MUKE PO KUTLEŠI Žali se da Europa želi izbrisati razlike između muškaraca i žena: ‘Jednakost nije utemeljena na ukidanju razlika’

Autor:

30.05.2024., Crkva sv. Marka, Zagreb - Predsjednik Vlade s clanovima Vlade sudjelovao je na svetoj misi za Domovinu koju je predvodio mons. Drazen Kutlesa, zagrebacki nadbiskup i metropolit. Drazen Kutlesa. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša rekao je na misi na blagdan Tijelova i Dan državnosti da je povjerenje prema institucijama ključno za stabilnost zajednice, dok beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija, pozivaju na neposlušnost i dovode do nemira.

“Način na koji se institucije odnose prema općem dobru i posljedično pojedinci prema institucijama, oblikuje ozračje sigurnosti ili nestabilnosti. Samo stvaranje ozračja povjerenja i zajedništva donosi veliku korist za opće dobro”, rekao je Kutleša u propovijedi u crkvi sv. Marka.

Beskrupulozna prepucavanja u javnom prostoru uništavaju ugled institucija i pozivaju na neposlušnost, često dovodeći do nestabilnosti i nemira, dodao je.

“Nije moguće da u pluralističkom društvu svi jednako razmišljamo, ali je nužno da se međusobno poštujemo i gradimo na vrijednostima koje nadilaze naše pojedinačne interese. Nejedinstvo i suparništvo rađaju zaoštravanja i ekstremizme, dok duh Božji ostvaruje zajedništvo i mir”, istaknuo je.

Kutleša je u propovijedi istaknuo i “utjecaj negativnih europskih trendova”, odnosno toga da predmet rasprava više nije da se pojedinci i narodi Europe odriču svojih kršćanskih korijena, a da europska kultura ubrzano gubi svoju unutarnju svježinu i dinamičnost, ocijenivši kako nam to ne donosi dobro.

Između ostalog, upozorio je kako suvremene ideologije nameću shvaćanja da svatko može činiti što želi, rekavši da su “posebno opasne kada se kroz odgojne projekte i zakonska usmjerenja nameću jednoumlja koja određuju kako treba odgajati djecu”.

Pri tome je naveo kako se “u mnogim slučajevima osmišljavaju i provode nastavni planovi i programi s jasnom namjerom da se izbrišu razlike između muškaraca i žena”, istaknuvši da je jednakost utemeljena na ljudskom dostojanstvu, a ne na ukidanju razlika.

Kutleša je rekao i kako smo puno očekivali od pravne države zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve, kao i od političkih programa svake nove Vlade.

“Vjerujem da dijelimo mišljenje kako domovina kakvu smo htjeli i kakvu želimo, nije novo ratište neobuzdane i neodgovorne slobode i iseljavanja naše mladeži. Nije ni pregovarački stol pogubnih kompromisa lažne slobode koji joj ne nude budućnost”, istaknuo je nadbiskup.

Rekao je i kako temeljna prava, poput prava na život nisu stvar pregovora, nego prepoznavanja i poštivanja.

“Zar nije znak velike moralne dvoličnosti kada se zgražavamo nad činom bacanja novorođenčeta u kantu za smeće, dok se istovremeno posve legalno i na ništa manje užasan, ali sofisticiraniji način, u smeće bacaju brojna ubijena djeca koja nisu ni imala priliku roditi se”, upitao je Kutleša.

Dodao je i kako se kontekst ljudskog neotuđivog dostojanstva nastavlja na eutanaziju, ratove, zapostavljanje starijih i nemoćnih, beskućnika i siromašnih, migranta i izbjeglica, samohranih majki i trgovine djecom.

“Bez prava na život, sva su ostala prava uvjetovana”, istaknuo je Kutleša.

Nadbiskup je u propovijedi također rekao kako nas svetkovina Tijelova podsjeća na pashalni misterij koji označava prijelaz iz ropstva grijeha u slobodu i slavu djece Božje, dok nas Dan državnosti podsjeća na drugu slobodu koju smo stekli i koja nas obvezuje.

Podsjećajući na riječi kardinala Franje Kuharića, rekao je kako vjernici i građani novi saziv Sabora i Vlade pozivaju na mudro i razborito vodstvo kako bi Hrvatska bila pravna država, zajamčenih ljudskih prava i sloboda za sve njezine stanovnike.

Između ostalog, naveo je kako se od katolika zahtijeva poseban obzir prema svojoj domovini.

Na misi su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri te druge osobe iz političkog života.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 4 tjedna

Poštovani Nadbiskupe Kutleža, iako nisam Katolkinja, ja i Katolička Crkva smo veoma slične. Naime, baš kao i njoj i meni je sistematski i planski već odavno uništen ugled i to od istine sorte ljudi, odnosno pedofila, pedera, narkodilera i sotonista. Doduše, ima i stvari u kojima se dosta i razlikujemo. Naprimjer, dok je Katoličkoj Crkvi jako stalo do njenog ovozemaljskog ugleda, meni je on totalno nebitan. Kao ženi mi je drago da ste i vi prepoznali neophodnost obrazovanja djece i ostale, Evropske javnosti u ravnopravnosti muškog i ženskog pola. Vaša Knjiga o tome ima jednu prelijepu priču, naime o Kralju Solomonu, koju vaši svećenici, sigurna sam, rado podučavaju, iako većina njih ne prima redovne plaće ili mirovinu. U mojoj Svetoj Knjizi o Poslaniku i Kralju Solomonu a.s. piše da je imao moć kakvu nikad nitko na svijetu poslije njega neće imati. Također piše i o Kraljici Sabe, Belkizi, koja je bila pravedan vladar velike zemlje i uvijek se savjetovala sa svojim državnicima prije donošenja odluka. Ali zato što je iz svog neznanja bila mnogoboškinja, Poslanik i Kralj Solomon a.s. joj je poslao pismo da mu se pokori u vjeri u jednog Boga ili će joj On uništiti kraljevstvo. Ona se nakon konzultacija sa svojim državnicima spremila na put da upozna Solomona a.s. i ponijela najskuplje poklone kako bi ga odvratila od njegove namjere. Međutim, kada ga je upoznala i kada joj je On pokazao moć i znanje koje je dobio od Boga i tehnološku naprednost koju ona do tad nigdje nije vidjela, ona povjerovaše u Njega i Njegovog Boga i vrati se svom narodu da ih poduči. Sigurna sam da se ova priča u vašoj Knjizi ne razlikuje tako puno od moje iako se radi o vrlo drevnoj civilizaciji. Iz takvih priča mnoge zemlje na svijetu mogu da prime pouku, jer su žene još uvijek vrlo često potlačene pod izlikom religije, iako to, kao što Svete Knjige kažu nema nikakve veze s Božijim zakonom. Jer žene su, iako različite od njih, ravnopravne muškarcima i za tu ravnopravnost, kao i ravnopravnost svih ljudskih prava trebamo svi da se zalažemo, upravo kako i vi kažete. Ali nije dovoljno samo napisati zakon. Ljudi ga se moraju i pridržavati. A neće ga se pridržavati ako nemaju nikakve moralne vrijednosti, jer ih roditelji, škola, fakultet, crkva i društvo tome nisu naučili ili ako nema adekvatnih konsekvencija koje su jednake za sve. Nije teško biti moderan, ali jeste teško biti principijelan. Zato nam se društvo, nažalost i nalazi u ovakvoj katastrofi.