Na početku godine prodaja iPhonea potonula u Kini

Autor:

Ilustracija Pixabay

Appleova prodaja iPhonea u Kini potonula je za 30 posto u prvom tjednu nove godine, deset puta više nego u cijeloj 2023., pokazuju podaci tvrtke Jefferies, nagovješćujući zaoštrenu konkurenciju na tržištu azijskog diva.

Pad prodaje američke tehnološke tvrtke bio je glavni pokretač ukupnog dvoznamenkastog pada isporuka pametnih telefona u Kini u prvom tjednu nove godine, navodi se u bilješci brokerske tvrtke.

Brendovi s operativnim sustavom Android i Huawei nisu zabilježili značajnije promjene u odnosu na isto razdoblje prošle godine, utvrdio je Jeffries.

Appleova prodaja potonula je unatoč agresivnom sniženju cijena više modela iPhonea na velikim kineskim platformama za e-trgovinu, uključujući Pinduoduo na kojem su se u prvom tjednu nove godine iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max nudili po cijeni sniženoj za 16 posto.

Pad od 30 posto predstavlja znatno ubrzanje u odnosu na cijelu 2023. kada je Appleova prodaja na trećem najvećem tržištu tvrtke smanjena za tri posto, kažu u Jefferiesu, dodajući da su postotak izračunali na temelju vlastitih podataka.

Pad od tri posto u 2023. odgovara smanjenju tržišnog udjela Applea za 0,4 posto.

Analitičari Jefferiesa Appleov pad prodaje uvelike pripisuje konkurentskim pritiscima kineskih rivala, posebno Huaweija, koji je u kolovozu prošle godine lansirao novu seriju telefona Mate 60 sa čipom vlastite proizvodnje, nagađaju analitičari.

Apple i Huawei nisu odmah odgovorili na Reuters upit da komentiraju procjene.

Smatra se da linija Mate 60 označava Huaweijev povratak na tržište vrhunskih mobitela nakon višegodišnjih problema s američkim sankcijama.

U četvrtom kvartalu 2023. Huaweijev udio u kineskom tržištu mobitela porastao je oko šest posto, navodi se u bilješci.

Prema analitičarima Jefferiesa, Apple će se vjerojatno suočiti s većim konkurentskim pritiskom kineskih rivala u 2024. Appleove isporuke smanjivat će se ove godine i dalje po dvoznamenkastim stopama, predviđaju, dok za Huawei očekuju da će povećavati tržišni udio.

Procjenjuju da će Huawei isporučiti približno 64 milijuna pametnih telefona diljem svijeta u 2024. godini, znatno više od procijenjenih nešto manje od 35 milijuna u 2023.

OZNAKE: Apple, iPhone, Kina

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.