NACIONAL DONOSI DETALJE Ovo je proračun HBK. Crkva dobiva za svećeničke plaće, a oni kažu da to ne primaju

Autor:

Sanjin Strukic, Igor Soban/PIXSELL

Nacional objavljuje proračun HBK koji detaljno otkriva kako se financira ova institucija i na što se točno troši novac hrvatskih poreznih obveznika koji država na temelju Vatikanskih ugovora svake godine uplaćuje Katoličkoj crkvi

Nacional je dobio na uvid jedan od najvažnijih dokumenata Katoličke crkve u Hrvatskoj koji u detalje otkriva kako se financira ova institucija i na što se točno troši novac hrvatskih poreznih obveznika koji država na temelju Vatikanskih ugovora svake godine uplaćuje ovoj instituciji. Ovo je prvi put da su detalji jednog proračunskog plana HBK izašli u javnost jer je do sada Katolička crkva u Hrvatskoj vješto skrivala bilo kakve detalje koji otkrivaju način njenog financiranja kao i raspodjelu sredstava koje država svake godine uplati Katoličkoj crkvi. Nacional je dokument dobio od izvora iz same Katoličke crkve koji je duboko nezadovoljan načinom na koji Crkva raspolaže novcem koji joj uplaćuje država te je zato odlučio dostaviti dokument ‘’Prijedlog proračunskog plana tajništva Hrvatske biskupske konferencije za 2024. godinu’’, u kojem je najzanimljivija stavka koja otkriva da hrvatska država iz proračuna izdvaja više od 51 milijuna eura za plaće svećenika Katoličke crkve.

Taj novac trebao bi biti namijenjeni svećenicima u hrvatskim župama, ali izvor koji je Nacionalu dostavio spomenuti dokument tvrdi da oni taj novac ne primaju, nego da novac ostaje na računima nadbiskupija i biskupija, dok se svećenici moraju sami snalaziti te se financiraju iz milodara, krizmi, krštenja i drugih donacija župljana….

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.