Nacionalni je dan salame! Počastite se jednom od brojnih varijacija ove mesne poslastice

Autor:

UNSPLASH

Skoro svaki dan ljudi širom svijeta imaju neki neobični praznik, a 7. rujan izabran je za nacionalni dan salame. Prvi Dan salame održan je 2006. godine u američkoj državi Virginiji, te od tada sve veći broj ljudi proslavlja dan ove mesne namirnice. Sam naziv nastao je iz talijanske riječi salame, gdje su spojene riječi “sale” (sol) i nastavka “ame”, čime je nastala talijanska zbirna imenica salame, odnosno kasnije, salama.

Upotreba ovako pripremljenog mesa nastala je u sjevernoj Europi i na Mediteranu. Glavni proizvođači salame danas su Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija i Španjolska, gdje se godišnje proizvede i do nekoliko milijuna kilograma salame.

Salama je sirova kobasica od svinjetine i, uglavnom, govedine. Dodatne su varijante pureća salama i divlja salama. Ovisno o sorti kobasice i receptu, okus salame seže od blagog do pikantnog. Sirove kobasice imaju dugačak vijek trajanja; uz salamu, u njih se ubraja i pikantno mljeveno meso ili pak čajna kobasica. Iako danas postoji mnogo varijacija, prava salama zapravo je vrsta kobasice, a najčešće se pravi od sušenog svinjskog ili goveđeg mesa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.