Na današnji dan 1503. rođen je Nostradamus

Najpoznatiji svjetski prorok Nostradamus, pravog imena Michel de Nostredame, rodio se 14. prosinca 1503. godine u gradiću Saint Remy de Provence u francuskoj prokrajini Provansi. Roditelji neplemenitog porijekla, otac Jaume i majka Reyniere de Saint Remy, prešli su s židovstva na katoličanstvo kada je Nostradamus imao devet godina.

Proročanstvima se počeo baviti 1550. godine kada je objavio prvu knjigu Almanah koja je postala njegovo najpopularnije djelo. Još kao mladi student podupro je Kopernikovu teoriju da je Zemlja okrugla te da se okreće oko Sunca, stotinjak godina prije nego će Galileo Galilei biti osuđen na kućni pritvor zbog te tvrdnje.

Neke katrene jasno ukazuju na napad atomskom bombom koja je razorila Hirošimu i Nagasaki u Drugom svjetskom ratu.  “U zemlji izlazećeg sunca bit će velika vatra, Buka i svjetlost na sjever uz huku, U krugu sve živo satra, Glad, jauci, i krici uz ognjenu buku.“
“Poslije velikog sukoba veći se sprema, Vatrena kiša, bol, glad, krvarenje, Prvi traje tri i još pola ljeta, Drugi je strašniji, nebo sipa oganj i uništenje.“

Nevjerojatno je s kolikom preciznošću je predvidio svoju smrt. To je jedini događaj kojemu je odredio točan datum. Za druge događaje datume jednostavno nema. Objasnio je da je to napravio namjerno kako ljude ne bi nepotrebno plašio i stvarao paniku, jer ‘datumi pripadaju čovjeku i imaju relativan značaj’. Umro je 2. srpnja 1566.

Komentiraj