Na Decanter World Wine Award ocjenjivanju vina, 10 australskih proglašeno najboljima. Hrvatska “dobro lovište”

Na najvećem i najuglednijem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Award 10 australskih vina proglašeno je najboljim na izložbi.

Bila je to pobjeda za Novi svijet jer je 10 australskih vina proglašeno najboljim na izložbi, više od bilo koje druge zemlje. Zastupljeni su poznati brendovi Penfolds i Jacob’s Creek, dok je regija Margaret River u Zapadnoj Australiji imala dva pobjednička crvena i jedan bijeli. Južnoaustralski McLaren Vale imao je dva vrhunska crvena.

Kada zlatna svjetlost večernjeg sunca dugo pada preko ravnih zelenih redova vinograda i pleše na vašoj čaši dok ispijate vino na terasi, lako je prihvatiti važnost terroira.

To je poseban karakter koji vino dobiva zbog svojih okolišnih uvjeta, posebice tla i klime. Od portugalske regije Douro do doline Napa u Kaliforniji, postoje mnoga odredišta diljem svijeta koja su poznata po svojim zadivljujućim krajolicima, umjerenoj klimi i ukusnim vinima.

Tradicionalne zemlje proizvodnje vina Francuska i Španjolska imale su po osam Best in Show medalja. Vrhunski šampanjac bio je Blanc De Blancs Brut Grand Cru, dok je vrhunski Bordeaux došao iz Château Fayat i Château De Rochemorin. Ako ste zainteresirani za sherry, Harveys 30 Years Amontillado i Lustau’s 30 Years Old Oloroso su oni koje trebate odabrati.

Italija je imala sedam najboljih na izložbi i to sve crvena vina iz Toskane i Pijemonta, dok je Portugal (tri najbolje ocijenjena na izložbama) briljirao u Portu i Madeiri.

Argentinski malbec i njemački rizlinzi nagrađeni su po dva Best in Showa, a po dva Best in Showa za Grčku i Južnu Afriku.

Austrijski muškat, čileanski crveni, srpski grašac, engleski pjenušac i crni pinot iz Oregona i Novog Zelanda postali su glavni pobjednici za 2023. godinu.

8,250 vina iz 57 zemalja

Otprilike 74.000 boca vina otpremljeno je iz oko 60 zemalja na londonski povijesni Royal Docks za ovogodišnje ocjenjivanje. Gotovo 240 stručnjaka iz cijelog svijeta okupilo se u travnju kako bi kušali 80 do 90 vina dnevno, hraneći se za to vrijeme zobenim kolačima i vodom između kušanja.

Sarah-Jane Evans, supredsjedateljica dodjele nagrada od 2019., rekla je za CNN da su svi suci regionalni stručnjaci čija je nepca oblikovala niz svjetskih kuhinja. Kada kušate, “ono što stvarno želite učiniti je reći ljudima, miriše li lijepo? Je li cvjetnog mirisa ili bilo što drugo,” objašnjava ona. Koža ili duhan popularni su opisi zapadnoeuropskih kušača. Sve veća raznolikost sudaca prednost je ovih velikih nagrada, jer dolaze iz različitih podneblja koja njeguju drugačije okuse. “Imali smo našeg prvog vinskog stručnjaka iz Južne Koreje  koji je govorio o umaku od crnog graha kao noti okusa, što nije nešto što bih očekivala da ću koristiti prilikom ocjenjivanja. I postigla je određeni uspjeh, izdajući knjige s degustacijama s drugačijim rječnikom.”

Što se tiče vina u nastajanju, ona kaže da je “dobro lovište “Hrvatska, Slovenija koja proizvodi divna vina, stvarno jako dobra i Slovačka.”

Hrvatska je osvojila ukupno 360 medalja, što je 44 više nego prošle godine, ali ovaj put bez ijedne platinaste. Podsjetimo, prošle su godine domaća vina Benvenuti San Salvatore 2017., Šoškić Haiku 2019. i Kozlović Santa Lucia Malvazija 2017. osvojila platinaste medalje.

Zanimljivo je napomenuti da je Graševina 2021., Kaznionice u Lepoglavi osvojila brončanu medalju s osvojenih 88 bodova.

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner