Na današnji dan je rođen Sir Arthur Charles Clarke

Arthur Charles Clark je istaknuti pisac  znanstvene fantastike. Napisao je približno 100 knjiga. Rođen je 16. prosinca 1917. godine u Engleskoj. Umro je 19. ožujka 2008. na Sri Lanki. Mnoge njegove znanstvene ideje su povezivane s kasnijim tehnološkim dostignućima. Njegova mašta i shvaćanja su utjecali na modernu znanost preko njegovih radova kao što je „2001: Odiseja u svemiru“.

Arthur Clark je bio najstariji od četvero djece u farmerskoj obitelji. U ranim godinama su ga počele zanimati znanost i astronomija, dok je gledao zvijezde kroz kućni teleskop domaće izrade i punio glavu naučno-fantastičnim pričama iz časopisa kao što je „Astounding Stories“. Nakon što mu je iznenada preminuo otac, novonastale financijske poteškoće su spriječile Arthura da se upiše na fakultet, uprkos njegovom bistrom i radoznalom umu.

Nakon što je završio srednju školu, Clark je 1936. godine napustio dom u potrazi za poslom. Kada je stigao u London, prihvatio je posao u vladioj birokraciji.  Međutim, nije ga napustila njegova fasciniranost zvijezdama, pa je ubrzo postao član Britanskog međuplanetarnog društva, koje je zagovaralo svemirska putovanja mnogo prije nego što se smatralo mogućim. Clark je pisao članke za novine tog društva i počeo svoje prve pohode na polju znanstvene fantastike.

Komentiraj