Na Tjednu mode u Parizu Kanye West nosio majicu s natpisom ‘White Lives Matter’

Autor:

Screenshot YouTube

Kontroverzni reper i poduzetnik Kanye West poznat i kao Ye, sloganom na svojoj majici ‘White Lives Matter’  koju je nosio na Tjednu mode u Parizu izazvao je brojne reakcije. Nakon što je tijekom vikenda u sklopu Tjedna mode u Parizu debitirao na modnoj pisti na modnoj reviji Balenciage, Kanye West je u ponedjeljak predstavio svoju najnoviju liniju Yeezy na svom događaju Yzy Season 9.

Tijekom prezentacije koja se prenosila uživo, West je nosio majicu dugih rukava s natpisom ‘White Lives Matter’ na leđima. Kako je u izvještaju istaknuo Rolling Stone, prisvojio je slogan pokreta ‘Black Lives Matter’ koji se koristio za prosvjed protiv rasne nepravde, diskriminacije i policijske brutalnosti, da bi naknadno slogan ‘White Lives Matter’ usvojile organizacije bjelačkih supremacista posljednjih godina, a organizacija Anti-Defamation League ju je kategorizirala kao govor mržnje. Tijekom samog događaja, West je fotografiran kako stoji pored konzervativne crne komentatorice Candace Owens, koja je glasno kritizirala pokret Black Lives Matter i koja je također nosila majicu s natpisom ‘White Lives Matter’ na leđima.

West je prije toga u nedjelju 2. listopada prošetao za Balenciagu na reviji Paris Fashion Walk te luksuzne modne kuće, napravivši iznenađujuće pojavljivanje šepureći se modnom pistom u kombinaciji crnog sakoa i hlača. Prošlog mjeseca, West je prijavio niz novih zaštitnih znakova kako bi proširio svoju marku odjeće Donda Sports, formalno prekinuo veze s Gapom i dogovorio posao s Adidasom, otkrivajući svoje planove da krene samostalno u sferi mode.

Nakon što su se pojavile fotografije s događaja, Jaden Smith, reper i sin Willa Smitha odmah se oglasio na Twitteru, te napisao da je morao napustiti modnu reviju jer se nije poistovjetio s Westovom porukom, te naglasio ‘Black Lives Matter’ i ‘True Leaders Lead’. I američki reper Boosie oglasio se tim povodom na Twitteru i napisao velikim slovima: „Nakon svega što smo prošli postavljaš ovakvo bezobrazno sranje na sebe. Briga te za to kako su crnci umirali i patili od ruke bijelog čovjeka“.

No Kanye West ima dugu povijest davanja kontroverznih izjava kada su u pitanju politika i rasa posljednjih godina, osobito 2018. Te je godine izrazio svoju potporu Donaldu Trumpu javno noseći crvenu kapu kampanje ‘Make America Great Again’ u nekoliko navrata i podržao Candace Owens na Twitteru. West je također izazvao reakciju u travnju 2018. kada je ustvrdio: “Kada čujete o ropstvu koje traje 400 godina… 400 godina? To zvuči kao izbor, zar ne.” Nekoliko mjeseci kasnije, u kolovozu te godine, West se ispričao i za svoje komentare o ropstvu i za svoju kapu s natpisom ‘Make America Great Again’.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.