Na tržištu kriptovaluta ‘potop’. Binance se povukao iz preuzimanja FTX-a, konkurentske mjenjačnice kriptovaluta

Autor:

09.05.2022., Zagreb - Iluistracija kriptovaluta. Monero.
  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

U iznenadnom preokretu, mjenjačnica kriptovaluta Binance povukla se iz ugovora o preuzimanju svog posrnulog rivala FTX-a, rekavši da su problemi tvrtke “izvan naše kontrole ili mogućnosti pomoći”.

Binance, najveća svjetska kripto mjenjačnica, rekla je da je pregledala financije FTX-a kao dio postupka due diligencea, te je citirala izvješća o “lošem rukovanju sredstvima klijenata i navodnim istragama američkih agencija” u objavi da je dogovor prekinut.

Preokret je to i najnoviji obrat u dramatičnoj sagi koja uključuje najmoćnije igrače u kripto svijetu.

To također označava zadivljujući pad za Sama Bankman-Frieda, 30-godišnju rock zvijezdu industrije koja je osnovala FTX 2019. Bankman-Fried, poznat insajderima kao SBF, redovito se uspoređivao s ikonama ulaganja poput Warrena Buffetta i J.P. Morgan dok je ranije ove godine osmislio niz mjera spašavanja kripto tvrtki u problemima. Pojavio se u oglasima zajedno sa slavnim osobama poput Gisele Bündchen, u sklopu kampanje za uvođenje kripto valuta u mainstream.

Bankman-Fried, započeo je ovaj tjedan čvrsto u carstvu milijardera, s procijenjenim bogatstvom na više od 15 milijardi dolara, prema Bloombergovom indeksu milijardera. Nakon kolapsa njegove kripto mjenjačnice, FTX, za nekoliko dana mogao bi se naći izvan kluba. Njegova najvrednija imovina bili su njegovi udjeli u FTX-u, kripto burzi koju je osnovao, i Alamedi, kripto trgovačkoj kući. Bloombergov indeks pretpostavlja da će SBF i svi drugi ulagači u biti izbrisani, te da će FTX i Alameda odjednom postati bezvrijedni.

To bi ostavilo neto vrijednost SBF-a na oko milijardu dolara – kolaps od 94% i najveći jednodnevni gubitak osobe koju prati indeks.

Prema Wall Street Journalu, Bankman-Fried je u srijedu rekao ulagačima da mu je potrebno hitno financiranje kako bi pokrio manjak do 8 milijardi dolara zbog zahtjeva za povlačenjem primljenih posljednjih dana.

Gotovo sva digitalna imovina potonula je u srijedu zbog previranja na FTX-u.

Bitcoin je pao ispod 16.000 dolara, najniže razine u dvije godine, nakon što je Binance potvrdio da neće kupovati FTX. Kriptovaluta je pala više od 75% u odnosu na svoju najveću vrijednost svih vremena blizu 69 000 USD prije godinu dana. Ether, drugi najpopularniji token, pao je oko 13% na 1.137 USD – također niži za 75% od svoje rekordne vrijednosti.

Predstavnici Binancea i FTX-a nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar u srijedu.

Čak i za imovinu poznatu po svojoj volatilnosti, ovo je bio brutalan tjedan.

Saga o FTX-u eskalirala je tijekom vikenda, kada je izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, rekao da će njegova tvrtka likvidirati svoje udjele u FTX-u dok su se vrtjela nagađanja o financijskom zdravlju tvrtke. U biti, to je iznudilo kapitalni poziv od 580 milijuna dolara za koji Bankman-Fried nije imao dovoljno likvidnosti.

Unatoč nesuglasicama između Bankman-Frieda i Zhaoa, činilo se da su se suparnici udružili u dogovoru koji je zaprepastio kripto svijet u utorak, kada je Binance rekao da će preuzeti FTX do due diligencea.

Ipak, ulagači su bili zabrinuti oko sklapanja posla i odmah su rasprodali digitalnu imovinu svih vrsta.

Prema Bloombergu, krah FTX-a već je pod istragom Komisije za vrijednosne papire i burzu i Komisije za trgovinu robnim ročnicama. Izdanje je izvijestilo da regulatori istražuju je li FTX ispravno postupao sa sredstvima klijenata, pozivajući se na ljude upoznate sa istragom.

Glasnogovornik SEC-a rekao je da komisija ne komentira postojanje ili nepostojanje moguće istrage.

CFTC je odbio komentirati.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.