Na dražbu ide salveta koja je ‘promijenila Messijev život i budućnost Barcelone’

Autor:

epa11113055 Lionel Messi (L) of Inter Miami in action against Ruben Neves of Al Hilal during the Riyadh Season Cup 2024 match between Al Hilal and Inter Miami in Riyadh, Saudi Arabia, 29 January 2024.  EPA/STR

EPA/STR

Salveta na kojoj je neformalno napisan prvi ugovor Lionela Messija s Barcelonom ide na aukciju! Bonhams, međunarodna aukcijska kuća u privatnom vlasništvu sa sjedištem u Londonu, vodit će dražbu između 18. i 27. ožujka, s početnom cijenom od 300.000 funti, u ime Messijevog agenta Horacia Gaggiolija..

Dogovor je postignut 14. prosinca 2000., a direktor Barcelone Carles Rexach očajnički je želio da Messi, koji je tada imao 13 godina, dođe u Barcelonu. Messi je impresionirao tijekom dvotjedne probe s Barcelonom u rujnu 2000., ali klub je u početku oklijevao potpisati tako mladog, neeuropskog igrača.

Rexach je postao zabrinut da će katalonski klub propustiti Messija, koji se vratio u svoj rodni grad Rosario u Argentini. Gaggioli je za Athletic prošle godine rekao da je obavijestio Rexacha u prosincu 2000. da će, ako se ne obvežu na potpisivanje Messija, tinejdžer biti ponuđen drugim klubovima, uključujući Real Madrid.

Rexach je pozvao Gaggiolija na večeru u Barcelonu kako bi donio konačnu odluku oko Messija, ali postojao je jedan problem: Rexach nije imao vremena sastaviti ili isprintati ugovor, već su mu bili potrebni relevantni potpisi na dokumentu koji će kasnije postati pravno obvezujući. Njegovo rješenje bilo je uzeti ubrus i napisati ugovorne riječi koje bi zatim potpisale relevantne strane, da bi označile pravnu obvezu.

Na salveti je pisalo: “U Barceloni, 14. prosinca 2000., i u prisutnosti gospodina (agenta, Josepa Marije) Minguelle i Horacia (Gaggiolija), Carles Rexach, tehnički tajnik FCB-a, obvezuje se pod svojom odgovornošću, unatoč mišljenja drugih koji su protiv potpisa Lionela Messija, sve dok se dogovorene naknade održavaju.”

Rexach je potpisao salvetu zajedno s nogometnim agentima, Minguellom — koji je u prošlosti radio na više poslova s Barcom i Gaggiolijem.

“Ovo je jedan od najuzbudljivijih predmeta s kojima sam ikad baratao”, rekao je Ian Ehling, voditelj odjela knjiga i rukopisa u Bonhams New Yorku. “Da, to je papirnata salveta, ali to je poznata salveta s početka karijere Lionela Messija. Promijenila je život Messija, budućnost FC Barcelone, i bila je ključna za neke od najslavnijih nogometnih trenutaka“, rekao je.

Komentirajući događaj godinama kasnije, Gaggioli ga je nazvao “čudesnim trenutkom”. “Ta nas je salveta pomaknula s mrtve točke”, dodao je.

“Moji odvjetnici su to pogledali. Salveta je imala sve: moje ime, njegovo ime, datum. Ovjerena je kod javnog bilježnika. Bila je pravni dokument. Bit će dio mene do kraja života. Salveta će uvijek biti uz mene. Živim u Andori i ubrus sam držao u sefu u banci”, ispričao je.

U srijedu je Minguella rekao za Catalunya Radio da je salveta godinama bila u njegovom uredu i da je Barceloni ponudio priliku da je izloži u klupskom muzeju. Tvrdi da nije dobio odgovor iz Barcelone te da će sada zatražiti od odvjetnika da otkriju tko je legalni vlasnik salvete i kako netko može dokazati da je legalno posjeduje kako bi je stavio na prodaju. Minguella je inzistirao da ne želi profitirati od salvete, već da bi je radije vidio u Barceloninom muzeju ili da bi novac, ako se proda, otišao u zakladu kluba.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.