, bilo da glazbu potpisuje kao Chui, Mangroove ili od ove godine i samostalno. Novi Chuijev album, istodobno kao na autopilotu i kao u punoj brzini, rutinski je odlična i ležerna zbirk(ic)a koja balansira dobru zezanciju i ambicioznost, držeći i pretencioznost pod kontrolom.

2. JR August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

3. Toni Starešinić “Nesreća” (LP, Menart / HRT)

4. Trees of Maine “Twin Cities” (LP, samostalno izdanje)

5. Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

6. Anita Andreis “Chapter Three: Continuum” (EP, Clever Trick)

7. Nellcote “Disturbance in a Quiet Summer Night” (LP, Geenger Records)

8. Svemir “Strah od dubine” (LP, Mast produkcija)

9. Aljoša Šerić “Što ćemo raditi do kraja života” (LP, Dallas Records)

10. Živi Rasti Cvjetaj “Jama” (LP, samostalno YouTube izdanje)

Maja Trstenjak (Sound Report)

1. Z++ “18++” (EP, Retfatlanta Records)

Tridesetominutno moderno hip hop remek-djelo „18++” visokokvalitetna je poslastica domaće glazbene scene koja bi uskoro mogla puniti velike dvorane. „Novi Dino Dvornik” sve je češći opis umjetnika koji se krije iza naziva Z++.

2. J.R. August „Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

3. M.O.R.T. „Standing Runningman” (LP, LA Agency)

4. Urban&4 i Zagrebačka filharmonija „Live at Lisinski” (LP, Croatia Records)

5. Neon Wife „My, Oh My” (EP, Mudri brk)

6. Sun U „Discover” (LP, Aquarius Records)

7. Chui „Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

8. Cubies „Da il’ ne” (LP, vlastito online izdanje)

9. The Siids „Brutalist” (LP, Dallas Records)

10. LES „Bronca” (LP, Menart)

Predrag Brlek (terapija.net)

1. Šumovi protiv valova „Šumovi protiv valova“ (LP, PDV Records)

Šumovi protiv valova pružaju 40 minuta čistog savršenstva, od svirke do produkcije koje bi vokal mogao samo narušiti.

2. Trees of Maine „Twin Cities“ (LP, vlastito online izdanje)

3. ESC Life „Born to be Mild“ (LP, PDV Records)

4. From Another Mother „Atatoa“ (LP, Kapitan Platte)

5. Ichabod „Volume 1: Psychedelic Chansons“ (LP, vlastito online izdanje)

6. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear)

7. Seine „22“ (LP, Moonlee Records)

8. (The) Lesser Men „References, Reflections: Revelations“ (LP, Geenger Records)

9. Kandžija „Plafon“ (LP, Zlatne žbice)

10. S kim ja radim „Žaruljarnica“ (LP, vlastito online izdanje)

Nina Trumbić (Radio 101)

1. Porto Morto “Portofon” (LP, JeboTon)

2. J.R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

3. Seine “22” (LP, Moonlee Records/ VOX Project)

4. Nemanja “Tarot Funk” (LP, vlastito online izdanje)

5. White On White “Out of Nowhere” (LP, Dallas Records)

6. Sun U “Discover” (LP, Aquarius Records)

7. z++ “18++” (LP, Retfatlanta Records)

8. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

9. Kids From Sky “Flashlight” (EP, vlastito online izdanje)

10. Bella Technika “Section” (LP, Odličan hrčak)

Vedran Harča (dopmagazin.com)

1. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

Kao da su Charlie Parker i John Carpenter napravili soundtrack za film „Istrebljivač“. Glazba s drugog planeta.

2. ABOP “Delta” (LP, PDV Records)

3. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

4. Nemanja “Tarot Funk” (LP, vlastito online izdanje)

5. Porto Morto “Portofon” (LP, vlastito online izdanje)

6. J.R. August “Dangerous Waters” (LP. Croatia Records)

7. Kojoti “Sve je pod kontrolom?” (LP, Dancing Bear)

8. Marinada “Na vrućem krovu” (LP, Samizdat)

9. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

10. Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

Darko Jerković (Glas Slavonije)

1. Abop: “Delta” (LP, PDV Records)

Puni naziv grupe “After bolji od partyja” bolje zvuči od skraćenice ABOP, no ono što je još bolje svakako je sadržaj, odnosno glazba koju stvara ovaj izniman i iskusan kvintet. Ukratko, reference na osamdesete godine prošlog stoljeća u srazu sa suvremenošću nikad nisu zvučale bolje nego u slučaju ovakvog superiorno nadahnutog analogno-digitalnog “plesnog” ABOP stvaralaštva.

2. Porto Morto “Portafon” (LP, JeboTon)

3. Krešo Bengalka “Sve najbolje” (LP, Menart)

4. Urban&4 i Zagrebačka filharmonija “Live at Lisinski” (LP, Croatia Records)

5. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

6. J. R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

7. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

8. Psihomodo Pop “Digitalno nebo” (LP, Dallas Records)

9. Killed A Fox “Crown Shyness” (LP, Dostava zvuka)

10. Seine “22” (LP, Moonlee Records/Vox Project)

Karlo Rafaneli (Arteist, Music Box, Novosti)

1. (The) Lesser Men „References, Reflections: Revelations“ (LP, Geenger Records)

Odlične pjesme i zaokružen, zreo zvuk pokazuju veliki napredak od solidnog prvijenca “Bedrooms”. (The) Lesser Men ovdje demonstriraju umijeće danas pomalo zapostavljenog aranžmanski hrabrog indie rocka s početka nultih kakav su njegovali karlovački Galax 54 ili The Notwist.

2. ABOP „Delta“ (LP, PDV Records)

3. Šumovi protiv valova „Šumovi protiv valova“ (PDV Records)

4. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (Dancing Bear)

5. ESC Life „Born To Be Mild“ (PDV Records)

6. Porto Morto „Portofon“ ( Jeboton)

7. J.R August „Dangerous Waters“ (Croatia Records)

8. Seine „22“ (Moonlee Records)

9. Damir Avdić „Radikalno šik“ (Kapital Rekord)

10. Toni Starešinić „Nesreća“ (Menart/HRT)

Helena Kezerić (Ziher.hr)

1. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

Ovaj instrumentalni album se u startu istaknuo AAA pristupom snimanja. Svaka pjesma ima svoju temu, a kao atmosferična cjelina slika horizont pred oluju kojem se svako toliko rado vraćam.

2. Killed a Fox “Crown Shyness” (LP, Dostava zvuka)

3. Nemanja “Tarot funk” (LP, vlastito online izdanje)

4. Pocket Palma “Pocket Palma” (LP, Aquarius Records)

5. From Another MotherATATOA (Kapitan Platte)

6. The Sepia Sisters “Welcome to Palm City” (EP, vlastito online izdanje)

7. DaMental “Pos’o” (LP, Dostava zvuka)

8. Talog “Drevna crna magija” EP (vlastito online izdanje)

9. Stephany Stefan “Iridescent” (LP, vlastito online izdanje)

10. Porto Morto “Portafon” (LP, JeboTon)

Ana Hotko (nezavisna glazbena novinarka / Mala truba)

1.Urban&4 i Zagrebačka filharmonija “Live at Lisinski” (LP, Croatia Records)

Urban&4 su se udružili sa Zagrebačkom filharmonijom i Antom Gelom koji je osmislio prekrasne aranžmane i dali nam čaroban album kojim su još jednom pokazali koliko su veliki umjetnici i važni sudionici naše glazbene scene.

2. Alive „Young“ (EP, vlastito online izdanje)

3. Tight Grips „Move Along“ (EP, vlastito online izdanje)

4. Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

5. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

6. J.R August „Dangerous Waters“ (Croatia Records)

7. Stephany Stefan “Iridescent” (LP, vlastito online izdanje)

8. The Sepia Sisters “Welcome to Palm City” (EP, vlastito online izdanje)

9. Killed A Fox „Crown Shyness“ (LP, Dostava zvuka)

10. Stone Leaders „Stone Leaders“ )LP, Vanity Music Group)

Robert Urlić (HRT)

1. J.R.August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

2. Psihomodo Pop „Digitalno nebo“ (LP, Dallas Records)

3. Pocket Palma „Pocket Palma (LP, Aquarius Records)

4. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear)

5. The Siids „Brutalist“ (LP, Dallas Records)

6. Sacher „Biser, ambra, jantar“ (LP, Dallas Records)

7. Urban&4 i Zagrebačka filharmonija “Live at Lisinski” (LP, Croatia Records)

8. U pol’ 9 kod Sabe „Sve je ovo igra“ (LP, Aquarius Records)

9. Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

10. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing Bear)

Samir Mila (Večernji list)

1.Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

Multitalentirana glazbenica Sanja Šiljković alias Sun U debitantskim albumom “Discover” je visoko podignula letvicu produkcije na hrvatskoj glazbenoj sceni. Osim što piše vrhunsku elektronsku glazbu, Sun U bavi se i video i audio produkcijom pa je kreirala i animacije koje su se vrtjele na velikom videozidu tijekom koncertne promocije u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo. Ovo je glazbenica koja bi vrlo lako mogla vladati i europskim top-listama.

2. Tihomir Pop Asanović „Povratak prvoj ljubavi“ (LP, Croatia Records)

3. J.R.August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

4. Porto Morto “Portafon” (LP, JeboTon)

5. Vanna „Izmiješane boje“ (LP, Croatia Records)

6. Aljoša Šerić „Što ćemo raditi do kraja života“ (LP, Dallas Records)

7. Elemental XOXO(LP, Menart)

8. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing Bear)

9. Lu Jakelić „Sve o čemu sam šutjela“

10. U pol’ 9 kod Sabe „Sve je ovo igra“ (LP, Aquarius Records)

Ilko Čulić (Express / Europavox.com / Radio 808)

1. Porto Morto „Portofon“ (LP, JeboTon)

2. Pocket Palma „Pocket Palma“ (LP, Aquarius)

3. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear)

4. Grše „Tilurium“ (LP, Blockstar Digital)

5. Kandžija „Plafon“ (LP, Zlatne žbice)

6. U pol 9 kod Sabe „Sve je ovo igra“ (LP, Aquarius Records)

7. Les „Bronca“ (LP, Menart)

8. Sacher „Biser, Ambra, Jantar“ (LP, Dallas Records)

9. Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

10. Nemanja „Tarot Funk“ (LP, vlastito online izdanje)

Goran Komerički (HRT, airplayradiochart.com)

 1. J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

J.R. August će za sebe reći kako je čovjek od imaginacije i dodati kako je u album prvijenac unio kompletnog sebe. I te dvije tvrdnje najbolje će sugerirati s koliko inventivnim djelom ovdje imamo posla. S albumom „Dangerous Waters“ dobili smo osjećaj putovanja daljinama, atmosferu prirodne mistike, naznaku poetskog prizivanja Edgara Allana Poea, izričaj gospela i bogatstvo detalja instrumentalnog. S njime lutamo ljepotama umjetničkog na jedan od najboljih načina koje nam popularna glazba danas može ponuditi. 

2. Tihomir Pop Asanović „Povratak prvoj ljubavi“ (LP, Croatia Records)

 3. White on White „Out of Nowhere“ (LP, Dallas Records)

 4. Anita Andreis „Chapter Three: Continuum“ (LP, Clever Trick)

 5. Mia Dimšić „Sretan put“ (LP, Croatia Records)

 6. Sun U „Discover“ (LP, Aquarius Records)

 7. The Siids „Brutalist“ (LP, Dallas Records)

 8. Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki „Mura Mura“ (LP, Menart)

 9. Kandžija „Plafon“ LP, Zlatne žbice)

10.Sacher „Biser, ambra, jantar“ (LP, Dallas Records)

Luka Nenad Juranić (Muzika je Zvonko radost)

1. Porto Morto „Portofon“ (LP, JeboTon)

2. Pavle Miljenović „Upper Structures““ (LP, Croatia Records)

3. Pocket Palma „Pocket Palma“ (LP, Aquarius)

4. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (PDV Records)

5. Fog Frog Dog “sdgvuigujheriptbnjieoang” (vlastito online izdanje)

6. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear)

7. Nemanja „Tarot Funk“ (LP, vlastito online izdanje)

8. Pseća plaža „Povratak u lagunu br. 07“ (LP, Više-manje zauvijek)

9. Ichabod „Volume 1: Psychedelic Chansons“ (LP, vlastito online izdanje)

10. Fire In Cairo „Fire In Cairo“ (LP, 750680 Records DK)

Zoran Stajčić (ravnododna.com)

1. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (PDV Records)

2. Nemanja „Tarot Funk“ (LP, vlastito online izdanje)

3. Klinika Denisa Kataneca „Rode“ (EP, vlastito online izdanje)

4. (The) Lesser Men „References, Reflections: Revelations“ (LP, Geenger Records)

5. MAR „Calling Out“ (LP, vlastito online izdanje)

6. Porto Morto „Portofon“ (LP, JeboTon)

7. Chui „Iz kapetanovog dnevnika“ (LP, Dancing Bear)

8. Seine „22“ (Moonlee Records)

9. Ichabod „Volume 1: Psychedelic Chansons“ (LP, vlastito online izdanje)

10.J.R. August „Dangerous Waters“ (LP, Croatia Records)

Bojan Mušćet (Cantus)

1. The Siids “Brutalist” (LP, Dallas Records)

The Siids su jedno od najugodnijih iznenađenja u posljednjem desetljeću: premda je „Brutalist“ njihov nastupni album, taj dvoboj dvojice multiinstrumentalista na razmeđi electra i rocka školski je primjer win-win situacije. Iznimno zrelo, sjajno producirano i kao na pladnju spremno za međunarodni iskorak. Album obiluje vrsnim melodijskim linijama, hipnotičkim ritmovima i uvjerljivim tekstovima na engleskom jeziku, pa je očito da The Siids suvereno ulaze u onu kategoriju izvođača koji svojom kreacijom, poletnošću i energijom povisuju glazbene registre.

2.Tamara Obrovac Transadriatic Quartet “TransAdriaticum” (LP, Alessa Records)

3. ABOP “Delta” (LP, PDV Records)

4. Sacher “Biser, ambra, jantar” (LP, Dallas Records)

5. MrLee & IvaneSky “Sailor” (LP, Dallas Records)

6. Kojoti “Sve je pod kontrolom?” (LP, Dancing Bear)

7. J.R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

8. Turisti “Revolucion” (LP, Dallas Records)

9. White on White “Out of Nowhere” (LP, Dallas Records)

10. FNC Diverzant “Stanica Dugave” (LP, Dirty Old Records)

Željko Ljubobratović (Trusty.hr)

1. ABOP “Delta” (LP, PDV Records)

U godini kada su na prvom mjestu zaslužili biti i potvrđeno izvrsni Chui, i sjajni Nemanja kao najugodnije otkriće 2019. godine, za milimetar su ipak pobijedili ABOP koji su napokon objavili pravi album prvijenac s pet izvrsnih i moćnih pjesama koje u studijskom izdanju jednako uzbudljivo zvuče kao na njihovim hipnotičkim sjajnim koncertima.

2. Nemanja “Tarot Funk” (LP, samizdat)

3. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

4. Sun U “Discover” (LP, Aquarius Records)

5. J. R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

6. Porto Morto “Portofon” (LP, JeboTon)

7. Seine “22” (LP, Moonle records)

8. From Another MotherATATOA(LP, Kapitän Platte)

9. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

10. ESC Life “Born to be Mild” (LP, PDV Records)

Sven Popović (Hifimedia.hr)

1. Klinika Denisa Kataneca „Rode“ (EP, vlastito online izdanje)

Kataneca nekim ljudima nije jednostavno slušati. Iskrenost s kojom nastupa, s očajem i bolom nekima je neugodna. Denis Katanec i njegovi projekti su iz godine u godinu sve bolji, a publika (kao da to išta zapravo znači, ali neka) sve mnogobrojnija. „Rode“ su njegov najprijemčiviji, ali zato ništa manje mračan album.

2. Seine “22” (LP, Moonle records)

3. Porto Morto “Portofon” (LP, JeboTon)

4.Thee Melomen „Disappear“ (LP, Martin’s Garage Records)

5. Hana ne zna da se šali “Hana ne zna da se šali” (EP, vlastito online izdanje)

6. Neon Wife „My, Oh My“ (EP, Mudri Brk)

7. Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

8. Pastele „The Shape of Lounge to Come“ (LP, vlastito online izdanje)

9. ESC Life “Born to be Mild” (LP, PDV Records)

10.Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

Ivan Vlašić (Radio Student)

1.Šumovi protiv valova “Šumovi protiv valova” (LP, PDV Records)

Šumovi protiv valova svoj su dugo očekivani prvijenac snimili uživo i beskompromisno u analognoj tehnologiji, puno pažnje obraćajući na detalje zvučne slike te na njega pokušali prenijeti onakav zvuk kakav stvaraju na live nastupima. Svoj kraut rock izvode odlično, maštovito i hipnotički. Izdanje koje se potpuno razlikuje od svega objavljenog ove godine vjerojatno neće biti hit album, niti po volji svakoga, no i Radio Student je radio koji nije za svakoga, a Šumovi su moj izbor za broj jedan.

2. Porto Morto “Portofon” (LP, JeboTon)

3. (The) Lesser men “References, Reflections: Revelations” (LP, Geenger Records)

4. Nemanja “Tarot Funk” (LP, vlastito online izdanje)

5. Seine “22” (LP, Moonlee Records)

6. Neon Wife “My, Oh My” (EP, Mudri brk)

7. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

8. ESC Life “Born to be mild” (LP, PDV Records)

9. Truth ≠ Tribe “Distances” (LP, vlastito online izdanje)

10.Klinika Denisa Kataneca “Rode” (EP, vlastito online izdanje)

Aleksandar Dragaš (Jutarnji list)

1. J. R. August “Dangerous Waters” (LP, Croatia Records)

2. Chui “Iz kapetanovog dnevnika” (LP, Dancing Bear)

3. Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki „Mura, Mura“ (LP, Menart)

4. Urban&4 i Zagrebačka filharmonija “Live at Lisinski” (LP, Croatia Records)

5. Josipa Lisac „From Croatia Records Studio: Tu u mojoj duši stanuješ“ (LP, Croatia Records)

6. Cubies „Da il’ ne“ (LP, vlastito online izdanje)

7. Psihomodo Pop „Digitalno nebo“ (LP, Dallas Records)

8. Tamara Obrovac Transadriatic Quartet “TransAdriaticum” (LP, Alessa Records)

9. Toni Starešinić „Nesreća“ (Menart/HRT)

10. Kojoti „Sve je pod kontrolom?“ (LP, Dancing Bear)

Komentiraj