HINA/ Dario GRZELJ

MVEP uručio notu o protjerivanju ruskog diplomata

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sinoć je potvrdilo da je ruskom diplomatu uručena nota o protjerivanju.

Hrvatska je jedna od 16 zemalja Europske unije koja se odlučila na protjerivanje ruskog diplomatskog osoblja kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćeri u Velikoj Britaniji, te tako stala uz bok EU-a i SAD-a.

“U skladu s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, članak 9., država primateljica može u svakom trenutku, bez obrazloženja, obavijestiti državu šiljateljicu da je određeni član diplomatskog osoblja postao persona non grata, tj. nepoželjan. Razlozi za to mogu biti raznovrsni i država primateljica nije obvezna obrazlagati postupanje.

Obično se u Ministarstvo vanjskih poslova pozove šef strane diplomatske misije te mu se uruči nota kojom se član Misije proglašava nepoželjnim. Ujedno u noti se određuje i rok u kojem je osoba dužna napustiti zemlju primateljicu. MVEP je i u današnjem slučaju tako postupio i jedan od diplomatskih djelatnika Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu proglašen je personom non grata”, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Ni premijer Andrej Plenković, ni Ministartvo nisu objavili ime diplomata koji će morati napustiti Hrvatsku

Komentiraj