Na međunarodnoj konferenciji u Panami obećano gotovo 20 milijarda dolara za zaštitu oceana

Autor:

epa10497170 View of the Fiscal Pier of Panama City, Panama, 01 March 2023. Researchers, activists, officials and the private sector converge this 02 and 03 March in Panama in the eighth session of the Our Ocean conference, with the expectation of achieving more resources and consensus to promote the protection of the oceans. It is intended to agree on actions aimed at protecting the oceans from marine pollution, the climate crisis and acidification, among other threats, and thus guarantee responsible management of marine resources.  EPA/Carlos Lemos

EPA/Carlos Lemos

Sudionici Međunarodne konferencije o zaštiti oceana koja se održava u gradu Panami, a u njoj sudjeluju i predstavnici Sjedinjenih Država i Europske unije, obećali su gotovo 20 milijarda dolara za tu svrhu.

Voditelji konferencije su na kraju dvodnevnog sastanka u subotu navečer izvijestili da je 341 sudionik obećao da će donirati ukupno 19,9 milijarda dolara za zaštitu oceana.

Samo američka vlada obećala je gotovo 6 milijarda dolara koji su namijenjeni za provedbu 77 projekata. Posebni izaslanik za klimatska pitanja John Kerry najavio je, među ostalim, ulaganja u zaštićena morska područja, u održivo ribarstvo i u obnovljive izvore energije.

Istodobno je i EU najavio povećana izdvajanja sredstava za svjetske oceane u 2023. godini na 816,5 milijuna eura.

Zemlja domaćin konferencije, Panama najavila je da će gotovo udvostručiti obujam svojih zaštićenih pomorskih područja.

Rečeno je da će u budućnosti više od 54 posto isključivo gospodarskog pojasa zemlje biti zaštićeno. Ova se zona proteže na području od 200 nautičkih milja od obalnog pojasa prema oceanu.

Na međunarodnoj konferenciji ‘Naš ocean’ predstavnici vlada, privatnog sektora, raznih organizacija i predstavnici civilnog društva iz 70 zemalja svijeta raspravljali su o zaštiti svjetskih oceana.

Konferencija je prvi put održana 2014. na inicijativu američke vlade. Sljedeća će se održati iduće godine u Grčkoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.