‘Na aukciji će se moći kupiti djela s početnom cijenom od 100 do 30.000 eura’

Autor:

Artmark

Direktor aukcijske kuće koja 17. listopada organizira aukciju djela najpoznatijih hrvatskih umjetnika

Aukcijska kuća Artmark u Hrvatsku uvodi aukcije umjetnina posvećene modernom i poslijeratnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu, s iznimnom selekcijom od preko 100 slikarskih i kiparskih djela. Artmark prvi put u Zagrebu otvara aukcijsku izložbu u svojoj galeriji na Strossmayerovu trgu, predstavljajući djela koji će biti dostupna na aukciji 17. listopada, u hotelu Sheraton. Izložba Jesenske aukcije donosi djela ključnih hrvatskih umjetnika koja pokrivaju više od 100 godina domaćeg stvaralaštva. Među njima su Vlaho Bukovac, Mato Celestin Medović, Slava Raškaj, Menci Clement Crnčić, Milivoj Uzelac, Julije Knifer, Vjenceslav Richter, Edo Murtić, Miroslav Šutej i mnogi drugi. Za Nacional govori Iulian Plestiu, direktor aukcijske kuće Artmark Hrvatska.

NACIONAL: Zašto organizirate aukciju umjetničkih djela?

Aukcije su vrlo važne za strukturirano i funkcionalno tržište umjetnina. Aukcije predstavljaju sekundarno tržište nudeći posredničko rješenje, postaju mjesto susreta kolekcionara, umjetnika, entuzijasta, investitora, profesionalaca i stručnjaka. Aukcije nude transparentnost, jednostavan pristup, puno informacija i daju najbolju platformu za kolekcionare, buduće kolekcionare ili početnike za kupnju ili prodaju umjetnina.

NACIONAL: Koliko se često organiziraju aukcije u Hrvatskoj?

Aukcije u Hrvatskoj imaju dugu povijest, a različiti igrači na tržištu umjetnina pokušavali su tijekom godina organizirati niz događaja. Nažalost, u ovom trenutku u hrvatskom umjetničkom svijetu, Artmark je jedina aktivna aukcijska kuća koja preuzima na sebe posao predstavljanja hrvatske likovne umjetnosti na najbolji mogući način, kako bi tržištu umjetnina dala najbolje šanse da raste i postane održivim. Također, cilj Artmarka je kontinuirano organiziranje događanja, imajući u svom kalendaru za 2024. čak šest pripremljenih aukcija.

NACIONAL: Koliko su važne takve aukcije, što one pokazuju?

Glavni fokus Artmarkovih aukcija usmjeren je na etabliranu hrvatsku likovnu umjetnost, od moderne do suvremene umjetnosti. Takvo usmjerenje vidljivo je već na Jesenskoj aukciji. Predstavljamo remek-djela poput Bukovčeve “Dijane”, naslikane 1891. godine, ali također možete vidjeti i licitirati za slike suvremenih umjetnika poput Lovre Artukovića ili Zoltana Novaka.

Važnost aukcija leži u činjenici da na aukcijskoj večeri kolekcionari imaju priliku nabaviti umjetnine po posebnoj cijeni, pri čemu je početna cijena najbolja cijena koju umjetničko djelo može imati. Također, aukcijski izbor nudi široku paletu umjetnina, reprezentativnih za više od 100 godina umjetničkog stvaranja. Izvrsna je to prilika da ljubitelji umjetnosti pogledaju malu retrospektivu stoljeća umjetnosti.

NACIONAL: U vašem su posjedu vrlo važna djela iznimno značajnih hrvatskih umjetnika, kako ste odabrali koja ćete od njih staviti na aukciju? Koliko djela se prodaje?

Kao što ste rekli, izbor djela sastoji se od mnogih važnih imena hrvatske umjetnosti, što je samo po sebi faktor selekcije. Etablirana imena moraju biti prisutna na svakoj vodećoj aukciji koja nudi hrvatsku likovnu umjetnost javnosti. Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, M. C. Medović, Menci Cl. Crnčić, Omer Mujadžić, Milivoj Uzelac, Emanuel Vidović, Frano Kršinić, Vanja Radauš, Edo Murtić, Miroslav Šutej, Boris Bućan, Zlatko Prica, Ivan Kožarić, Vjenceslav Richter ili Vojin Bakić, da spomenemo samo neke, više su nego relevantni i važni za svoja razdoblja i mjesto u povijesti umjetnosti te čine temelje hrvatskog vizualnog identiteta i kulture. Na izložbi i na aukciji možete pronaći 105 radova, lotova kako ih zovemo u svijetu aukcija, slika, grafika i skulptura.

NACIONAL: Koje je najskuplje procijenjeno djelo i što to znači? Može li se to djelo prodati ispod procijenjene cijene ili je to minimum?

Zvijezda aukcije, ako govorimo samo o najvišim vrijednostima, jest Vlaho Bukovac, “Dijana u lovu”, procijenjena na 30.000 do 50.000 eura. Riječ je o remek-djelu koje je Bukovac naslikao 1891. godine, u vrijeme dok je boravio i radio u Parizu. Procjena kaže da se, prema našem stručnom mišljenju, za ovaj trenutak na tržištu umjetnina djelo kreće u rasponu procijenjene vrijednosti prema 50.000 eura. Minimalna procjena daje ideju o početnoj cijeni, ali vidimo vrijednost prema visokoj procjeni ili čak višoj. Aukcija nudi kupcima mogućnost stjecanja po bilo kojoj cijeni iznad početne ili za samu početnu cijenu. Druga zvijezda aukcije je „mali dragulj“ Miroslava Kraljevića – “Djevojčica”, procijenjena na 30.000 do 50.000 eura, rijetkost na tržištu umjetnina. Ali izbor nudi širok raspon cijena i otvara priliku novim kolekcionarima da uđu u ovaj svijet. Početne cijene kreću se od 100 eura do 30.000 eura.

NACIONAL: Koji su vam planovi za dalje, spomenuli ste još aukcija?

Da, kao što je već spomenuto, za iduću godinu Artmark ima šest aukcija u svom kalendaru, raspoređenih tijekom cijele godine, počevši od ožujka do prosinca. Za sljedeću godinu radimo na proširenju domene interesa za umjetničko stvaralaštvo prema drugim granama likovnih umjetnosti – suvremenoj, naivnoj umjetnosti – te također prema primijenjenim umjetnostima – od nakita, srebrnine, satova, sitne dekoracije, pa čak i namještaja.

Ali do iduće godine, ove godine, 20. prosinca, organizirat ćemo još jedno događanje – Zimsku aukciju na kojoj će biti predstavljena hrvatska likovna umjetnost, moderna, poslijeratna i suvremena, te izbor malih dekorativnih predmeta.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.